Hans Praat 2021 02

Business Developer Smart Industry

De maakindustrie loopt als een rode draad door mijn loopbaan. Eerst als onderzoeker en beleidsadviseur, daarna als consultant en nu sta ik als ervaren ontwikkelaar van innovatieprojecten, midden in de praktijk.

De basis is gelegd met mijn studie Economische Geografie aan de universiteit van Nijmegen. Economische Geografie gaat over de economie van regio’s, dus ben ik qua werk altijd dicht bij mijn opleiding gebleven. Daarna ben ik naar TNO in Delft gegaan waar ik mijn bezighield met met sector- en technologieverkenningen en met regionaal innovatiebeleid, gaandeweg vooral gericht op de maakindustrie en hightech bedrijven. De laatste 2 jaar heb ik voor TNO in Rusland gewerkt aan een groot EU project over technologiebeleid.

Na 10 jaar TNO ben ik overgestapt naar Berenschot in Utrecht waar ik vooral strategie-consultancy deed voor toeleveranciers en het ontwikkelen van sector-roadmaps. Ik heb in die tijd veel gepubliceerd over de maakindustrie en de toeleveringssector, samen met de onder andere de FME, en tools voor ondernemers ontwikkeld, waaronder het Nevat Maturity Assessment en de Demand Chain Navigator. In die tijd heb ik ook de Twentse Modulengroep opgezet, een bekend samenwerkingsverband tussen toeleveranciers in de regio Twente.

In 2005 ben in bij de NOM begonnen als business developer voor de maakindustrie. Daar is in de loop der jaren een omvangrijk ecosysteem uit ontstaan waarin we samen met bedrijven, instellingen en overheden thema’s ontwikkelen en innovatieprogramma’s uitvoeren. De actuele thema;s zijn: Industry 4.0 en Smart Industry, digitalisering en Artificial Intelligence, Smart Factory en Green Industry.

Mijn huidige rollen en werkzaamheden zijn:

Daarnaast ondersteun ik graag de Noordelijke overheden en organisaties over mkb, innovatie en de maakindustrie en ben ik nationaal en international actief op het terrein van Industry 4.0 en Smart Factory.

Ik woon in het Haren, ben getrouwd met Charlotte en we hebben twee studerende zonen.