Deep Atlas gaat samenwerken met datapartner Researchable om nog beter de markt te bedienen
  • Energie
  • Investeren

Deep Atlas gaat samenwerken met datapartner Researchable om nog beter de markt te bedienen

Deep Atlas uit Groningen is momenteel bezig met de commercialisering van haar revolutionaire technologie. De geologische innovator werkt al sinds 2017 aan een nieuwe methode om de mineralogie van gesteenten in beeld te brengen en wil uiteindelijk de doorstroombaarheid van gesteentenmonsters in de diepe ondergrond voorspellen met kunstmatige intelligentie.

Om nog beter de markt te bedienen heeft de geologische innovator ervoor gekozen om de samenwerking aan te gaan met software- en data partner Researchable. De samenwerking focust zich op het verder doorontwikkelen, automatiseren en marktklaar maken van de bestaande software en algoritmen. Researchable specialiseert zich in de ontwikkeling en systeem architectuur van data intensieve applicaties.

Revolutionaire technologie

Deep Atlas heeft een revolutionaire analyse technologie ontwikkeld waarin ze kunstmatige intelligentie inzetten om gesteenten te analyseren met behulp van een hyperspectrale camera. De technologie is in een samenwerkingsverband ontwikkeld met de Universiteit Twente (UT) en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). De hyperspectrale camera maakt het mogelijk om korte-golf infrarood (SWIR) spectrale data te verzamelen over kern en gesteentenmonsters. Deze data vormt de basis om accurate voorspellingen te kunnen doen over de mineralogie en het stroomgedrag. Het leveren van data en voorspellingen over de doorstroombaarheid van gesteenten is van grote waarde voor de winning van aardwarmte, CO2-opslag en de gas- en olie-industrie.

“Als je de technologie van Deep Atlas vergelijkt met bestaande technieken, dan is het echt een revolutionaire technologie omdat er nu veel beter inzicht kan worden verkregen over hoe gesteenten zijn opgebouwd”, licht Eduard van Pagée, Business Developer bij Researchable toe. “Dit is zeer interessant voor het verminderen van onzekerheid bij het plannen van boringen naar bijvoorbeeld aardwarmte, CO2-opslag of gas- en olie”.

Enorme hoeveelheden data

De camera die het Groningse Deep Atlas in eigen beheer heeft, levert hyperspectrale beelden op over het korte-golf infrarood spectrum van gesteenten. Deze beelden bestaan uit enorme hoeveelheden data die vervolgens geanalyseerd worden door een machine learning algoritme die samen is ontwikkeld met de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Toekomstige klanten van Deep Atlas kunnen straks continue een gedetailleerde dataset verwachten, samengebracht in een gebruiksvriendelijk rapport die gaat helpen om de diepe ondergrond beter te begrijpen. Om alle data automatisch te verwerken tot bruikbare informatie in de vorm van automatisch gegenereerde rapporten is de hulp ingeschakeld van softwarebedrijf Researchable.

Wijnand van Eijndthoven, Managing Director bij Deep Atlas, kijkt uit naar de samenwerking: “We hebben Researchable gevraagd om de bestaande software naar een hoger niveau te tillen en diverse processen te automatiseren. Door de technologie verder door te ontwikkelen kunnen we onze klanten een steeds betere dienstverlening aanbieden. Ik kijk uit naar de samenwerking met Researchable omdat ze veel ervaring hebben met data intensieve software ontwikkeling”.

Over Researchable

Researchable is een software ontwikkel en data bedrijf toegewijd aan het helpen van organisaties in het ontwikkelen van software applicaties met analytische componenten zoals voorspellingen, machine learning, real-time intelligence en statistische analyses. Het bedrijf is opgericht in 2018 door voormalig computer wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen om andere wetenschappers te helpen met het automatiseren van hun dataverzameling en analyse. Door toenemende belangstelling van het bedrijfsleven om meer met data te doen is Researchable zich ook op het bedrijfsleven gaan focussen. Vandaag de dag is Researchable een technische partner voor organisaties die de ambitie hebben om te innoveren door middel van data en data intensieve software applicaties. Ze werken samen met organisaties als Vitens, UMCG, Universiteit Leiden, het Ministerie van Defensie en de Universiteit Twente. Ook zijn ze ISO27001 gecertificeerd.

Over DeepAtlas

Deep Atlas is sinds 2017 bezig met een baanbrekende methode om de mineralogie en de doorstroombaarheid van gesteenten in de diepe ondergrond te voorspellen met artificial intelligence. Door gebruik te maken van een hyperspectrale camera verzamelen ze data van mineralen en de permeabiliteit van gesteenten. Deze data verwerken ze in een uitgebreid en gebruiksvriendelijk rapport die gaat helpen om de diepe ondergrond beter te begrijpen. De inzichten die hieruit voortvloeien zijn in het bijzonder interessant voor bedrijven uit de olie- en gasindustrie, geothermische industrie en CO2-opslag industrie. Door het modelleren van de ondergrond worden er nauwkeurigere boringen verricht en zo draagt Deep Atlas bij aan betere investeringsbeslissingen, maar ook aan het versnellen van de energietransitie. Het team achter Deep Atlas heeft tientallen jaren ervaring in de gas- en olie industrie (o.a. Shell en Schlumberger) en begin 2022 hebben ze met succes een eerste investeringsronde opgehaald bij de NOM, G-Force Capital en RUG Ventures.

Whitepaper Impact van Investeerders
De impact van investeerders op je bedrijf

In dit whitepaper leer je:

  • Waar je mee te maken krijgt als je gaat samenwerken met investeerders
  • Verschillen en overeenkomsten tussen bancaire financiering, achtergestelde lening en aandelen kapitaal
  • Op welke manier de NOM als investeerder jou kan helpen