Voorstelronde Fonds Support Noord (FSN)
  • Investeren

Voorstelronde Fonds Support Noord (FSN)

FSN is een tak binnen de NOM die doet aan fondsmanagement voor fondsen die zich op mkb’ers in Noord-Nederland richten. Met andere woorden: ze helpt fondsen die ondernemers in het Noorden ondersteunen. De hulp die het FSN kan bieden aan deze fondsen is veelzijdig: van investmentmanagement, juridische ondersteuning en administratieve taken, tot en met de rapportages en control. Op deze manier vinden de middelen uit deze regionale investeringsfondsen, makkelijker hun weg naar het mkb. Zodat deze bedrijven kunnen groeien.

Fondsen in beheer

FSN beheert op dit moment een aantal verschillende fondsen: het MKB Fonds Drenthe, het Investeringsfonds Groningen, de FOM (Friese Ontwikkelingsmaatschappij), het GROEIfonds en G-Force Capital. En uiteraard de fondsen van de NOM zelf. Een overzicht van deze fondsen plus de bedrijven die door deze fondsen gefinancierd zijn, vind je hier

Veelgestelde vragen aan FSN

 

Rob Drees
Fondsenmanager

 

Hoe ben je bij FSN terecht gekomen?

Sinds eind 2012 werk ik bij de NOM. Als Investment Controller raakte ik betrokken bij de oprichting van een aantal regionale investeringsfondsen. Om deze fondsen goed te kunnen beheren is FSN opgericht. Vanaf het begin ben ik als Fondsenmanager actief.

En is dat leuk?

Zeker! Er speelt zóveel in Noord-Nederland en daarvan komt heel veel langs FSN. Samen met het team in het spinnenweb van die diversiteit en complexiteit de best passende oplossing vinden is top.

Wat zou je nog willen bereiken bij FSN?

Op meerdere plaatsen wordt gebroed op het opzetten van een (thematisch) investeringsfonds. Als FSN ertoe kan bijdragen dat dergelijke initiatieven tot wasdom komen en een groep ondernemers kunnen bereiken die nu niet bediend worden, zou dat top zijn.

Waar mogen we je voor wakker maken?

Kaartjes voor het reünieconcert van The Beatles.

 

Berber Bakker
Projectmedewerker

 

Voorstelronde Fonds Support Noord (FSN)De Benjamin!

Haha, klopt helemaal. Afgelopen juni ben ik afgestudeerd aan de opleiding Bedrijfskunde MER in Leeuwarden. En sinds begin september 2019 werk ik voor de NOM op de afdeling FSN. Als vers afgestudeerde is dat natuurlijk wel even wennen, van de schoolbanken naar het ‘grote mensen leven’, maar tot nu toe bevalt dat hartstikke goed.

En wat doe je precies?

Ik zorg voor de administratieve ondersteuning van de NOM-fondsen en derden fondsen. Ik hou mij vooral bezig met de FOM en het NOM-aanjaagfonds (innovatieve bedrijven vanaf de prototype fase, gevestigd in Noord-Nederland).

Bevalt dat goed?

Jazeker. Het leuke aan mijn functie is dat het heel afwisselend is; van het maken van rapportages tot het uitzoeken van een juridisch vraagstuk tot het opstellen van een contract. Ik leer dus heel snel heel veel.

Maar je doet vast meer dan alleen werken

Gelukkig wel. Ik ben een echt paardenmeisje en kom met mijn paard uit in de dressuursport. Daar ben ik dus al heel druk mee. Daarnaast vind ik fotograferen ontzettend leuk.

 

Emma Schakel
Projectmedewerker

 

Voorstelronde Fonds Support Noord (FSN)Hoe lang werk je bij de NOM?

In november alweer drie jaar, en vanaf het begin ook al bij FSN.

En wat doe jij precies?

Naast de reguliere werkzaamheden als projectmedewerker heb ik mij verdiept in de staatssteunmaterie, een heel interessant en uitdagend onderwerp.

Waarvan word je écht blij bij FSN?

Het leukst vind ik (het begeleiden van) de contractfase van een participatie. Ik word echt blij van het moment dat alle handtekeningen zijn gezet en de financiering tot stand is gekomen,
dat je hebt mogen bijdragen aan het afronden van de contractfase.

