NOM Summer School

Summer School - Alle lessen op een rij

De zomer van 2021 staat in het teken van kennis vergaren. Supergoed dat jij hier de tijd voor neemt! Met de opgedane kennis kun jij weer stappen zetten. Laat ons weten wanneer we je hierbij verder kunnen helpen.

Dag 1: De 10 uitdagingen van een groeiend bedrijf

Zoals je wellicht weet, is het doel van de NOM om de economie in Noord-Nederland te versterken. Onze focus ligt daarbij op het helpen van ondernemers die de volgende stap willen maken met hun business. Dat doen we o.a. door middel van begeleiding en advies, webinars, podcasts, blogs, whitepapers en events. Maar genoeg over ons!

We gaan het vandaag hebben over jouw groeiende bedrijf. Want met groei komen ook vragen, uitdagingen en soms zelfs problemen op je pad. Er staat een artikel voor je klaar over de 10 grootste uitdagingen die jij ongetwijfeld gaat tegenkomen als jouw bedrijf gaat groeien. In dit artikel vind je ook de oplossingen en ideeën voor deze uitdagingen. Je vindt de 10 grootste uitdagingen hier. Lees het eens rustig door en check waar jij nog werk te doen hebt. Mooi huiswerk voor vandaag toch?

Dag 2 - Ben jij al investor ready?

Wat fijn dat je er weer bent. We gaan kijken naar hoe ‘investor ready’ jij al bent. Zegt die term je niets? Dan is er nog wel een beetje werk aan de winkel wanneer jij op zoek bent naar een investeerder voor je bedrijf. Maar niet getreurd, daar helpen wij je bij!

Als je wilt groeien met jouw startup, heb je in veel gevallen een investering nodig. Maar voordat je op die stip gaat staan voor Nikkie Plessen en Won Yip bij Dragon’s Den, moet je nog wel aan de bak…

Investeerders letten op een heleboel dingen voordat ze investeren in je business. Denk bijvoorbeeld aan de fase van je bedrijf, je verhaal, je mindset en uitstraling, je businessplan, klanten en omzet.

Vandaag delen we graag onze uitgebreide whitepaper met je, gebaseerd op de succesvolle startups die we mochten begeleiden in de afgelopen jaren. Je leest er al onze tips en tricks om investor ready te worden, klik om het document direct te lezen!

Dag 3: Een businessplan? Wat een bullshit...

Heb jij een businessplan op de plank liggen? Want uit ervaring weten we dat veel ondernemers dat een beetje onzin vinden. Tijdverspilling…

Uhm, think again. Want wanneer je op zoek gaat naar een investeerder is het toch echt een musthave. Of als je je personeel wilt vertellen waar je voor staat. Of een business angel. Of een goede coach. Deze mensen gaan je allemaal vragen naar je doelen, je doelgroep, concurrentie en verdienmodellen.

Heb jij dan niet helder voor de bril welke stappen je wilt bewandelen? Dan zullen er veel deals van de tafel worden geveegd. Toch tijd om dat businessplan te schrijven dus. Niet alleen voor die andere mensen, maar vooral voor jezelf.

Door zo’n plan maak je scherpere keuzes en wordt jouw toekomst glashelder. Bij de NOM helpen we ondernemers daarbij, omdat er nog wel wat bij komt kijken.

Aan de slag dus met dat businessplan, check het hele artikel over het schrijven ervan op onze website via deze link.

Wil je weten hoe andere startups onze hulp hebben ervaren? Klik dan even hier voor het verhaal van de jongens van Digibon. 

Dag 4: Waarom de meeste startups falen

Samen met onze collega’s begeleiden we dagelijks ondernemers op weg naar de volgende stap in hun bedrijf. De grootste gemene deler die we ontdekken bij al die ondernemers is dat ze goede ideeën hebben. Véél goede ideeën.

Als er zoveel goede ideeën zijn, zou je zeggen dat iedereen succesvol kan zijn. Maar tegelijkertijd sluit zo’n 70% van alle starters hun deuren alweer binnen een paar jaren. Da’s best veel!

Waarom redden die bedrijven het niet? Is het een gebrek aan geld? Verkeerde marketing? Wanbeleid van de founders? Waren ze niet in staat om (internationaal) op te schalen?

