Wat betekent een aandeelhouder voor mijn bedrijf?
  • Investeren

Wat betekent een aandeelhouder voor mijn bedrijf?

Veel bedrijven hebben externe financiering nodig om verder te kunnen groeien. Soms wordt die financieringsbehoefte door banken ingevuld, maar dat lukt lang niet altijd. Is dat voor jouw bedrijf het geval? Dan heb je vast al nagedacht om een deel van je aandelen te verkopen aan een investeerder of om achtergesteld kapitaal aan te trekken. In dit artikel lees je wat de invloed van een investeerder is op je bedrijf en met welke rechten van aandeelhouders je rekening moet houden.

5 zaken waar je mee te maken krijgt als je een investeerder gaat zoeken

Als je wilt gaan samenwerken met een investeerder, zijn er een aantal dingen waar je zeer waarschijnlijk mee te maken gaat krijgen.

Keuze voor een soort financiering

Welk type financiering je nodig hebt, hangt onder andere af van de fase waar je bedrijf zich in bevindt. Misschien is een bancaire lening bijvoorbeeld het meest geschikt, al moet je er dan wel rekening mee houden dat een bank graag het risico dekt met een onderpand.

Als dat geen optie is, bijvoorbeeld omdat je geen bedrijfspand of machines als onderpand kunt aanbieden, dan is een achtergestelde lening een optie. Die is niet gekoppeld aan een onderpand. Een derde mogelijkheid is aandelenkapitaal. Dat betekent dat je een stuk eigenaarschap en zeggenschap deelt met de aandeelhouders.

Kritische vragen bij het vinden van een investeerder

Het vinden van een investeerder vraagt om een goede voorbereiding. Een investeerder wil namelijk graag weten waar hij zijn geld in investeert. Houd dus rekening met kritische vragen over hoe je bedrijf er nu voor staat, of er voldoende vraag is en wat de prognoses voor de komende jaren zijn. Het doel is om de investeerder het vertrouwen te geven dat zijn geld goed terechtkomt. Wees daarom open en eerlijk, ook over eventuele risico’s en bedreigingen.

Maak kennis met de Raad van Commissarissen

Als je met een investeerder gaat samenwerken, krijg je zeer waarschijnlijk te maken met een Raad van Commissarissen. Zo’n raad heeft een aantal verschillende rollen. Het voelt misschien alsof ze je op de vingers kijken, maar je kunt juist ook van ze profiteren. Als het goed is, hebben ze namelijk kennis en ervaring die jij in mindere mate hebt. Daarmee kunnen ze je ondersteunen in de groei van je bedrijf.

Rechten van aandeelhouders: een kwestie van zeggenschap

Aandeelhouders hebben bepaalde rechten binnen je bedrijf. Wie met een aandeelhouder gaat samenwerken, geeft een deel van de zeggenschap over het bedrijf op. Dat is voor veel ondernemers lastig, maar wel noodzakelijk. Daarom is het belangrijk dat je goede afspraken maakt en die vastlegt in een aandeelhoudersovereenkomst en statuten. Denk bijvoorbeeld aan afspraken over de manier van samenwerken en in welke gevallen er absoluut met de RvC overlegd moet worden.

Neem de tijd

Investeerders vinden kost tijd en vraagt om specifieke kennis en ervaring. Zorg daarom dat je mensen vindt die je daarbij kunnen ondersteunen. Eventueel kun je samenwerken met een gespecialiseerd adviesbureau. Wat je in ieder geval moet hebben, is een goed kloppend financieel model.

Zo groei je toekomstbestendig met investeerders die invloed hebben

Investeerders hebben invloed op je bedrijf, maar je wilt graag op jouw voorwaarden met ze samenwerken. Dat kan, tot op zekere hoogte. Het belangrijkste is dat je een investeerder zoekt waar je goed mee kunt samenwerken. Het gaat namelijk niet alleen om geld, maar ook om zeggenschap. Zorg dat je hierover goede afspraken maakt en leg dit vast.  Maar als basis geldt natuurlijk dat je elkaar kunt vertrouwen en de goede samenwerking vanzelfsprekend is.

Zorg ook dat je het met elkaar eens bent over de informatie die de investeerder krijgt. Dat gaat vaak niet alleen om financiële informatie. Investeerders horen graag over belangrijke wijzigingen en vraagstukken die je tegenkomt, zodat ze in een vroeg stadium mee kunnen denken.

Er verandert zeker wat

Hoe je het ook wendt of keert: samenwerken met een investeerder heeft impact op je bedrijf. Maar als je goede afspraken maakt en zorgt dat je voor jezelf duidelijk hebt op welke voorwaarden je wilt samenwerken, is het een geweldige manier om je bedrijf flink te laten groeien.

Wil je meer weten over het samenwerken met investeerders, de impact die dat op je bedrijf heeft en op welke manier de NOM als investeerder invloed heeft? Download dan onze whitepaper.

Een financiering helpt bij een snelle start van je bedrijf of om het verder te laten groeien. Maar het krijgen van financiering is niet per se makkelijk, er komt veel bij kijken. Welke soort financiering heb je bijvoorbeeld nodig? En hoe zit het eigenlijk met aandelen?
Bekijk de financieringsmogelijkheden van de NOM