Word jij boos als je ’s nachts wakker gemaakt wordt?

Haha, nou liever word ik ’s nachts niet wakker gemaakt, maar als het dan toch moet dan graag met een kop koffie en een stuk rabarberpie.

 

Danielle van Dalfsen
Investment Analyst

 

Voorstelronde Fonds Support (FSN)Wat doe jij precies bij FSN?

Ik begon als projectmedewerker. Sinds september ben ik Investment Analist. Dit is een nieuwe functie en daarmee ook een uitbreiding van de taken van FSN. Ik beoordeel businessplannen voor alle fondsen, toets ze op de investeringskaders en ben betrokken bij het onderzoek en due diligence op bijvoorbeeld de onderzoeksgebieden markt, financiële en/of juridische aspecten.

Wat vind je het leukst aan je functie?

Dat ik alle verschillende ondernemers en ondernemingen leer kennen. Hierdoor zit er veel afwisseling in mijn werk. Elke ondernemer en onderneming doet natuurlijk weer iets anders en heeft zijn eigen unieke product/proces.

En wat zou het bij FSN nóg leuker maken?

Als FSN zichtbaarder wordt. Binnen én buiten de NOM.

Heel Holland Bakt?

Nou, dat gaat me iets te ver. Maar ik hou wel ontzettend van lekker eten. Uit eten, maar ook thuis koken en bakken.

Wat doe je in je vrije tijd?

Koken en bakken dus. Maar ik hou ook van het maken van verre reizen. Binnenkort staan Singapore en Indonesië op de planning. Dan moet FSN me dus even missen.

 

Esther Kuipers
Projectmedewerker

 

Voorstelronde fonds Support NoordIn je eigen woorden: wat doet FSN?

Oeh, dan kan ik heel bondig zijn: Het beheer van fondsen; van A tot Z.

Wat is jouw rol binnen FSN?

Ik ben projectmedewerker en dat houdt in dat ik juridische ondersteuning bied, administratieve taken oppak en rapportages maak.

En wat vind je het leukst aan werken op deze afdeling?

Geen dag is hetzelfde. Ik hou van afwisseling en daarom is deze functie mij op het lijf geschreven.

Wat zou je graag willen bereiken binnen FSN?

100% tevreden klanten. Hier doen we natuurlijk al enorm ons best voor en de waardering van onze relaties vinden we het allerbelangrijkst.

Guilty pleasure?

Vanillevla! Daar mag je me echt voor wakker maken.

 

Ytsen van der Meer
Investment Analyst

 

Voorstelronde fonds Support NoordLeg eens uit, wat doet FSN nou precies?

FSN ondersteunt de Investment Managers met administratieve taken, portefeuille analyse en investment analyse. Dit is belangrijk omdat hiermee veel voordeel voor de fondsen behaald
kan worden. Er is veel kennis op één centrale plek waar de verschillende fondsen gebruik van kunnen maken. En het geld uit de fondsen komt dan makkelijker en sneller bij de juiste ondernemers terecht.

En wat houdt jouw functie in?

Ik voer onder andere marktanalyses uit voor de Investment Managers, om een beeld te vormen van hoe de marktkarakteristieken eruit zien en of de markt zo beweegt zoals de ondernemer die op zoek naar financiering is aangeeft.

Waar word je blij van op je werk?

Ik vind het geweldig om elke dag bezig te zijn met innovatie, energieke ondernemers en groeiende bedrijven en de markten waarin zij actief zijn.

Wat doe je als je vrij bent?

Je kunt mij ’s ochtends vroeg of in de avond vaak in de sportschool vinden. Tijdens vakanties ga ik graag op avontuur in verre landen.

Neem gerust contact op met FSN

Heb jij een zakelijk investeringsfonds of overweeg je het opzetten van een zakelijk investeringsfonds en richt je je op het mkb in Noord-Nederland? En kun je ondersteuning gebruiken? Neem dan gauw contact op. Of je nu alleen een aantal administratieve taken uit handen wilt geven, of het hele fondsbeheer.