Smart Industry Hub

Smart Industry Hub

SIH-Noord in het kort:

Ben je nieuw en wil je eerst meer weten over Smart Industry en wat je ermee kan? Schuif aan bij de webinars of schrijf je in voor een van de workshops. Je kunt je ook meteen aanmelden voor het Smart Factory Assessment om erachter te komen waar je staat en wat je ambities (zouden moeten) zijn. Succes gegarandeerd. Overtuigd van de noodzaak van Smart Industry voor jouw bedrijf? Dan wordt het tijd om te investeren. Niks voor niks. Doe mee met onze masterclasses waarin bedrijven in kleine groepen thema’s verkennen en deze uitwerken voor hun eigen bedrijf. En kom naar onze netwerkbijeenkomsten waar je lotgenoten treft en bedrijven ontmoet die je verder kunnen helpen. Dan wordt het tijd om concreet te worden. SIH-Noord biedt ervaren consultants aan om een maatwerk stappenplan op te stellen. Grotere bedrijven kunnen bovendien met Solution Providers ‘de hei’ op om de Industry 4.0-versie van hun bedrijf uit te tekenen (Smart Factory Versneller).

Eenmaal op weg denken we graag mee over financiering of over het opleiden van je mensen. Je kunt met andere koplopers voorsorteren om mee te doen aan Europese innovatieprogramma’s. Op korte termijn kun je in onze Skillslabs terecht om Smart Industry oplossingen te testen en om je mensen op te laten leiden. Voor je het weet ben je een echte Smart Factory – en kun je weer jaren vooruit!

SIH informeert bedrijven over Smart Industry

Alles begint met goede voorlichting. Wat is Smart Industry, wat kun je ermee en hoe begin je eraan? SIH- Noord informeert bedrijven onder andere via workshops, webinars en netwerkbijeenkomsten.

Workshops: Wat is Smart Industry?

Elle maand (bij voldoende belangstelling) geeft SIH-Noord een introductieworkshop over Smart Industry. Aan de hand van de negen ‘Smart Industry transformaties’ leggen we uit wat Smart Industry is, we peilen met een mini-assessment waar de deelnemende bedrijven staan en we bespreken de stappen die men van daaruit kan zetten. Tussendoor laten we inspirerende  praktijkvoorbeelden zien. Deze gratis workshops zijn bedoeld voor directie/MT-leden van noordelijke productiebedrijven. De workshops zijn online, met maximaal acht bedrijven.

Webinars over actuele Smart Industry thema’s

Bijna elke maand geven we een online webinar over een actueel Smart Industry thema, zoals robotica, maintenance, Digital Twins of cyber security. Een expert benoemt de trends, we laten ‘best practices’ zien en Solution Providers vertellen hoe zij productiebedrijven op weg helpen. In 60 minuten ben je helemaal bijgepraat. De webinars, met regelmatig meer dan 50 toehoorders, worden gepubliceerd op ons YouTube kanaal, scan de qr-code.

In gesprek met specifieke clusters

Regelmatig nodigen we specifieke clusters uit om samen met ons na te denken over de mogelijkheden van Smart Industry in hun sector of regio. Op dit moment zijn we bezig met de bouw, de watersector en de scheepsbouw. De opzet is steeds dat we eerst met de bedrijven een introductieworkshop doen (Wat is Smart Industry?), daarna nemen we individueel het assessment af en tenslotte komen we met bedrijven en
Solution Providers bijeen om conclusies te trekken en afspraken te maken. We werken hierin graag samen met clusterorganisaties, ondernemersverenigingen en regio’s.

Wil je jouw achterban op weg helpen met Smart Industry? Neem dan contact op met Hans Praat (praat@nom.nl).

SIH-Noord wijst bedrijven de weg

Smart Factory Assessment als routeplanner

Het Smart Factory Assessment is het kloppend hart van de Smart Industry Hub. Dit assessment beschrijft in detail de groei van een ‘gewoon productiebedrijf’ naar een Smart Factory in negen transities. Je ziet direct waar je staat en welke stappen je moet zetten. Het assessment werkt als routeplanner: het biedt overzicht en houvast en vormt de basis voor verdere acties en investeringen. We hebben dit assessment inmiddels bij 80 bedrijven afgenomen (maart 2022) en iedereen is razend enthousiast.

We hebben het assessment zelf ontwikkeld in samenwerking met veel bedrijven. Er zijn assessments voor fabrikanten van eindproducten, voor toeleveranciers en voor bedrijven uit de procesindustrie (flow productie). Het assessment is kosteloos en wordt afgenomen door getrainde adviseurs van de SIH-partners. Je moet er wel voor gaan zitten. Het doorlopen van het assessment neemt vijf uur in beslag, meestal verdeeld over twee sessies, waarbij meerdere mensen van het bedrijf zijn betrokken. Na afloop volgt een uitgebreide rapportage met vrijblijvende aanbevelingen voor deelname in het verdere programma. Ook weten waar je staat en welke stappen je moet zetten? Meld je dan bij Marije Bakker (marije.bakker@fme.nl) of bij de contactpersonen van de SIH-partners. Succes verzekerd!

Word zelf een expert en bouw een netwerk op

Overtuigd van nut en noodzaak van Smart Industry voor jouw bedrijf? Dan wordt het tijd om te investeren in nieuwe kennis en in een relevant netwerk. SIH-Noord wil daar graag een flinke bijdrage aan leveren via
onze masterclasses en een netwerkprogramma.

