Beer-o-meter garandeert continue kwaliteit bier

Beer-o-meter garandeert continue kwaliteit bier

Het is haast als vanzelfsprekend dat speciaalbier altijd hetzelfde smaakt. Maar de brouwers van speciaalbier moeten zich enorm inspannen om continu dezelfde kwaliteit te garanderen. Zodra een batch – een vaste hoeveelheid – gebrouwen gerstenat niet aan de standaarden voldoet is de biermaker genoodzaakt óf creatief te zijn, óf de batch weg te gooien.

Innovatieve brouwerijen, zoals Martinus uit Groningen, hebben een batch tripel die niet aan hun normen voldeed, omgevormd tot een smakelijke gin. Maar niet elk experiment is zo succesvol. En dat is het moment waarop de Groningse startup SG Papertronics in beeld kan komen.

Lab naar bier in plaats van andersom

SG Papertronics wil brouwerijen op locatie voorzien van een snelle en betrouwbare analyse van bier. In plaats van het bier naar een laboratorium te brengen, brengt SG Papertronics het laboratorium naar het bier. Wat is het suikergehalte van het wort, een aftreksel van mout? Is het bitter genoeg? Welke kleur heeft het? Dit zijn enkele van de vele parameters die met precisie getest kunnen worden met de Beer-o-meter van SG Papertronics. Het resultaat? Een innovatief speciaalbier dat na veel moeite en passie is ontwikkeld kan met zekerheid opnieuw gebrouwen worden, batch na batch.

Vroege-fase-geld helpt Beer-o-meter

SG Papertronics heeft zo veel potentie met de Beer-o-meter dat de NOM en de RUG Houdstermaatschappij bereid zijn te investeren in het bedrijf. Ze doen dat met vroege-fase-geld, een vorm van investeren op een moment dat de eerste inkomensstromen voor SG Papertronics nog niet vast staan. Een investering in zo’n vroeg stadium geeft SG Papertronics de mogelijkheid om de Beer-o-meter door te ontwikkelen tot een maximale potentie. Deze investering maakt het bovendien mogelijk Richard Rushby (commercie) aan boord te halen. Oprichter Maciek Grajewski: ‘De samenwerking met hem is goed en er is nu een balans tussen de technologische en de zakelijke kant van het bedrijf.’

Minimale hoeveelheid afval

Hoewel opgericht in 2016, kwam SG Papertronics vanaf 2019 echt van de grond, nadat Maciek Grajewski en Richard Rushby elkaar leerden kennen tijdens een startup event van VentureLab. Maciek houdt binnen SG Papertronics de focus op de technische kant, terwijl Richard zich bezighoudt met de bedrijfsvoering en marketing. Grajewski, een biotechnoloog met een PhD aan de Rijksuniversiteit van Groningen (RUG), maakt gebruik van een (gepatenteerde) concentrator waarmee precieze analyses uitgevoerd kunnen worden op zeer kleine hoeveelheden (kleiner dan 1 centiliter, ongeveer een vingerhoedje vol) vloeistof. Bier kan daarom op locatie getest worden en de hoeveelheid afval is uiteraard minimaal.

Verdwenen Pools bier wordt gereanimeerd

Grajewski en Rushby tonen zich gedreven in de ondersteuning van brouwerijen bij het ontwikkelen van smakelijke speciaalbieren. Ze zijn daarnaast ook nog gepassioneerde thuisbrouwers. ‘Maciek kwam op een dag naar me toe en vertelde me over een verdwenen bier uit Polen, Piwo Grodziskie’, vertelt Richard, ‘en hij vroeg zich af of het mogelijk zou zijn dit bier nieuw leven in te blazen met behulp van de Beer-o-meter.’ Grajewski vult aan: ‘Het recept hebben we, maar de gist-stam die gebruikt werd is in de loop der jaren verloren gegaan. Enkele brouwers uit die tijd leven nog en via hun notities proberen we het brouwproces van dit bier in beeld te krijgen.’ Rushby zegt dan: ‘We zijn begonnen met het herproduceren van dit bier en de Beer-o-meter bewijst zijn nut.

Nederlandse brouwers geïnteresseerd

SG Papertronics werkt momenteel hard aan het doorontwikkelen van de Beer-o-meter. Daarnaast is het bedrijf in gesprek met een aantal brouwerijen om het ‘lab-op-locatie’ aan te passen aan de wensen van de gebruiker. Er is al een aantal geïnteresseerde Nederlandse brouwerijen. SG Papertronics onderzoekt met welke brouwerijen een pilot kan worden gedraaid. Grajewski: ‘We willen de Beer-o-meter uitrusten met de vijf meest gewenste testen. Dat bepalen we met behulp van de feedback die we van brouwerijen krijgen. En daarnaast willen we tien tot vijftien testen toevoegen die kunnen bijdragen aan de optimalisering van het brouwproces.’

Corina Prent, directeur RUG Houdstermaatschappij (RHM):

‘Ik ken Maciek Grajewski al vanaf het moment dat hij startte met SG Papertronics. Deze startup heeft een enorme potentie. En Maciek is misschien bescheiden maar hij levert wel. Als techneut weet hij al te goed wat er fout kan gaan, maar hij gaat er vol voor. Dat is voor mij een reden om juist in hem te investeren. Het geraamte van SG Papertronics staat nu, hij heeft veel hulp weten te regelen. Onder meer van EV Biotech en Promotech. Het was en is een uitdaging. De NOM ziet de potentie ook. We zijn ervoor om dingen voor elkaar te krijgen, om te investeren en te begeleiden. We kijken niet alleen naar financiën.’

Jens Ruesink, investment manager van de NOM:

‘Papertronics berust op een vinding van binnen de RUG. Het had oorspronkelijk een medische toepassing. Er is geopperd om er iets binnen de biermarkt mee te doen en daarvoor is een prototype ontwikkeld. Bierbrouwers hebben heel dure apparatuur om het brouwproces te monitoren en voor de kleine ambachtelijke brouwers is de Beer-o-meter een uitkomst. De eerste bevindingen met het apparaat zijn heel positief. We gaan nu eerst testen op de biermarkt, maar daarna zijn nog een heleboel andere markten bereikbaar. De NOM wil innovaties aanjagen en dus zijn we hier op onze plaats. Papertronics moet eerst door een fase waarin nog geen geld wordt verdiend, daarom verstrekken wij samen met de RUG Houdstermaatschappij vroege-fase-geld om door deze lastige periode te komen.

In Noord-Nederland wil haast geen enkele investeerder in die fase geld geven. Maar het bedrijf moet vanwege de immense potentie wel verder. Als we een half jaar verder zijn en de eerste klanten dienen zich aan, dan wil iedereen wel instappen. Maar het moet allemaal nog wel gebeuren.’

NOM Mockup Whitepaper Innovatief Idee
Van innovatief idee naar commercieel product

In dit whitepaper leer je:

  • Hoe het innovatieproces eruit ziet en welke uitdagingen je onderweg tegenkomt
  • Welke mogelijkheden er zijn om deze vroege fase van je idee/product te financieren
  • Op welke manier de NOM als investeerder jou kan helpen