NOM Talks Aflevering 10A – Diversiteit en Inclusie bij bedrijven in Noord-Nederland
  • Diversiteit

‘Ben je er pas zo kort mee bezig?’

Hoe ga je om met diversiteit en inclusie? Met wie bepalen we wat succes is en worden we vervolgens succesvol? Ondernemingen en organisaties zijn doorlopend bezig met veranderingen om zichzelf te verbeteren. In deze aflevering van NOM Talks, de podcastserie van de NOM, praten we hierover met ondernemers en deskundigen. Over kansen pakken en dreigingen afwenden. Want van ondernemers wordt verwacht dat ze de goede dingen doen en de juiste keuzes maken.

Deze aflevering van NOM Talks is tegelijkertijd het tweede deel van de miniserie over diversiteit en inclusie. Deze keer een gesprek met twee ondernemers én ervaringsdeskundigen over de uitdagingen en kansen die het thema met zich meebrengen. In deze afleveringen schuiven Jellie Tiemersma (DGA Personal Too) en Serge de Mul (oprichter Ultraware) aan. Tiemersma inspireert met haar bedrijf mensen en organisaties om te veranderen en draagt eraan bij dat iedereen gaat meedoen, op zo’n manier dat talenten zo goed mogelijk tot hun recht komen. De Mul’s Ultraware bouwt innovatieve software die de planeet mooier achterlaat, met een team van wereldverbeteraars.

Hard werken

Dat de twee geen onbekenden zijn van diversiteit en inclusie, wordt snel duidelijk. Wim A,B., inmiddels met zekerheid bekend als dé podcasthost van de NOM, is ervan overtuigd dat hij twee gasten aan tafel heeft die ‘voldoende gedrevenheid en ervaring hebben met het onderwerp.’ Een voorbeeld over De Mul: CV’s gaan bij Ultraware ‘het raam uit’: iedereen met passie is welkom. Tiemersma ondervindt letterlijk aan den lijve wat het thema van deze aflevering betekent: ze is slechtziend. ‘Maar dat hoeft je niet te beperken.’

In zijn introductie van deze aflevering noemt host Wim A,B. diversiteit en inclusie toverwoorden. Dat impliceert een soort magie: twee keer in je handen klappen – of in dit geval: de termen benoemen – en als vanzelf gaat je onderneming betere resultaten boeken. Dat die redenering niet opgaat, weten de tafelgasten van A,B. en zijn immer trouwe ‘podcastwederhelft’ Rob Drees maar al te goed. Wie een diverse en inclusieve organisatie wil (houden), moet hard werken.

Laag op de agenda

Die immer trouwe wederhelft wordt in deze aflevering overigens verrast door een vraag van zijn gastheer. Hoe denkt hij inmiddels over het onderwerp, wil A,B. weten. Tiemersma is scherp en stelt direct zelf een vraag. ‘Ben je er pas zo kort mee bezig?’ Ingezet als grap, maar het geeft wel aan hoe laag op de agenda het onderwerp voor veel mensen (in het Noorden) nog steeds staat. Voorbereiding op een podcast als incentive om je er eens in te verdiepen.

Dat werk aan de winkel écht nodig is, blijkt ook uit het antwoord van de sidekick. Hardop nadenkend schaart Drees zich namelijk achter collega Jeroen van Onna (Investment Manager), die zijn perspectief deelde in het eerste deel van het tweeluik over diversiteit en inclusie. Daarover schreven we al het volgende:

Van Onna vindt ‘een gelijkwaardig startpunt voor iedereen vanzelfsprekend’ en spreekt eerlijk uit dat hij zich erover verbaast dat dát nog steeds niet het geval is. ‘Het klinkt bijna discriminerend in de oren van de andere kant.’ Zijn kant. Niet te zien in een geluidsopname, maar Van Onna is cis-man, wit en hoogopgeleid. ‘Dat punt hebben we toch wel gehad? Blijkbaar niet.’

Wil je weten hoe het is gesteld met diversiteit en inclusie binnen de organisatie van de NOM? Luister hier de eerste aflevering van het NOM Talks tweeluik, met Jeroen van Onna en Leonie Ebbes (Business Developer):

Praktische tips

Ook deze aflevering van NOM Talks gaat – net als de vorige over hetzelfde onderwerp – over de praktische kant van diversiteit en inclusie. Hoe pak je dat nou aan in je eigen organisatie? Een mooie reminder dat diversiteit en inclusie niet alleen gaat over gender, afkomst en taal, maar veel meer behelst, geeft Tiemersma met een eigen voorbeeld. Haar aankomst bij de NOM ging niet vanzelfsprekend. ‘De deur gaat normaal gesproken vanzelf open: dat ging ‘ie niet. Wat voor mij lastig bleek: ik kon niet automatisch de knop vinden waarmee ik de deur open kreeg.’

Wie op zoek is naar praktische tips en waar te beginnen, vindt wederom een aantal antwoorden in de tweede aflevering van NOM Talks over diversiteit en inclusie. Ook ontwikkelde de NOM een praktische toolkit, met alle tips die je nodig hebt om diversiteit en inclusie in te zetten als middel om innovaties te bevorderen én het succes van jouw onderneming te vergroten.