Recuperate Medical introduceert baanbrekende disposable

Recuperate Medical introduceert baanbrekende disposableRecuperate Medical B.V. uit Roden heeft een medisch disposable ontwikkeld waarmee door Sanquin (divisie Bloedbank) een nieuwe fibrinelijm, genaamd FITRIX®, kan worden geproduceerd. Om marktkansen te helpen verzilveren besloten de NOM en MKB Fonds Drenthe in het bedrijf te participeren.

Al decennialang wordt wereldwijd, tijdens medisch chirurgische procedures, gewerkt met fibrinelijm. Fibrinelijm, geproduceerd uit bloedplasma, wordt tijdens een chirurgische behandeling gebruikt als ondersteuning van de bloedstelping (hemostase) wanneer de standaard hechtingen onvoldoende blijken. Recuperate Medical heeft de CPA-D disposable ontwikkeld waarmee, in combinatie met een plasmaprocessing machine, FITRIX® kan worden geproduceerd. FITRIX® is een product dat niet alleen de bloedstelping tijdens, maar ook het wondherstel van de patiënt na een chirurgische ingreep ondersteunt.

Enkelvoudige donor
‘De fibrinelijm die door Sanquin met de disposable wordt geoogst is een 100% Humane Fibrine Matrix’, vertelt Henry Kuper, COO van Recuperate Medical. ‘Het productieproces zorgt voor de specifieke samenstelling en concentratie van stoffen in FITRIX®. Dit is het voornaamste verschil met de overige fibrinelijmen. De samenstelling en concentratie van fysiologische stollingsfactoren stimuleert de celgroei en ondersteunt daarmee de wondgenezing.’ Huidige fibrinelijmen worden gemaakt van een grote pool plasma, afkomstig van meerdere donoren, veelal voorzien van chemische en synthetische additieven. Voor FITRIX® wordt daarentegen plasma gebruikt van een geselecteerde, onbetaalde enkelvoudige donor. Dat betekent dat de herkomst altijd volledig traceer- en controleerbaar is.

FITRIX® is daarmee de enige 100% single-donor fibrinelijm, zonder toevoeging van additieven. ‘De disposable is ontwikkeld in samenspraak met chirurgen en Sanquin en is voorzien van een gepatenteerde vloeistof stop’, vervolgt Kuper. ‘De steriliteit van het product is daardoor gewaarborgd tot aan de applicatie in de operatiekamer. Daarnaast is de disposable 100% compatibel met standaard applicatietips, zodat de chirurg tijdens de ingreep volledige keuzevrijheid heeft ten aanzien van de toedieningswijze.’

Recuperate Medical introduceert baanbrekende disposableKansrijk product
De disposable van Recuperate Medical wordt geproduceerd door IMDS uit Roden en in Nederland exclusief afgenomen door Sanquin. Inmiddels wordt FITRIX® al toegepast in diverse medische omgevingen, waaronder het Brandwondencentrum in Beverwijk en het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. Om de disposable, zowel nationaal als internationaal, verder te vermarkten en het product en aanverwante apparatuur door te ontwikkelen was Recuperate Medical op zoek naar financiering.

Een zoektocht die uiteindelijk resulteerde in constructieve gesprekken met de NOM en het MKB Fonds Drenthe. Na zorgvuldig onderzoek besloten beide organisaties in het bedrijf te investeren en zelfs aandeelhouder te worden. ‘De NOM en het MKB Fonds Drenthe hebben gedurende het gehele traject heel prettig samengewerkt en onafhankelijk van elkaar onderzoek verricht’, vertelt Laurens Kruize, Investment Manager van de NOM. ‘Daaruit kwam duidelijk naar voren dat Recuperate Medical over een zeer kansrijk product beschikt. Niet zomaar werkt een gerenommeerde bloedbank als Sanquin nauw met het bedrijf samen. Bovendien kent Recuperate Medical een sterke groep aandeelhouders, waaronder COO Henry Kuper en CEO Alfred Welink, tevens voorzitter VNO-NCW Noord. Doorgewinterde ondernemers met een groot internationaal netwerk.

Buitenlandse interesse
Ook Dave de Groot, Investment Manager van het MKB Fonds Drenthe, is onder de indruk. ‘De disposable is vernieuwend en bovenal schaalbaar’, zegt hij. ‘Daarnaast is de health sector één van de speerpunten in de Drentse economie. Kijk maar eens naar de prachtige ontwikkelingen binnen de Health HUB Roden, waar Recuperate Medical een veelbelovend onderdeel van is. Voor ons en de NOM voldoende reden om in het bedrijf te participeren.’ Momenteel wordt door Recuperate Medical hard gewerkt om het product nationaal en mondiaal uit te rollen. ‘We liggen goed op schema’, benadrukt Henry Kuper. ‘Ook vanuit het buitenland is interesse getoond om de FITRIX® productietechniek toe te passen. Om die reden zijn we nu ook bezig om een internationaal distributienetwerk te ontwikkelen. De marktkansen zijn enorm. Het is tenslotte een product dat bloedbanken en andere instituten beduidend meer biedt dan de huidige fibrinelijmen.’

Delen via Whatsapp:

Meer artikelen

Op zoek naar een passende financiering voor uw bedrijf?