Samenwerken met de NOM als investeerder
  • Investeren

Samenwerken met de NOM als investeerder

Ga je als ondernemer samenwerken met de NOM als investeerder, dan ben je vast benieuwd hoe die samenwerking eruitziet. Het is een bijzondere relatie, want we bezitten een deel van de aandelen en hebben dus iets in de melk te brokkelen. Daar lees je in dit artikel meer over, net als over de formele en praktische kant van samenwerken met de NOM als investeerder. Het is goed om te weten dat het hier alleen gaat over de NOM als mede-aandeelhouder, niet als we bedrijven financieren met een (risicodragende) lening.

Geen gewone relatie

Als ondernemer heb je dagelijks te maken met ‘gewone’ klant-leverancier-relaties. Soms ben jij de leverancier en doe je zo goed mogelijk je best voor je klant. De andere keer ben jij de klant en probeer je de beste deal bij een leverancier te krijgen. En hoewel wij de partijen met wie we als investeerder samenwerken als klanten beschouwen, is de basis van de relatie toch anders. Dat komt omdat we als investeerder een deel van de aandelen bezitten en daarom dus ook iets te zeggen hebben over je bedrijf. Daarnaast stellen we een aantal eisen aan onze samenwerking.

De formele kant van samenwerken met de NOM als investeerder

Die eisen leggen we vast in de aandeelhoudersovereenkomst. Het gaat dan veelal over heel basale dingen. We willen bijvoorbeeld graag op de hoogte gehouden worden, over de periodieke financiële cijfers en andere zaken die belangrijk zijn voor het bedrijf. Daarbij kun je denken aan het ontslaan van een belangrijke manager, of als er een grote klant bijkomt. Ook een verhuizing of het aannemen van veel nieuwe mensen is iets waar we niet pas na 6 maanden achter willen komen. Het gaat om alle belangrijke strategische keuzes en dingen die voorvallen, maar niet over de dagelijkse gang van zaken.

De NOM wil als investeerder ook meebeslissen over het aannemen en ontslaan van directeuren, het vaststellen van de jaarrekening en het wel of niet uitkeren van dividend. En als je bijvoorbeeld van plan bent een leverancier aan te klagen, dan horen we dat ook graag.

De NOM als mede-aandeelhouder in de praktijk

Voor veel ondernemers is het best even wennen aan een mede-aandeelhouder. Eerst deed je alles zelf en was je 100% eigenaar, nu moet je ineens samenwerken met een investeerder. Daar hebben we alle begrip voor. De meeste ondernemers die met ons samenwerken waren voornamelijk op zoek naar financiering, niet per se naar een mede-aandeelhouder.

Om dit in goede banen te leiden, stemmen we het beheer in de praktijk zo veel mogelijk op de ondernemer af. De ene ondernemer wil dat we elke 2 weken langskomen om bij te praten, de ander dopt z’n eigen boontjes en ziet ons 1 keer per kwartaal. We bieden ondernemers ruimte om hun eigen koers te varen, maar houden natuurlijk wel het grotere plaatje in de gaten. Zeker als het even wat minder goed gaat, zullen we ons er meer mee gaan bemoeien. En dat is misschien niet altijd even gezellig, maar het belang van de onderneming staat altijd centraal.

Een belangrijk aandachtspunt voor ondernemers die met ons willen samenwerken, is dat we geen tweederangs aandeelhouder willen zijn. We zijn aandeelhouder, mede-eigenaar en willen juist graag samen succesvol zijn. Dat betekent dat we je willen helpen als het moeilijk is, bijvoorbeeld bij onderhandelingen met de bank of met belangrijke strategische vraagstukken. Een goede basis om samen te werken is daarbij onmisbaar, daar zullen we allebei ons best voor moeten doen. Alleen dan kan de NOM als investeerder meerwaarde leveren.

De meerwaarde van de NOM als mede-aandeelhouder

Samenwerken met de NOM als mede-aandeelhouder is bijzonder. Dat komt omdat er een belangrijk verschil is met andere investeringsfondsen of privé-investeerders. Bij deze partijen speelt er namelijk vrijwel altijd een persoonlijk belang. In het geval van een privé-investeerder gaat het om zijn eigen geld. Maar ook bij andere investeringsfondsen is dit vaak het geval, of krijgen investment managers een bonus als het goed gaat met een bedrijf.

Als beheerders hebben we bij de NOM een tamelijk onafhankelijke rol. Natuurlijk komen we op voor het belang van de NOM, maar juist ook het belang van de onderneming staat centraal. Omdat er geen directe financiële link is tussen beheerders en het presteren van je onderneming, borgen we dat we doen wat het beste voor je onderneming is. Zeker als het spannend is, komt het best wel eens voor dat we het belang van de onderneming boven het rechtstreekse belang van de NOM stellen. En dat zal bij andere investeerders niet snel gebeuren.

Tot slot

Je weet nu hoe een eventuele samenwerking met de NOM als mede-aandeelhouder eruitziet. Wil je meer weten over de impact van investeerders op je bedrijf? Download dan onze whitepaper en lees er alles over.

Een financiering helpt bij een snelle start van je bedrijf of om het verder te laten groeien. Maar het krijgen van financiering is niet per se makkelijk, er komt veel bij kijken. Welke soort financiering heb je bijvoorbeeld nodig? En hoe zit het eigenlijk met aandelen?
Bekijk de financieringsmogelijkheden van de NOM