Diverse vragen
  • Diversiteit

Diverse vragen aan Arjen van Hijum

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat resultaten verbeteren in een diverse en inclusieve organisatiecultuur. Welke maatregelen nemen bedrijven om diversiteit & inclusiviteit in hun organisatie te bevorderen? En heeft dat gevolgen voor de stijl van leidinggeven? Wij zijn benieuwd of en hoe ondernemers dit oppakken.

Diverse vragen aan Arjen van HijumArjen van Hijum
Algemeen directeur van Excap, verantwoordelijk voor strategie, marketing en financiën.

Excap 
Onderzoeks- en adviesbureau dat bedrijven en organisaties helpt beter te worden op het gebied van klant- en medewerkersbeleving, marktleider in mystery shopping. Bij Excap werken 36 medewerkers vanuit vestigingen in Amsterdam, Groningen en Antwerpen.

 

Hoe omschrijf jij je leiderschapsstijl?

Functioneel gezien ben ik de leider, maar die term spreekt mij niet heel erg aan. Ik voel me verantwoordelijk en word ook als de verantwoordelijke gezien om Excap te leiden. Medewerkers vinden het fijn dat er iemand is die stuurt en de knopen doorhakt als dat nodig is. Tijdens mijn kwartaalpresentaties, als ik terug- en vooruitblik, zien mijn collega’s me vooral in die rol. Een hiërarchische leider ben ik niet. Met iedereen die bij ons komt werken maak ik uitgebreid kennis, om wat voor functie of positie het ook gaat. Ik geef dan heel erg duidelijk aan dat ik 23 uur per dag vooral een collega ben. Ik heb deze vraag ook aan mijn collega’s voorgelegd. Zij gaven aan dat ik duidelijk ben in wat wil, concreet in wat ik verwacht en mensgericht in mijn handelen. Dat vind ik wel mooi omschreven.

Wat betekent diversiteit en inclusiviteit voor jou?

Wat mij betreft moesten we altijd al divers en inclusief met elkaar omgaan. Maar zo vanzelfsprekend is dat niet. Er is momenteel veel aandacht voor het boek De zeven vinkjes van Joris Luyendijk. Dat gaat ook over mij. Ook ik ben een blanke man met zeven vinkjes en weet niet hoe het voelt om gediscrimineerd te worden. Juist daarom is het belangrijk dat mensen zoals ik aandacht aan dit onderwerp blijven besteden, daar ben ik me erg bewust van. Gemakkelijk is dat niet. Je zegt al snel iets verkeerd. De manier waarop soms reacties uit de bocht vliegen kan er ook voor zorgen dat we onze mond houden. Dat vind ik een gevaar. We moeten zorgen dat we in gesprek blijven.

Wat doen jullie aan D&I binnen Excap?

Het recente nieuws over machtsmisbruik en seksueel wangedrag bij bedrijven is verschrikkelijk. Als bedrijf word je steeds meer gedwongen hier beleid op te maken. En dat is goed. Tegelijkertijd moeten we ervoor waken dat D&I een trend gaat worden. Want een trend is maar tijdelijk. Bij Excap streven we een duurzaam beleid na. Daarom dragen we diversiteit en inclusie hoog in het vaandel. Maar we moeten eerlijk zijn, om een inclusieve cultuur op te bouwen is er meer nodig dan bewustwording en zeggen dat je er aandacht voor hebt. Wij gaan ons richten op concrete stappen die passen bij ons bedrijf. Er is bij ons veel ruimte voor veel mensen. De uitdaging is dat naarmate wij groter worden we meer zullen moeten beschrijven. Over een maand kun je op onze website lezen hoe ons beleid is ten aanzien van D&I. En zolang wij een organisatie zijn waarin ik iedereen meen te kennen gaat het mij evenzogoed om ‘practice what you preach’. Aan hoe we met elkaar omgaan besteden we altijd al veel aandacht.

Wat zou je een volgende generatie werkgevers mee willen geven?

De krappe arbeidsmarkt vraagt om open communicatie met medewerkers over hun belangen en wensen. Over inkomen of een flexibele omgang met werk door deeltijd contracten. Daar moet je als werkgever niet van schrikken, wel rekening mee houden. Verder vind ik dat directeur-eigenaren van bedrijven zichtbaarder en toegankelijker mogen worden. Hoe groter de afstand tot de werkvloer, hoe groter de kans op situaties die je als eindverantwoordelijke niet of te laat hoort. Laat zien dat je er bent, dat medewerkers je aan kunnen spreken over alles wat ze bezighoudt, en dat je open staat voor feedback en kritiek. Dat is ook de stijl van mij en mijn twee compagnons bij Excap. Het zijn de randvoorwaarden voor toekomstig succes. Daar ben ik van overtuigd.

Aan wie geef jij het stokje door over dit onderwerp?

Aan Esmeralda van Boon, programmamanager diversiteit & inclusiviteit van Noorderpoort.