Maaike van Heeren, programmamanager Chemport

“Ik vind het mooi dat je elke werkdag een bijdrage kunt leveren aan nuttige vraagstukken"

Maaike van Heeren

“Ik vind het mooi dat je elke werkdag een bijdrage kunt leveren aan nuttige vraagstukken. In mijn geval: de vergroening van de chemiesector. Dat is zó enorm belangrijk, alles wat je in het dagelijks leven gebruikt, van tandpasta tot de materialen in je telefoon, de verpakking van je eten, álles heeft zijn oorsprong in de chemie. En daar moeten we met zijn allen stappen in maken om het groener en duurzamer te maken. Dus als je mij vraagt of ik betekenisvol werk heb, dan zeg ik volmondig ja! Afgezien daarvan: het is gewoon heel leuk en afwisselend werk.”

“Alles bij de NOM staat in het teken van de drie thema’s duurzamer, gezonder, slimmer. Zeker in de chemie gaat het altijd over groener. Ik wil meteen even en misverstand wegnemen: als mensen de NOM al kennen, denken ze vaak dat het alleen over geld gaat. Terwijl dat maar een heel klein deel is. Ik zou liever zeggen: we willen dat ondernemers zo goed mogelijk kunnen ondernemen.

We helpen bij het vinden van een handig netwerk, we kijken mee bij het kiezen van een geschikte locatie, staan de juiste zaken in het businessplan, welke slimme samenwerkingen helpen de ondernemer verder. Omdat we met veel ondernemers spreken, kunnen we belangrijke thema’s in Den Haag onder de aandacht brengen. Waarbij je ‘goed ondernemen’ van mij 1 op 1 mag vertalen met ‘verantwoord ondernemen’. Het moet duurzaam. En het zijn de ondernemers die daarvoor gaan zorgen, met wat steun van ons. Als er morgen een bedrijf aanklopt dat iets met fossiele grondstoffen zoals aardolie wil beginnen; dat doen we niet!

Ik kom veel bij chemiebedrijven in Emmen, Heerenveen, Delfzijl en de Eemshaven. Overal speelt de grondstoffentransitie enorm: het vervangen van fossiele grondstoffen met ‘bovengrondse grondstoffen’. Mogelijkheden genoeg: rookgassen (rijk aan CO2) opvangen, recyclen in het algemeen, groen afval uit de landbouw hergebruiken. Je kunt er bijna alles van maken, denk bijvoorbeeld aan duurzaam plastic. Dat zijn toch supergave ontwikkelingen! Het levert mij in ieder geval veel voldoening op, als zoiets lukt.”

“En dan zijn er nog je collega’s bij de NOM, die krijg je er gratis bij. Allemaal mensen die hart voor verbetering hebben, die onze regio een beetje mooier willen maken. Dat voel je. Het is een erg fijne club om voor te werken. Ik zeg: doen.”