DSC 2013
  • Investeren

Een revolutie ontketenen in waterzuivering; Ferr-Tech gaat ervoor

Veel industriële bedrijven kunnen niet zonder een goede afvalwaterzuivering. Het liefst zuiveren ze op een groene én efficiënte manier. Ze gebruiken voor de waterzuivering veel schadelijke chemie. Ferraat (VI) staat al decennialang bekend als groene chemie en sterkste oxidant ter wereld voor afvalwaterbehandeling. Maar helaas was het onmogelijk om het houdbaar en stabiel te produceren. Dat is nu gelukkig verleden tijd, dankzij het Meppeler Ferr-Tech. Eén van de co-founders van het bedrijf ontwikkelde namelijk een innovatieve en revolutionaire methode.

Waterzuivering op een groene manier

Deze co-founder deed jarenlang onderzoek naar het houdbaar en stabiel produceren van Ferraat (VI). En vond uiteindelijk de juiste formule. Zijn ontdekking resulteerde in het ontwikkelen van FerSol, wat Ferraat (VI) in vloeibare vorm is. Met FerSol kun je op een groene manier (industrieel) afvalwater reinigen. Ferraat (VI) is helaas extreem kort houdbaar. Ferr-Tech maakte de oxidant langer houdbaar en stabiel. Een echte innovatie: ze zijn de enige onderneming die hierin is geslaagd. Hun product FerSol kunnen ze hierdoor economisch aanbieden aan de markt. Dit kan een ware revolutie betekenen op het gebied van waterzuivering. En waterzuivering is een belangrijk onderwerp, omdat er wereldwijd veel afvalwater ongezuiverd wordt geloosd. Daarnaast zijn er nog steeds landen waar een (extreem) tekort aan schoon water is.

Ondersteuning om te groeien

Voor welke bedrijven is FerSol een uitkomst? Denk aan industriële bedrijven in verschillende sectoren; zoals agrifood, zuivel, metaal en olie & gas. Natuurlijk was hiervoor een flinke investering nodig. De eerste zaken hebben ze zelf gefinancierd: de huur van een pand, het inrichten van het waterlab en de eerste productielijn. Daarna was extra werkkapitaal nodig. En om te groeien moet het verhaal over FerSol goed verteld worden, dit is namelijk echt nieuw voor de wereld. De financiële ondersteuning vanuit het MKB Fonds Drenthe en begeleiding door Flinc geven de ondernemers de kans om te groeien.

Drentse startup met internationale ambities

Ferr-Tech gaat nu met volle vaart vooruit. De ambities voor 2022 zijn torenhoog. Met haar innovatieve product valt Ferr-Tech inmiddels nationaal en internationaal op. Mede-eigenaar Judith le Fèvre ging al met een aantal collega’s naar de VS om het bedrijf te presenteren op de CES. CES is de grootste technologiebeurs ter wereld, die de Consumer Technology Association elk jaar in Las Vegas organiseert. Judith en haar collega’s spraken hier volop met media en andere geïnteresseerde partijen. Ook won Ferr-Tech daar de CES 2022 Innovation Award in de categorie ‘Sustainability, EcoDesign & Smart Energy’ voor het revolutionaire, biologisch afbreekbare FerSol. De Amerikaanse jury noemde het ‘bijzonder en baanbrekend’. De CES Innovation Award is een van de meest prestigieuze awards die je mag ontvangen in de tech-wereld. Een mooie beloning voor het harde werk dus. En een extra impuls om de revolutie in waterzuivering op gang te brengen.