Internationalisering bij de NOM

Voor buitenlandse bedrijven die een vestiging willen openen in Noord-Nederland rollen we de rode loper maar wat graag uit. Maar niet alleen voor die bedrijven is internationalisering gunstig: ook voor bedrijven die al in het Noorden gevestigd zijn, levert het aantrekken van nieuwe bedrijven kansen op. Deze nieuwe bedrijven gaan immers op zoek naar leveranciers en afnemers voor allerlei zaken, van praktische onderdelen als schoonmaak tot de allerbeste grondstoffen en het verwerken van hun reststromen.

Twee NOM collega's aan het overleggen

Hoe werkt internationalisering?

Het openen van een vestiging in het buitenland is een grote stap. Een bedrijf gaat op zoek naar nieuw personeel, er moeten leveranciers en afnemers in de regio gezocht worden en de logistiek moet op orde zijn. Daarnaast komen er zaken als vergunningen en financieringen bij kijken.

Wij zijn de spin in het web gedurende dit integratietraject. Ons team heeft heel veel kennis in huis omtrent wetten en regelgeving. Dit zetten we graag voor je in om er samen voor te zorgen dat een nieuwe vestiging of een uitbreiding in het noorden écht tot stand komt. Daarnaast hebben we door de jaren heen een ijzersterk netwerk opgebouwd met diverse overheden, onderwijsinstellingen en vooral héél veel bedrijven. We zorgen ervoor dat deze verschillende partijen samenwerken om nieuwe bedrijven aan te trekken en het optimale resultaat uit nieuwe samenwerkingen te halen.

Voor wie is internationalisering interessant?

Een van de doelen van de NOM is het promoten van Noord-Nederland als vestigingsplaats voor innovatieve bedrijven. Dit geldt voor Nederlandse bedrijven, maar ook zeker voor buitenlandse bedrijven die willen uitbreiden naar West-Europa. Het noorden van Nederland heeft enorm veel te bieden voor deze bedrijven. Een goed opgeleide bevolking vanwege de fantastische hogescholen en universiteiten, een groot netwerk aan interessante bedrijven én de ruimte die nodig is om te groeien: alle ingrediënten voor een succesvolle uitbreiding zijn aanwezig.

Onze rol is onder andere het leggen van lijntjes tussen de juiste partijen. We verbinden bedrijven met elkaar en met overheden. Er is hierin ruimte voor bedrijven in allerlei verschillende sectoren. Van agro tot duurzame energie en van food tot biochemie: ons netwerk is voor alle soorten bedrijven interessant.

Wat doet internationalisering voor de regio?

Doordat steeds meer bedrijven zich vestigen in het Noorden, neemt de vraag naar hoogopgeleide specialisten toe. Zo kunnen we deze mensen vasthouden in het Noorden en zelfs vanuit de rest van Nederland hier heen trekken om deze vacatures in te vullen. Op deze manier wordt Noord-Nederland een belangrijke kennishub in het land!

Webinar

Gerard Lenstra en Wim A,B. hebben onlangs een webinar gegeven waarin ze in zijn gegaan op allerlei vragen rondom internationalisering in het Noorden. Na het terugkijken van het webinar weet jij:

  • Hoe de NOM ervoor zorgt dat jouw bedrijf profiteert van de vestiging van buitenlandse bedrijven in onze regio;
  • Waarom wij tijdens het samenwerkingstraject bepaalde vragen stellen;
  • Voor welke vragen jij bij de NOM terecht kunt;
  • Hoe het creëren van meer arbeidsplaatsen juist zorgt voor een gezonde doorstroom van de werkgelegenheid;
  • Wat de toegevoegde waarde is van ons binnen- én buitenlandse netwerk.