Kansen pakken via het EU-Handelsprogramma

Is jouw bedrijf ook benadeeld door Brexit? Ontdek dan via het EU-Handelsprogramma welke kansen er voor jou liggen en hoe je die kunt verzilveren.

Kansen pakken via het EU-Handelsprogramma

Dit programma biedt je gratis ondersteuning bij het verkennen of uitbreiden van kansrijke afzetmarkten in het buitenland. Zo kan jouw onderneming zich groots presenteren op Holland Paviljoens van wereldwijde vakbeurzen. In de aanloop krijg je kosteloos toegang tot extern advies, marktonderzoek en trainingen om in 2023 jouw exportpromotie een stevige impuls te geven.

Brexit Adjustment Reserve (BAR)

Er is tot eind 2023 32 miljoen euro vanuit de EU beschikbaar voor een breed pallet aan export promotie activiteiten. Dit gaat niet in de vorm van een subsidie, maar je kunt eenvoudig en kosteloos deelnemen aan de activiteiten die aangeboden worden binnen een exclusief digitaal platform. Op basis van jouw sector en voorkeur wordt dit aanbod in de komende maanden doorontwikkeld.

https://youtube.com/watch?v=Ajx-J_KJTLA

Hoe meld ik me aan?

Je kunt je via onderstaande button online aanmelden voor het EU-Handelsprogramma. Zorg dat je onderstaande documenten in PDF gereed hebt, je wordt namelijk gevraagd deze documenten te uploaden. Hiermee kan je aantonen dat je geraakt bent door Brexit, bijvoorbeeld door minimaal 1000 euro omzetverlies of als je te maken hebt met douaneformaliteiten of andere ‘belemmeringen’ waar dat eerst niet het geval was. Dit zal voor vrijwel alle bedrijven het geval zijn die zaken doen met het VK.

  • Aangifte omzetbelasting (2019/2020/2021)
  • Opgaaf intracommunautaire prestaties (2019/2020)
  • Bij handelsbelemmering: douaneaangifte (2021) en/of Britse (handels)certificaten
  • Bij omzetverlies: uitdraai omzet 2021 via accountant, boekhouder of boekhoudsysteem

Heb je deze documenten in PDF bij de hand? Dan kost het aanmelden je hooguit 5 minuten. RVO beoordeelt jouw aanmelding en de documenten voor de onderbouwing. Binnen 14 dagen krijg je te horen of je wordt toegelaten tot het EU-Handelsprogramma.

Bekijk het aanbod van trainingen, missies en buitenlandse beursdeelname waar je gratis gebruik van kunt maken.

Brexit kostencompensatie regeling

Ondernemingen die in de handel met het Verenigd Koninkrijk schade hebben ondervonden van de Brexit kunnen compensatie aanvragen voor de aanpassingskosten die zijn gemaakt of nog gemaakt worden. Het gaat daarbij niet om omzetverlies, maar om kosten zoals ICT-aanpassingen, tijdelijke inhuur van extra transportmaterieel, opleidingen en extern advies.
Met de online Regelhulp krijg je inzicht welke kosten voor welke regeling in aanmerking komen. Meer informatie over de verschillende regelingen en aanmelden.

https://youtube.com/watch?v=ntq-Veze8Mk

Vragen?

Voor vragen, suggesties of nadere informatie kan je contact opnemen met Wibo van Wier: E. vanwier@nom.nl, T. 06-83551820.