Daniël Bies 'Vakantiestress'

Daniël Bies ‘Vakantiestress’

Mijn eerste baan was in de bouw. Als buitendienstmedewerker bezocht ik aannemers, woningbouwverenigingen, architecten en allerlei andere partijen die bouwmaterialen nodig hadden. Een aantal keer per jaar leek de hele sector in paniek. Rond de Kerst en aan het begin van het jaar, als de nieuwe prijzen ‘rondgedeeld’ werden. Maar ook rond de zomervakantie. Begin juni begon de paniek vaak al. “Kunnen jullie nog op tijd leveren? De bouw moet voor de bouwvak afgerond zijn”. De laatste twee weken was het dan vaak helemaal paniek.

Er waren ook altijd mensen die zeiden: “Noa de vakansie binn’n er gien doagen meer zeker?”. Daar hadden ze best een punt. Eigenlijk ieder jaar na de vakantie waren er inderdaad ook weer dagen. En ging de bouw en alles wat daaraan gerelateerd was, weer vrolijk verder. Totdat het bijna Kerst was en het spel weer begon.

Afronden geeft rust

Later, in een andere rol bij bedrijven, begon ik steeds meer de diverse opmerkingen te begrijpen. Natuurlijk kwamen er dagen na de vakantie. Maar het gaf toch best veel rust als projecten waren afgerond. En afgerond betekende ook dat de factuur verstuurd kon worden. Toch ook heel fijn als je na de vakantie weer materialen moet inkopen. Daarnaast geven afgeronde projecten ook rust voor wat betreft de communicatie. Minder vragen van klanten, minder afleiding, minder kleine zaken die nog opgelost moeten worden en die eigenlijk meer tijd kosten dan dat ze geld opleveren. Maar wel noodzakelijk zijn.

Heldere communicatie

Niet alle bedrijven zijn natuurlijk afhankelijk van of worden beïnvloed door de zomervakantie. Als je een IT- of telefoniebedrijf hebt bijvoorbeeld, en vooral met abonnementen te maken hebt, is je geldstroom veel regelmatiger. Dit geldt ook voor een bedrijf dat gas levert of in de voedingsmiddelen actief is. Toch heeft de vakantieperiode ook daar invloed. Bijvoorbeeld omdat er minder bezetting is en taken overgenomen moeten worden. Goede afstemming en duidelijke communicatie is daarbij gewenst.

Nieuwe energie

Maar bij wat voor bedrijf je ook werkt, de vakantieperiode is een belangrijke periode. Natuurlijk om tot rust te komen en even afstand te nemen. Maar ook om andere dingen te ondernemen. Nieuwe landen te bezoeken, nieuwe mensen te ontmoeten of om gezellig naar die mooie camping van afgelopen jaar te gaan. Tijdens een toespraak bij een begrafenis viel het mij ineens op: als het gaat om herinneringen, gaat het nooit over het werk van pappa of mamma. Nee, het gaat over vakanties met de mensen die je lief zijn. Herinneringen aan de camping of die mooie stad. Samen tijd door brengen en aandacht voor elkaar hebben.

Geniet daarom van de vakantieperiode. Laad de batterij op, doe inspiratie op en wees lief voor elkaar. Zodat je daarna, met nieuwe energie en een fotoboek vol herinneringen, weer enthousiast met je werk bezig kan.