Parichita Chakraborty, trainee (2023)

Trainee Parichita Chakraborty (Kolkata, India) legt graag persoonlijk uit wat ons Young Talent Programme voor Investment Management zo aantrekkelijk maakt. Voor de trainees zelf én voor de NOM als ambitieuze en tegelijk geduldige leermeester.

Parichita Chakraborty, trainee

Parichita vertelt zo enthousiast en to-the-point, dat collega Annemieke Wouterse alleen zo nu en dan bevestigend hoeft te knikken. Schouderklopjes geven is tenslotte de hoofdtaak van een goede mentor. Samen waren ze erbij in maart, de allereerste Traineedagen van de kersverse ROM Academy. De landelijke introductiedagen waar de trainees en mentoren waren, vormden de kick-off van het programma. De negen trainees van zeven ROM’s (jaargang 1 van de landelijke Academy) gingen meteen aan de slag. On the job.

PHOTO-2023-05-16-17-21-34

Zachte landing

‘Als je net rechtstreeks van een opleiding komt, kan je eerste baan in het bedrijfsleven voelen als een sprong in het diepe. Of erger nog: een ijsbad. Bij de NOM mag je rekenen op een ‘smooth entrance’. Geen paniek, je krijgt niet alleen vakkundige begeleiding van ervaren collega’s, ik heb ook regelmatig contact met de ROM-trainees in de rest van Nederland. Als ik twijfels heb, vraag ik gewoon rond: waar letten jullie precies op, bij het opstellen van zo’n ‘term sheet’ met condities over en weer? Die  zijn straks namelijk van cruciaal belang bij de voorbereiding van een mogelijke investering. Dus dat moet goed. Onze groep is heel close, ook wel buiten werktijd. Allemaal even enthousiast en vol energie. We zien elkaar niet alleen online; intussen loopt ook de ‘Tour de ROM’. Samen op werkbezoek in de andere regio’s. In mei was OostNL (Gelderland, Twente) de organisator, in oktober komen de andere trainees voor een etappe in de Tour naar het Noorden. Naar de Zernike Campus in Groningen om precies te zijn; inspiratie opdoen bij onderzoeksinstituten waar je normaal nooit van gehoord zou hebben, slimme startups, innovatieve bedrijven, noem maar op.

Ik werk nu volop mee aan twee mooie, veelbelovende projecten. Het lastigste, pardon meest uitdagende, vond ik in het begin de ‘finance for non-financials’. Vaktermen, wetgeving. Maar dat leer je zo! Andere skills blijken veel belangrijker.’ Mentor Annemieke doet daar met plezier een schepje bovenop: ‘Het is een misverstand dat je al een halve bedrijfskundige of financieel expert moet zijn, om iets voor de NOM te kunnen betekenen. Juist diversiteit gaat ons verder brengen. Niet alleen in de man-vrouwverhouding (er zijn nu vier vrouwen trainee), ook wat achtergrond en studierichting betreft. Een frisse, onbevangen blik kan wonderen bewerkstelligen, weten we intussen.

Ik vind Parichita wel een lichtend voorbeeld. Alleen al vanwege het belangrijke NOM-speerpunt gezond ouder worden. Bovendien komt zij uit de ‘onverwachte’ hoek van een PhD in de Life Sciences & Health. Ze weet alles over moleculen en cellen, bij wijze van spreken. Als zij straks bij een startup komt in de sector Life Sciences & Health, dan snapt ze die mensen. Hun drijfveren, hindernissen op het pad, hun manier van denken. In combinatie met de inbreng van onze meer financieel ingestelde analisten en investment managers gaat dat ijzersterke, waterdichte en slagvaardige teams opleveren. Ideaal.’

Gouden tip van Parichita voor toekomstige trainees:

‘Ook als je denkt dat je niet helemaal de juiste achtergrond hebt, dit is het perfect passende opstapje als je van betekenis wilt zijn. Ik wilde graag iets met mijn vakgebied life sciences blijven doen, maar dan liefst met zichtbare resultaten. Iets waar de samenleving écht tastbaar profijt van heeft. Dat doen we bij de NOM. Je mag ook zeggen: serious impact by investing.’

Interesse in een traineeship?

Goed om te weten: je bent net afgestudeerd, je hebt maximaal 2 jaar werkervaring. Het is dus écht niet zo dat je al per se bekwaam moet zijn in de Bedrijfskunde, Economie of Financiën. Vraag dat maar aan Parichita. Wel degelijk een pre: mensenkennis, gezond verstand, (geen) geduld, ondernemingszin, nieuwsgierigheid in het algemeen. De andere ‘soft skills’ die je nodig gaat hebben, zitten gewoon in het lespakket. Echt iets voor jou, lijkt ons.

Hoe is het om bij de NOM te werken? Kijk hier, daar hoor je het uit de eerste hand van een paar van onze Nommers.