'Samenwerking is cruciaal'
  • Life Sciences & Health
  • Innoveren

‘Samenwerking is cruciaal’

Succesvolle eerste editie van LIFE Science Conference met Ben Feringa in afgeladen Forum Groningen.

‘Regionale, nationale en internationale samenwerking is cruciaal voor het overbruggen van het gat tussen science en industrie en de realisatie van duurzame medicijnontwikkeling’, aldus keynote speaker prof.dr. Ben Feringa, Nobelprijswinnaar Chemie, tijdens de eerste LIFE Science Conference op dinsdag 27 september. Dit nieuwe event, georganiseerd door de LIFE Cooperative, vond plaats in een afgeladen zaal in Forum Groningen. Centraal stonden de samenwerkingen binnen en vanuit de LIFE Cooperative, van diagnostiek, drug discovery tot de kliniek en medische technologie. Tijdens de conferentie werd tevens de LIFE Science Innovation Award uitgereikt aan winnaar Detact Diagnostics.

Award

De LIFE Science Innovation Award beloont de innovatie met de meeste impact in life science en health, met oorsprong in Noord-Nederland. De prijs is een cheque ter waarde van € 5.000,-. Uit twintig inzendingen werden vier finalisten geselecteerd: Detact Diagnostics, TRACER, ICON en Sulfateq. Deze vier bedrijven pitchten hun innovatie tijdens de spannende finale van de Award tijdens de conferentie. De jury, samengesteld uit vertegenwoordigers van de gemeente Groningen, de NOM en Pharma Connect Capital kozen unaniem voor Detact Diagnostics.

Namens de NOM nam Investment Manager Ytsen van der Meer deel aan de jury. Ytsen van der Meer: ‘NOM is trotse sponsor van deze eerste LIFE Science Innovation Award. De pitch competitie kende ontzettend innovatieve deelnemers. Als jury keken we onder andere naar de impact van de innovatie, de fit in het Noord Nederlandse ecosysteem maar ook naar de presentatie van de pitch zelf. Uiteindelijk is Detact Diagnostics met haar Viper technologie met de bokaal en € 5.000 naar huis gegaan!’

Detact Diagnostics ontwikkelt de VIPER® technologie (Visualization by Infrared PEptide Reaction), waarmee bacteriën en virale infecties snel en eenvoudig gedetecteerd kunnen worden. Deze technologie wordt gebruikt voor verschillende toepassingen waaronder de testen RenoTact en SynoTact. Dialyse is een behandeling bij nierfalen. Door middel van hemodialyse in het ziekenhuis of peritoneaal dialyse thuis worden afvalstoffen uit het bloed gefilterd. RenoTact met de VIPER®-technologie stelt patiënten in staat om hun dialysevloeistof eenvoudig en snel thuis te testen. Op deze manier kan een buikvliesontsteking (peritonitis) in een vroeg stadium gedetecteerd worden.

'Samenwerking is cruciaal'

Foto: Geert Job Sevink

‘Op zoek naar een grotere zaal’

Dat de conferentie in een behoefte voorziet, is wel duidelijk geworden uit de vele aanmeldingen, zozeer zelfs dat een aanmeldstop nodig was. De eerste LIFE Science Conference bracht 180 regionale en nationale spelers in de life sciences en health sector en regionale overheden bij elkaar. Op het programma stonden paneldiscussies, keynote spreker prof.dr. Ben Feringa, diverse pitches van bedrijven in de life science en health sector, de prijsuitreiking van de eerste Innovation Award en veel ruimte voor netwerken. Het resultaat was een zeer levendig en succesvol event voor bezoekers en organisator, de LIFE Cooperative. Ton Vries, voorzitter van de LIFE Cooperative: “Onze ambitie was om een waardevol event te organiseren voor onze sector in Noord-Nederland, die overigens jaarlijks sneller groeit dan het landelijk gemiddelde. We wilden ook graag het succes van de coöperatie in de spotlight zetten en nieuwe samenwerkingen stimuleren. Gezien de overweldigende belangstelling en de inspirerende dag mogen we stellen dat onze opzet gelukt is en daar ben ik trots op. Voor de volgende editie gaan we maar op zoek naar een grotere zaal.”

Toekomst

Zowel inhoud als opkomst en impact van de eerste LIFE Science Conference en Innovation Award doen smaken naar meer. De eerste plannen voor een tweede editie zijn dan ook in de maak. Daarnaast werkt de LIFE Cooperative momenteel aan een Human Capital Agenda. Het doel van deze agenda is om de specifieke problemen omtrent talent in de lifesciencesector in Noord-Nederland in kaart te brengen en om vervolgens zinvolle interventies te ontwikkelen. De presentatie van deze agenda wordt in het najaar van 2022 verwacht.

Over de LIFE Cooperative

De LIFE Cooperative is het noordelijke samenwerkingsverband op het gebied van life sciences en medische technologie. De coöperatie, opgericht in 2015, streeft naar het versterken van innovatiekracht door effectief en efficiënt samen te werken. De impact van de LIFE Cooperative op de Life Sciences & Health sector in Noord-Nederland is groot. Meer dan 45 bedrijven – van startups, mkb tot internationale spelers -, 4.250 FTE en 450 miljoen omzet is er vertegenwoordigd in de coöperatie. Meer info: www.lifecooperative.nl

De LIFE Science Conference en Innovation Award worden mede mogelijk gemaakt door NV NOM, gemeente Groningen, Bedrijvenvereniging WEST, provincie Groningen, Campus Groningen en de LIFE Cooperative.