Technologie QDI
  • Life Sciences & Health
  • Investeren

€ 5 miljoen financiering voor baanbrekende quantumdottechnologie van QDI Systems

Het Groningse hightechbedrijf QDI Systems krijgt ruim € 5 miljoen om haar baanbrekende quantumdottechnologie verder op te schalen voor zowel de medische sector als voor nieuwe markten. De financieringsronde werd geleid door de NOM, naast eerdere investeerders Carduso Capital, RUG Ventures en het vermaarde Noord-Europese durfkapitaalfonds Maki.vc. Naast de private investering, ontvangt de startup ook een innovatiekrediet van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), mede dankzij de ondersteuning van Enablemi, hun partner in subsidie- en innovatieadvies. 

QDI Systems werd in 2019 opgericht door CEO Artem Shulga. Het bedrijf ontwikkelde een sensortechnologie gebaseerd op ultramodern nanomateriaal: quantumdots. Dit materiaal zet fotonen op een super efficiënte manier om in elektronische signalen en wordt sinds een paar jaar veel toegepast in beeld- en sensortechnologie. 

De startup is het eerste bedrijf ter wereld dat quantumdots toepast bij röntgenapparaten. Als quantumdots worden gebruikt voor röntgenonderzoeken, kunnen ze een hogere beeldkwaliteit leveren bij veel lagere stralingsdoses. De technologie kan daarom een enorme impact hebben op procedures zoals mammografiescreening en diagnostiek.

QDI008-1-1

Diepgaande technische kennis met commerciële visie

Bij de Series A financieringsronde haalde QDI Systems in totaal € 3 miljoen op bij investeerders als de NOM, Carduso Capital, RUG Ventures en het Finse deep tech fonds Maki.vc. 

“QDI Systems toont enorme potentie om de medische beeldvorming te revolutionaliseren door het innovatieve gebruik van quantumdottechnologie. Het team heeft een unieke wetenschappelijke achtergrond, diepgaande technische kennis en uitgebreide commerciële ervaring, wat een sterke basis biedt voor succes,” zegt Ytsen van der Meer, Investment Manager bij NOM.

QDI-Systems-team
Team QDI Systems

“De baanbrekende toepassing van quantumdottechnologie door QDI Systems zet nieuwe standaarden in de medische beeldvorming. We zijn enthousiast om Artem Shulga en zijn team blijvend te ondersteunen bij het worden van het toonaangevende bedrijf in de branche,’ zegt Paavo Räisänen, Partner bij Maki.vc.

Innovatiekrediet als motor voor ambities en financiering

Van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ontving de startup een innovatiekrediet van €1,97 miljoen. Dit is een speciaal krediet bedoeld voor de ontwikkeling van innovatieve projecten met flinke technische risico's en een uitstekend marktperspectief. 

Deze regeling is zeer competitief en wordt gemiddeld één keer per jaar toegekend aan een bedrijf in Noord-Nederland. De toekenning van dit krediet was daarnaast een voorwaarde voor € 3 miljoen aan private investeringen.

Twee technologieën 

Naast toepassingen in röntgenstralen ontwikkelt QDI Systems ook technologie die gebruikmaakt van kortegolf-infrarood (SWIR). Het gebruik van SWIR opent aanzienlijke nieuwe potentiële markten voor het bedrijf, waaronder industriële toepassingen zoals beeldsensoren voor sorteertoepassingen en consumententoepassingen zoals gezichtsherkenning voor mobiele telefoons.

“Wij werken samen met beeldsensoren- en halfgeleiderbedrijven, die zich doorgaans richten op beeldsensoren buiten röntgen. Met de kortegolf-infraroodmarkt die op het punt staat van aanzienlijke groei door adoptie in de consumentenmarkt, opent deze toepassing een belangrijke marktkans voor ons,” zegt Shulga.

QDI Founder and CEO Artem Shulga
QDI Founder and CEO Artem Shulg

Onlangs ontwikkelde QDI Systems samen met het Swiss Center for Electronics and Microtechnology (CSEM) ook de eerste CMOS-beeldsensor op basis van quantumdots voor röntgen. Een baanbrekende innovatie met potentie in tal van toepassingen voor gezondheidszorg, machine vision en meer. ”Onze samenwerking met QDI Systems is uitstekend geweest,” zei Nadim Maamari, Group Leader Edge, AI en Vision-systemen bij CSEM. “Deze innovatie biedt veel potentie en maakt onze gezamenlijke klanten echt enthousiast.”

Opschaling

Sinds juli 2023 heeft QDI Systems een nieuw laboratorium, wat de weg vrijmaakt voor een aanzienlijke toename in productie en commerciële opschaling. Het bedrijf zal de financiering gebruiken om de quantumdottechnologie verder op te schalen voor de medische sector en nieuwe markten.

QDI-Systems-Lab-1-1
QDI Systems Lab

“Met de steun van deze investering hebben we plannen om in de komende jaren ons team te verdubbelen, zowel op commercieel vlak en productievlak als op het gebied van R&D. We werken eraan om de toonaangevende technologieleverancier te worden voor diverse toepassingen van röntgen. We kijken ernaar uit om te werken aan bestaande en nieuwe toepassingen van onze quantumdot-technologie over de hele wereld,” aldus Shulga.

technologie QDI

Over QDI Systems

QDI Systems is een pionierend deeptechbedrijf dat beeldapparaten ontwikkelt voor medische toepassingen, waarbij gebruik wordt gemaakt van geavanceerde nanomateriaal quantumdots. Het bedrijf is opgericht in 2019 als een spin-off van het Zernike Institute for Advanced Materials aan de Universiteit van Groningen door natuurkundige Dr. Artem Shulga. Het QDI Systems-team bestaat uit zeven experts, waarvan de meesten een doctoraat hebben in de chemie of nanowetenschap.