Masterclasses

Via de masterclasses verkennen bedrijven met soortgelijke prioriteiten Smart Industry-thema’s onder leiding van experts. Masterclasses gaan vaak over specifieke transities, bijvoorbeeld ‘procescontrol’ of ‘industriële automatisering’. Het is de bedoelding dat de deelnemers het thema vertalen naar toepassing binnen hun eigen bedrijf. Ze worden daarbij geholpen door kennisinstellingen en Solution Providers. Een masterclass bestaat meestal uit vijf bijeenkomsten. Deelname is kosteloos en gelimiteerd tot maximaal acht
bedrijven per masterclass. Contact: Auke Piet van der Meulen: apmeulen@npal.nl.

Netwerkevents

Nu corona achter de rug is wordt het weer mogelijk om elkaar te ontmoeten tijdens netwerkbijeenkomsten. Deze gaan twee keer per jaar plaatsvinden. In een passende entourage kunnen bedrijven die bezig zijn met Smart Industry ervaringen uitwisselen. Dit zal worden opgeluisterd met inhoudelijk zaken, bedrijfsbezoeken aan best practices en side-events.

Samenwerken met Solution Providers

Bedrijven die kant en klare of maatwerk-oplossingen bieden voor digitalisering en Smart Industry (Solution Providers), spelen een belangrijke rol bij de transitie van productiebedrijven tot Smart Factories. Samen met SIH-partner NPAL organiseren we daarom een nieuw Noordelijk cluster van Solution Providers.

Ook brengen we het aanbod in kaart. Op diverse manieren organiseren we ontmoetingen (Meet & Greets) tussen productiebedrijven en Solution Providers om kennis te maken, informatie uit te wisselen, van elkaar te leren en om zaken te doen. Informatie over cluster Solution Providers bij Auke Piet van der Meulen van NPAL (apmeulen@npal.nl).

Maak een goed plan dat voor je werkt

Maatwerk Stappenplan

Alles begint bij een goed plan. SIH-Noord heeft consultants geselecteerd die samen met de bedrijven een praktisch stappenplan kunnen uitwerken. Dit kan een compleet strategisch plan voor de ‘Industry 4.0 versie van het bedrijf’ zijn of er wordt ingezoomd op specifieke transities die dan tot in detail worden uitgewerkt. We praten daarna desgewenst graag verder over financiering van de plannen, inzet van gekwalificeerde medewerkers en goede Solution Providers. Het opstellen van een maatwerk stappenplan is
niet kosteloos, maar er zijn vouchers beschikbaar. Heb je echt ambities om te versnellen, neem dan contact met ons op. We kunnen je helpen. Meer informatie bij Hans Praat: praat@nom.nl.

Smart Factory Versneller

De Smart Factory Versneller is specifiek bedoeld voor de grotere productiebedrijven met concrete ambities en plannen om te investeren in Industry 4.0. Samen met geselecteerde Solution Providers gaan we ‘de hei op’ om een concreet plan te maken. We noemen dit de ‘Smart Factory Versneller’. Nieuwbouw kan bijvoorbeeld een goede aanleiding zijn om de Versneller in te zetten, of een nieuwe vestiging van een productiebedrijf in Noord-Nederland. De Smart Factory Versneller wordt georganiseerd in samenwerking
met het cluster Solution Providers van NPAL. Contact: Auke Piet van der Meulen: apmeulen@npal.nl.

Aan de slag gaan en blijven

Doorgroeien tot een echte Smart Factory is een proces dat meestal stap voor stap wordt afgelegd. Het gaat natuurlijk niet alleen om de bestemming, maar juist om de reis ernaartoe. SIH-Noord kan daarin
je sparringpartner zijn. Digitalisering en Smart Industry vragen dikwijls om extra investeringen. We denken graag met je mee over de financiering daarvan. Zoek je bedrijven die je kunnen helpen? SIH-Noord heeft een team van Solution Providers klaar staan die veel ervaring hebben met implementatie van Smart Industry oplossingen. Heb je nieuwe mensen nodig of wil je je medewerkers opleiden in Smart Industry skills? De onderwijsinstellingen achter SIH-Noord helpen je daar graag bij.

Ervaring opdoen in Skillslabs

SIH-Noord werkt aan het opbouwen van Smart Industry Skillslabs. Hier kunnen bedrijven inspiratie en ervaring opdoen met Smart Industry oplossingen en gaan de kennisinstellingen studenten en werkenden in de praktijk bijscholen. De Skillslabs worden opgezet als samenwerking tussen bedrijven en onderwijsinstellingen en komen in Drachten, Emmen en Groningen. Alvast meer weten? Neem dan contact op met Skillslab Drachten via Joost Krebbekx (j.krebbekx@berenschot.nl), Skillslab Drenthe via
Wilbert van den Eijnde (wilbert.van.den.eijnde@nhlstenden.com) en
Skillslab Groningen via Justine Dickhof (j.dickhoff@rug.nl).

Aansluiten in Europa

Europa investeert veel in de ontwikkeling van nieuwe Smart Industry (Industry 4.0) technologieën en digitaliseringsoplossingen. Het kan voor de koplopers zeer interessant zijn om daaraan mee te doen. Er zijn ook veel kansen voor MKB-bedrijven. Play the Champions League! SIH-Noord organiseert een cluster van Noordelijke bedrijven die willen aansluiten bij de Europese innovatieprogramma’s. Meer weten? Vraag het aan Joost Krebbekx van het InnovatieCluster Drachten (j.krebbekx@berenschot.nl).

Vraag het ons

SIH-Noord biedt allerlei diensten aan voor productiebedrijven die stappen willen zetten met Smart Industry en digitalisering. We werken voor het MKB en voor grote bedrijven, voor beginners en/of koplopers, voor twijfelaars en voor doordrammers. Staat hier toch niet bij wat je zoekt? Laat ons dat dan weten. SIH-Noord is een groot en ambitieus netwerk. Samen gaan we er zeker uitkomen.