In het artikel dat we je vandaag meesturen lees je de 5 belangrijkste redenen waarom de meeste startups het niet maken tot unicorn. Ze blijven aanmodderen onderaan de keten, zonder écht door te stoten naar de top.

Verdiep je in het artikel of bel ons eens voor een vrijblijvende kennismaking. We kunnen je altijd voorzien van een goed advies over jouw beste vervolgstappen.

Dag 5: Zo vind je een business angel

We zijn alweer op de helft van de Summer School, gaat snel he? We hopen dat je al wat inspiratie hebt opgedaan de afgelopen dagen. Ga er even goed voor zitten, want vandaag hebben we het over business angels!

Een business angel is een nog onbekende investeerder, die naast geld ook vaak kennis, ervaring en een mooi netwerk meebrengt. Daarnaast is het een sparringspartner voor jou als ondernemer. Natuurlijk is een business angel op zoek naar financieel gewin en wil deze meestal een minderheidsaandeel in je bedrijf. Denk aan de investeerders uit Dragon’s Den.

Wist je dat business angels de belangrijkste financiers zijn voor Europese startups? Dat komt omdat deze investeerders meer risico’s nemen dan banken of fondsen. Vooral in de startfase van je bedrijf is het daarom interessanter om bij een business angel aan te kloppen.

Maar waar vind je nou zo’n business angel in het wild? Natuurlijk kun je zelf op zoek naar zo’n investeerder. Maar via het netwerk van de NOM kunnen wij je ook zeker helpen. Er zitten veel business angels in ons netwerk en we helpen je graag met de juiste match.

Dat matchen kost echt geen honderden euro’s, onze organisatie is er namelijk volledig op gericht om jouw startup verder te helpen groeien in Noord-Nederland.

Bel of mail ons gerust eens om te kijken hoe we jou kunnen helpen. Ohja, en lees ook vooral het hele artikel over business angels even.

Dag 6: Kansen en risico’s van innoveren met je bedrijf

Innovatie. Zo’n lekker hip woord dat overal wordt gebruikt. Maar het is zó ontzettend belangrijk voor startups. Ook voor andere bedrijven trouwens, want nieuwe technieken en trends komen in hoog tempo voorbij.

Natuurlijk betekent innoveren dat er nieuwe kansen zijn. Maar wist je dat de meeste innovaties het niet redden op de markt? Het is complex om vernieuwend bezig te zijn en naast al die kansen ontstaan er dan ook risico’s.

Vandaag in de Summer School drie tips voor je in de video over innoveren. En wil je meer weten? Dan is het blog van collega Jens óf de uitgebreide whitepaper echt een flinke toegevoegde waarde. Daarin bespreken we de meest voorkomende kansen en risico’s bij innovatie van jouw business.

Het artikel van Jens, over de 10 belangrijkste valkuilen bij innovatie vind je hier.

Download de whitepaper over innoveren hier

Dag 7: Ready voor een investeerder? Doe de scan!

Op deze dag mag je zelf aan de slag. Want je wilt misschien wel weten hoe ver je bent met je bedrijf. Ben jij al klaar voor de volgende stap? Wil je op zoek naar een investeerder?

We hebben vandaag een mooie kans voor je om dat te testen. Je kunt namelijk zelf een scan doen om te checken of jij al investor ready bent.

Bij de NOM hebben we speciaal voor jou een korte scan gemaakt. Gewoon online in te vullen en maar een paar minuutjes werk. Na het invullen weet jij of je al investor ready bent en zo niet, waar je nog aan moet werken om dat wél te worden.

Let’s go, op naar de scan!

Ben jij helemaal investor ready? Wacht dan niet langer en mail, app of bel ons voor een afspraak. Dan gaan we samen geschiedenis schrijven 🙂

Dag 8: Zo krijg jij een fijne bedrijfscultuur

Je had een prachtig idee voor een business. Je was niet te stuiten en je besloot ervoor te gaan. Inschrijven bij de KVK, plannetje bedenken, website bouwen en gaan. Jouw startup was een feit. Klaar om de wereld te veroveren.

