FW23 Venture Reyedar Alessandro Grillini 806×1075
  • Life Sciences & Health
  • Investeren

Grote internationale waardering voor MedTech startup Reyedar

Uitgeroepen worden tot Science Breakthrough of the Year 2023. Het is voor slechts weinigen weggelegd. Tijdens het prestigieuze Falling Walls Science Summit in Berlijn viel onlangs die eer te beurt aan Reyedar, een Groningse MedTech startup die mede wordt gefinancierd door de NOM.

Verrast en opgetogen liep Alessandro Grillini deze zomer naar zijn compagnon Camiel van Vught. De oprichter en CEO van Reyedar had even daarvoor te horen gekregen dat hun bedrijf behoorde tot één van de 25 winnaars van de Falling Walls Venture competitie. Een competitie waarvoor zich maar liefst 137 veelbelovende Science startups uit 33 landen hadden aangemeld.

En dus mocht de Groningse startup afgelopen 7 november tijdens het Falling Walls Science Summit 2023 in Berlijn meedingen naar de titel Science Breakthrough of the Year 2023 in de categorie MedTech. Een felbegeerde titel, dat zeker. En bovenal een erkenning en waardering voor de baanbrekende oplossing die Reyedar heeft ontwikkeld voor het vroegtijdig opsporen van degeneratieve ziekten als Glaucoom en Parkinson.

Wetenschappelijke voorhoede

Lang verhaal kort: na een vlammende pitch van Alessandro wist Reyedar de titel ook daadwerkelijk in de wacht te slepen. Volgens het juryrapport is Reyedar het ultieme voorbeeld van een startup die onderzoeksexpertise op de best mogelijke manier combineert met excellent ondernemerschap. Mooie woorden op het jaarlijkse evenement dat net zo prestigieus is als de prijs zelf. Het Falling Walls Science Summit is een driedaagse bijeenkomst waar internationale wetenschappers die in de voorhoede van hun vakgebied werken bij elkaar komen om wetenschappelijke doorbraken en opkomende trends te verkennen.

Falling Walls Labs

Voor Alessandro was het zijn tweede deelname in Berlijn. Vier jaar eerder, in 2019, deed hij vanuit zijn promotieonderzoek bij het UMCG mee aan Falling Walls Labs, een internationaal platform voor studenten en “early career” professionals. Destijds presenteerde hij in de Duitse hoofdstad de resultaten van zijn onderzoek naar de mogelijkheden om met behulp van eyetracking oogbewegingen te registeren en er vervolgens op basis van deep learning allerlei waardevolle informatie uit te halen over de fysieke gesteldheid van het menselijk lichaam. Wat zeggen de oogbewegingen over bijvoorbeeld iemands oogfunctie, breinfunctie of cardiovasculaire huishouding?

Ook in 2019 ging Alessandro er met de winst vandoor. Maar wellicht nog aansprekender is het recente succes tijdens Falling Walls Venture 2023. Als Science startup laat Reyedar, een spin-off van de afdeling Oogheelkunde van het UMCG, daarmee zien dat het bedrijf alles in zich heeft om de doorbraaktechnologie verder te ontwikkelen en zo wereldwijd een positieve impact kan hebben op de gezondheid en het welzijn van miljarden mensen.

Reyedar-Falling-Walls-2023

Sluimerend

Degeneratieve ziekten ontwikkelen zich meestal sluimerend en ongemerkt. Vaak komt je er pas achter wanneer het al te laat is. Om onherstelbare schade te voorkomen is het daarom cruciaal om de aandoening vroegtijdig te detecteren. De huidige screeningsmethoden zijn echter veelal invasief, tijdrovend en onbetrouwbaar. Met alle gevolgen van dien voor het gezondheidszorgsysteem.

‘Bij de methode die in ziekenhuizen veelvuldig wordt toegepast moet je je fixeren op een lichtpunt’, verduidelijkt Camiel van Vught, CCO en medeoprichter van Reyedar. ‘In de periferie gaan vervolgens allerlei lampjes oplichten en moet je op een knopje drukken om aan te geven of je een lampje wel of niet hebt gezien. Alleen: je oogreflex is erop getraind om zodra er zich iets in de periferie voordoet daar meteen naar te kijken. Die reflex moet je dus onderdrukken en tegelijkertijd is ook nooit helemaal zeker of iemand nou het lampje waarnam als men op het knopje drukte. Dat maakt de test, die zomaar een half uur kan duren, niet alleen belastend en tijdrovend, maar ook heel subjectief.’

Objectieve data

Reyedar draait met behulp van eye-tracking technologie eigenlijk het patroon om. Er wordt gekeken naar wat het oog wel en niet waarneemt. Op die manier geef je de ogen de natuurlijke reflex als het ware terug. ‘Je krijgt een bril met eye tracking-sensoren op’, legt Camiel uit. ‘Terwijl je op een beeldscherm een bewegend balletje volgt, registreert de bril met meer dan 200 beelden per seconde de oogbewegingen. Omdat onze test slechts twee minuten duurt worden in totaal dus circa 24.000 oogbewegingen geregistreerd. Er wordt, met andere woorden, heel veel objectieve data over de nauwkeurigheid en de reactiesnelheid van de ogen gegenereerd. Vervolgens gebruiken we deep learning, een vorm van kunstmatige intelligentie, om uit al die informatie patronen te herkennen en in een vroeg stadium degeneratieve ziekten op te sporen.’

Opticiens

Het combineren van deep learning en eye-tracking technologie is in eerste instantie bedoeld om ziekenhuizen een goed alternatief te bieden voor de wijze waarop gezichtsveldonderzoek al jarenlang wordt uitgevoerd. De meerwaarde van de oplossing van Reyedar is immers evident: objectievere data, patroonherkenning met behulp van deep learning en een enorme tijdwinst.

‘Maar omdat de test zo laagdrempelig, patiëntvriendelijk en snel is kan hij ook eenvoudig worden ingezet buiten de muren van het ziekenhuis’, onderstreept Camiel. ‘Bijvoorbeeld als aanvullende service bij oogzorgspecialisten als opticiens. Zeker nu, gezien de ontwikkelingen in de oogzorgmarkt, eerstelijns oogzorg een steeds grotere rol gaat spelen binnen optiekwinkels.’

Positieve respons

Terug naar het Falling Walls Science Summit in Berlijn. Heeft het behalen van de titel Science Breakthrough of the Year 2023 al geleid tot spin-off effecten? ‘Nog niet heel concreet’, bekent Camiel. ‘Wel heeft Alessandro, het gezicht van Reyedar, inmiddels veel positieve respons ontvangen uit vooral de wetenschappelijke wereld. Maar we merken ook dat onze investeerders, waaronder de NOM, het fantastisch vinden. Zo’n titel zet het bedrijf tenslotte stevig in de schijnwerpers. Er kan dus nog veel moois op ons pad komen.’

Bron foto’s: Falling Walls

Financiering nodig?

Beantwoord 4 simpele vragen om snel te achterhalen of je eventueel in aanmerking komt voor financiering via de NOM.

Doe de financieringscheck