Binnenhof Den Haag Bron Hans Kouwenhoven (HTK 2013)
  • Internationaliseren

“Het allerbelangrijkst zijn de persoonlijke contacten”

Soraya Ludema is tijdelijk gedetacheerd bij de NFIA in Den Haag. Een mooie kans om aan haar te vragen wat het werk van de NFIA inhoudt, hoe de samenwerking met de NOM eruitziet, en of het haar ook goed bevalt. We bellen.

Vertel eerst even wat je bij de NOM precies doet

Als projectmanager NOM foreign direct investments ben ik verantwoordelijk voor het aantrekken van buitenlandse bedrijven naar Noord-Nederland. Daarnaast ben ik coördinator investor relations. Vanuit IR onderhouden wij contact met de bedrijven die al in onze regio zitten. We willen weten hoe het de bedrijven die zich hier gevestigd hebben vergaat en waar ze tegenaan lopen. Bedrijven hier naartoe halen is een ding, maar daarna moeten ze natuurlijk ook blij zijn. Voor de acquisitie van buitenlandse bedrijven werken we nauw samen met de NFIA, Netherlands Foreign Investment Agency. En daar werk ik nu een aantal maanden. Om iemand met zwangerschapsverlof te vervangen werden de regiopartners, waaronder de NOM, benaderd of er interesse was. Nou die was er dus. Van mij.

Wat doet de NFIA?

Als onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat verzorgt de NFIA de internationale promotie van Nederland. Daarnaast helpen en adviseren ze bedrijven die geïnteresseerd zijn om hun activiteiten uit te breiden of te verhuizen. Het hoofdkantoor is in Den Haag en er zijn buitenkantoren in meerdere landen wereldwijd.

Hoe werkt de NFIA?

De NFIA doet actief aan acquisitie door bedrijven te bezoeken, naar netwerkbijeenkomsten te gaan en aanwezig te zijn op buitenlandse beurzen. Als een buitenkantoor signalen oppikt van bedrijven die zich oriënteren presenteren zij Nederland en wordt contact opgenomen met Den Haag. Van hieruit presenteren we het aantrekkelijk vestigingsklimaat van Nederland. We organiseren fact finding missies, organiseren vergaderingen met relevante partners, adviseren over belasting-, overheids-, arbeids- en vergunningsprocedures en locaties. Is eenmaal de interesse van een bedrijf gewekt dan is het aan de regio’s om zichzelf te presenteren. De NFIA is voor de NOM een belangrijke partner waar we intensief mee samenwerken.

Waarmee profileren wij ons in Noord-Nederland?

Met onze regionale samenwerking en topsectoren. Dat zijn datacenters, groene chemie/chemical industries, watertechnologie, agrifood en biobased economy, life sciences en health, en de offshore wind. Maar er zijn toch wel meer regio’s die zich in een of meer dezelfde sectoren profileren?

Zeker. Agrifood bijvoorbeeld. Daarom is het ook zo belangrijk dat we als Nederlandse regio’s van elkaars kwaliteiten gebruik maken en niet met elkaar concurreren.Om het buitenlandse bedrijven gemakkelijker te maken om met de juiste partijen in contact te komen heeft de NFIA het Invest in Holland netwerk opgericht. Hierin werken de NFIA, de regionale ontwikkelingsmaatschappijen en verschillende grote steden nauw met elkaar samen. Van het werven van talent tot het aangaan van duurzame partnerschappen.

Wanneer komt de NOM in beeld?

Bij specifieke interesse voor de regio. Bij de regionale ontwikkelingsmaatschappij wordt dan een projectmanager aangesteld die inhoudelijk verdiept en verder op de verschillende vestigingsaspecten ingaat. Dat contact is intensief en een stuk persoonlijker. In deze fase zijn juist die zachte waarden erg belangrijk merk ik. Er blijft overigens ook vaak iemand van het hoofdkantoor bij het hele traject betrokken.

Wat ga je van deze ervaring meenemen?

Het unieke van het vestigingsklimaat in Nederland is mij nog duidelijker geworden. En door mij weten ze in Den Haag nog beter wat wij als regio te bieden hebben. Maar het allerbelangrijkst zijn de persoonlijke contacten. Als regionale partner van de NFIA hebben we contact via mail en telefoon, komen we elkaar tegen op borrels en bij trainingen en bijeenkomsten. Dat we nu naast elkaar zitten maakt de band alleen maar sterker. En dat maakt de lijntjes straks nog korter. Eh … Kom je nog wel terug in Groningen? Ik heb hier een meer dan warm welkom gekregen. Maar ik kies absoluut voor Groningen. En voor de NOM!