Maar niemand had je iets verteld over personeel. Of een team. Een bedrijfscultuur bouwen. Gezeur over uren en contracten. Gedoe over pensioen. Mensen met andere wensen dan die van jou. Personeel dat z’n mening geeft. Of erger, die z’n mening voor zich houdt…

Personeel zorgt soms voor veel stress. Want je wilt er zijn voor je mensen, maar andersom moet dat ook zo zijn. Je bent op het punt beland dat je een goed team moet bouwen om door te knallen naar de top. Investeerders letten trouwens ook op een goed team achter je…

Een bedrijfscultuur gaat over hoe je met mensen omgaat en hoe ze met elkaar omgaan. Overal waar mensen samenkomen, ontstaat een cultuur. Dus ook binnen jouw bedrijf.

In deze video geven we je vier tips om een goede bedrijfscultuur te bouwen. En wil je nog meer weten over hoe je een goed team bouwt? Dan is dit artikel zeker een must om te lezen.

Dag 9: Wat betekent een aandeelhouder voor jouw business?

Wat goed dat je er weer bent! Time flies, want we zijn alweer bij dag 9 in de Summer School. Je bent er inmiddels achter dat een business angel of investeerder een enorme groei kan betekenen voor jouw bedrijf. En dat is te gek.

Maar… Heb je er ook al over nagedacht wat er gaat veranderen op het moment dat zo’n investeerder instapt in jouw bedrijf? Wat doet zo iemand eigenlijk? Wat neemt hij of zij mee en hoeveel bemoeit de investeerder zich met jouw business?

Wil je gaan samenwerken met een investeerder? Dan krijg je te maken met een aantal ‘standaard’ zaken. We hebben de vijf belangrijkste op een rij gezet in een uitgebreid artikel dat je hier leest.

Wil je eens sparren over het zoeken naar een investeerder? Wij kijken bijna gratis met je mee in ons traject speciaal voor start-ups! Bel of mail ons gerust!

Download de whitepaper over de impact van investeerders op je bedrijf hier

Dag 10: Hoe verloopt een traject bij de NOM?

Je hebt het gehaald, helemaal tot het einde. Je hebt tien dagen lang gewerkt aan jouw bedrijf, wat goed! We vonden het een eer dat je erbij was, samen met een heleboel andere startups uit het Noorden.

Zo op de laatste dag in dit traject wordt het tijd om te kijken naar een traject om jouw startup naar het volgende niveau te tillen. Niet alleen door je te inspireren, maar vooral door met elkaar aan de slag te gaan. Te sparren, te schrijven, te verzamelen en te doen.

Bij de NOM begeleiden we namelijk veel founders zoals jij. Enthousiast, niet te stoppen en op zoek naar een manier om naar het volgende level te gaan. Wij helpen je daarbij, en het zal je wellicht verbazen dat dat je geen duizenden euro’s kost.

Het is de taak van de NOM om de economie in het Noorden te laten groeien. Waar kunnen we dan beter beginnen dan bij het helpen van ondernemers?

Stap één is een vrijblijvende kennismaking met jou. Zijn we allebei blij? Dan gaan we naar de intake voor een traject dat we gezamenlijk in gaan.

Je krijgt een aantal intensieve één-op-één sessies waarin we sparren over je plannen. Daardoor groeit niet alleen je bedrijf, maar jijzelf ook. Je tilt jezelf naar een hoger niveau.

En ben je klaargestoomd voor groei? Dan ben jij investor ready en begint je avontuur écht. We gaan dan op zoek naar de juiste investeerders om je te matchen, zodat jij kunt doorstomen met je business.

Tijd voor een kennismaking? Bel, app of mail ons en we maken een afspraak.

Groeien begint hier.

Dag 11 - Wrap-up

De afgelopen dagen deed jij mee aan de NOM Summer School, dat vonden we te gek. Lekker gewerkt!

Ben je klaar voor de volgende stap met je bedrijf? Twijfel dan niet langer, want dan is dit hét moment. We ontvangen je graag voor een afspraak om te kijken hoe jij hélemaal investor ready wordt.

Zou je één ding voor ons willen doen? We horen heel graag hoe jij de Summer School hebt ervaren. Wat vond je ervan? Waar heb je het meest aan gehad? Heb je advies voor ons?

We horen het heel graag van je, stuur je ons even een reply met jouw mening?

Mocht je nog niet uitgelezen zijn, kan je hier klikken voor allerlei blogs over ondernemen.

Vind je een een webinar of podcast leuk? Bekijk dan het webinar ‘Wat investeerders belangrijk vinden’ en/of luister naar de podcast ‘Het ecosysteem van startups

Dankjewel en we zien je graag snel!