Het Facilitatorprogramma

Sinds 2023 faciliteert de NOM startende digitale/IT-bedrijven die zich via een Startup Visa in Noord-Nederland vestigen. Dit visum voor een jaar voor innovatieve ondernemers van buiten de EU is een perfecte manier om je startup te lanceren en eens te kijken hoe alles hier werkt. Met de hulp van de NOM als erkend facilitator ben je verzekerd van de nodige persoonlijke begeleiding en bouw je verbindingen voor het leven.

Wat is 'startup visa' en wie kan dit aanvragen?
Het facilitatorprogramma

Wat bieden wij?

Wij bieden twee gespecialiseerde programma’s en één-op-één coaching door topondernemers in de regio en hebben de mogelijkheid om startups te financieren. Door de verschillende opties te combineren, stellen we een op maat gemaakt programma samen, passend bij de behoeften van de startups.

Gespecialiseerde ontwikkelingsprogramma's

Onze twee gespecialiseerde programma’s zijn het Market Readiness Program en het Investor Readiness Program. Beide programma’s worden in het Engels aangeboden.

  • Het Market Readiness Program richt zich op marktontwikkeling: welk probleem wil je oplossen en hoe kun je je voorbereiden op marktpenetratie? Het programma is zowel geschikt voor starters die op het punt staan om de markt te betreden en hulp nodig hebben om klanten te werven als voor starters die al een aantal jaar actief zijn maar willen opschalen. Samen met andere ondernemers volg je masterclasses (om de week in Groningen). Zo leer je van experts en van je collega-ondernemers. Kosten: € 250. Lees er hier alles over het Market Readiness Program (MRP)
  • Het Investor Readiness Program is bedoeld voor startups die al (bijna) marktrijpe producten of diensten en een gedefinieerde doelgroep hebben, maar hulp nodig hebben bij de financiering. In een programma van 10 weken één-op-één coaching werk je aan een investeringsvoorstel en ontmoet je verschillende investeerders. De kosten van dit programma zijn € 250 voor 32 uur coaching. Lees er hier alles over het Investor Readiness Program (IRP)

Startups kunnen deelnemen aan ons MRP- of IRP-programma als hun bedrijf/bedrijfsidee duurzaam/circulair, innovatief en schaalbaar is. Bovendien moeten startups hun bedrijf in Noord-Nederland hebben geregistreerd en actief zijn in de sectoren IT/AI, HTSM, Agrifood, Watertech, LSH, Energie of Chemie.

Eén-op-één coaching door ervaren businesscoaches

Naast het programma brengen we je ook in contact met succesvolle ondernemers. In een één-op-één coachingsrelatie kunnen deze ondernemers je op weg helpen. Zij kennen alle ins en outs van zakendoen in de regio en delen graag hun ervaring. De businesscoaches begeleiden elke startup zo’n 3 uur per maand. De kosten bedragen € 100 per uur en moeten direct aan de coach worden betaald.

Lees het blog van Fleur Mulder

Kennismaking met investeerders

Na afronding van het Investor Readiness Program kunnen we je kennis laten maken met verschillende financieringsmogelijkheden. We staan in nauw contact met fondsen die gespecialiseerd zijn in digitale startups, we kunnen je voorstellen aan angel-investeerders of besluiten om met onze eigen financiering in je startup te investeren. Als investeren nog een stapje te ver gaat, kunnen we ook helpen om een passende lening te vinden. Disclaimer: financiering is geen garantie; we kunnen op voorhand niet beloven dat je startup gefinancierd gaat worden, aangezien dit afhankelijk is van de prestaties en ontwikkeling van de startup.

Kennismaking met ons netwerk

Een van de grootste troeven van de NOM is ons uitgebreide netwerk. We kunnen je helpen door je voor te stellen aan mogelijke partners, leveranciers, klanten en investeerders. We zorgen ervoor dat je aan de juiste tafel komt te zitten en begeleiden ze tot aan een succesvolle transactie. Bovendien kunnen we je uitnodigen voor relevante interne en externe netwerkevenementen en branchebeurzen.

Ondersteuning bij praktische zaken en werkruimte

De NOM biedt ondersteuning bij praktische zaken, zoals het aanvragen van het Startup Visa, het vinden van een locatie/werkplek en inschrijving bij de KvK. De NOM biedt geen fysieke werkplek aan op haar kantoor, maar zoekt naar een geschikte werkplek afhankelijk van de wensen van startups. We hebben regelingen getroffen met verschillende businesscoaches en andere externe organisaties die wel werkplekken aanbieden. De kosten van deze werkplekken zijn direct verschuldigd aan de verhuurder.

Klaar om je aan te melden?

Ben je enthousiast om deel te nemen aan het facilitatorprogramma van de NOM en je startup in Noord-Nederland op de kaart te zetten? Toon je belangstelling en meld je aan via onze selectiepartner Startup Visa NL. We hopen snel kennis met je te maken!