Duurzame productiemethoden revolutioneren: EV Biotech bemachtigt zaaikapitaal van €4,5 miljoen om de ontwikkeling van fermentatieprocessen te versnellen
  • Life Sciences & Health
  • Investeren

Duurzame productiemethoden revolutioneren: EV Biotech bemachtigt zaaikapitaal van €4,5 miljoen om de ontwikkeling van fermentatieprocessen te versnellen

Fermentatie is de toekomst! EV Biotech biedt een oplossing voor het probleem van vervuilende productiemethoden door de kracht van fermentatie te combineren met geavanceerde computermethoden.

Met microbiële fermentatie maakt EV Biotech een groenere toekomst mogelijk zonder concessies te doen aan onze huidige kwaliteit van leven. Het is onvoorstelbaar dat zoiets kleins als een micro-organisme onze toekomst zo drastisch kan veranderen.

Fermentatie stelt ons in staat om op basis van bestaande industriële afvalstromen koolstofneutrale of zelfs koolstofnegatieve fermentatieprocessen te ontwikkelen. Dit in tegenstelling tot traditionele productiemethoden, die in veel gevallen gebruikmaken van emissie-intensieve, op fossiele brandstoffen gebaseerde processen. Dergelijke methoden vervuilen ons milieu om aan de vraag van de steeds groeiende wereldbevolking te kunnen voldoen.

EV Biotech past unieke computermodellen toe om micro-organismen van de juiste tools te voorzien en zo snellere microbiële productiemethoden te ontwikkelen. De droom van een circulaire economie kan hiermee werkelijkheid worden. Dagelijkse producten worden opnieuw vormgegeven, waarbij vervuilende productiemethoden worden vervangen.

Investeren in een groene toekomst

De investeerders van EV Biotech erkennen dat verandering nodig is om tot de droom van een circulaire economie te komen. Ze hebben tijdens deze financieringsronde de handen ineengeslagen en een indrukwekkend startkapitaal van 4,5 miljoen euro bijeengebracht. Het is een duidelijke blijk van vertrouwen in EV Biotech, dat zich het doel van een groenere toekomst heeft gesteld. De financieringsronde werd geleid door Future Food Fund. De overige deelnemers waren NOM, Carduso Capital, RUG Ventures, Triade Investment, Voyagers.io Climate Tech Fund, Blue Horizon, Jogchum Brinksma (Flobas Ventures), Scott Saxberg (Icebook), Hannu Ryopponen, Marc Kaptein, Andrew Nutter en Marie Outtier.

Met de verkregen investering kan EV Biotech bestaande technologie verbeteren en feedback van klanten implementeren om producten te verbeteren. Daarnaast blijft EV Biotech ten behoeve van verschillende markten eigen micro-organismen ontwikkelen. EV Biotech kan nu ook een pilot starten met de door het bedrijf ontwikkelde plug-en-play systemen met als doel een microbieel chassis te ontwikkelen dat verschillende soorten bioplastics produceert.

Het unieke technologieplatform van EV Biotech

Het is soms lastig om voor elk product het juiste micro-organisme te kiezen en te ontwerpen. In de traditionele industrie kunnen effectieve micro-organismen alleen proefondervindelijk worden ontwikkeld. Dergelijke trial-and-error processen zijn tijdrovend en verbruiken veel grondstoffen, wat het slagingspercentage van projecten verkleint.

EV Biotech kan daarin het verschil maken. Het bedrijf heeft een uniek technologieplatform ontwikkeld, dat de creatie van nieuwe en bestaande industriële fermentatieprocessen versnelt door computer- en laboratoriummethoden te combineren. Met behulp van wetenschappelijke gegevens en binnen het bedrijf ontwikkelde modellen identificeren de deskundigen van EV Biotech impactrijke R&D-stappen die de hoogste slagingskansen bieden. Het technologieplatform van het bedrijf verbindt het ontwerpen en testen van bacteriële stammen met eigen bioprocestechnologiemodellen op industriële schaal om voorspellingen te doen over toekomstige winstgevendheid. Dat kan ondernemingen en hun klanten miljoenen euro’s aan R&D-kosten besparen.

Het combineren van de digitale tweelingen van enzymen, organismen en bioprocessen is de sleuteltechnologie voor het ontwerp van effectieve fermentatieprocessen
Linda Dijkshoorn, CEO

Commerciële validatie

Het unieke technologieplatform van EV Biotech maakt het mogelijk groene producten te produceren, zoals eiwitten, voedingsingrediënten, smaken, geuren, ingrediënten voor cosmetica, diverse materialen en biologische bestrijdingsmiddelen. De strategie van het bedrijf heeft als uniek voordeel dat producten sneller en tegen een concurrerende prijs op de markt kunnen worden gebracht.

Het platform van EV Biotech is de afgelopen paar jaar commercieel getest. Er zijn zeven klantprojecten uitgevoerd met productiemethoden voor alternatieve eiwitten, kleine moleculen en bioplastics. Daarnaast heeft EV Biotech een eigen bioplastic-producerend microbieel chassis ontwikkeld waarmee tot 80% van de biomassa wordt omgezet voor een efficiënte productie van bioplastics. Het bedrijf start dit jaar een pilot met het microbieel chassis en streeft ernaar het binnen 3 jaar op de markt te brengen. Vergeleken met traditionele proefondervindelijke ontwerpmethoden voor bacteriële stammen verkort dit de doorlooptijd van producten met 70%.

Het gebruik van modellen om laboratoriumexperimenten te sturen, bespaart ten minste 60% aan tijd en kosten
Agnieszka Wegrzyn, CTSO

Producten en gezamenlijke ontwikkeling

De werkelijke kracht van de methoden die door EV Biotech zijn ontwikkeld, schuilt in de snelle feedback-lus tussen laboratorium en computer. Tijdens de ontwikkeling van een micro-organisme in het laboratorium worden enorme aantallen gegevens verzameld over onder meer groei, prestaties, transcriptomica en metabolomica. Deze complexe gegevensverzamelingen worden direct verwerkt in onze bestaande computermodellen. EV Biotech kan zo snel DBTL-cycli uitvoeren om de meest impactvolle R&D-stappen te selecteren.

We kunnen berekenen wat de risico’s en voordelen van een project zijn, wat ons ook inzicht geeft in waar we onze tijd en middelen en die van de klant beter niet aan kunnen verspillen!
Agnieszka Wegrzyn, CTSO

EV Biotech biedt mogelijkheden voor modulaire ondersteuning en (gezamenlijke) ontwikkeling om de belangrijkste uitdagingen tijdens alle fasen van de industriële productie en optimalisering van microbiële stammen aan te pakken. De door EV Biotech ontwikkelde modellen en algoritmen geven inzicht in al deze fasen, zodat niet alleen de technische maar ook de economische haalbaarheid van een project kan worden vastgesteld. Dat betekent dat klanten EV Biotech op elk moment in hun project en tijdslijn kunnen raadplegen.

Alles wat duurzaam is, moet winstgevend zijn
Linda Dijkshoorn, CEO

Whitepaper Impact van Investeerders
De impact van investeerders op je bedrijf

In dit whitepaper leer je:

  • Waar je mee te maken krijgt als je gaat samenwerken met investeerders
  • Verschillen en overeenkomsten tussen bancaire financiering, achtergestelde lening en aandelen kapitaal
  • Op welke manier de NOM als investeerder jou kan helpen