Gijs Jansen
Gezond leven NOM Midzomerfestival

Workshop Life Sciences & Health: ‘De grote impact van micro-organismen’  

Wat het microbioom in onze darmen met ondernemerschap te maken heeft? Alles, als je bedenkt dat al die biljoenen bacteriën, virussen, schimmels en parasieten een sleutelrol vervullen in onze gezondheid. Gezonde mensen zijn de basis van gezonde bedrijvigheid, zoals in de groeiende Life Science & Health sector. Bij de workshop darmgezondheid op het NOM Midzomerfestival gaven twee sprekers een inkijkje in het orgaan dat ons beter kan laten floreren. 

Gijs Jansen biedt breinvoeding 

Voor wie het nog niet wist: we kunnen onszelf alert, energiek en gelukkig eten, maar ook somber of sloom. Dus wees bewust welke voeding je in je mond stopt én denk na over het aanbod in bedrijfskantines, was de boodschap van Gijs Jansen. Hij is microbioloog bij NL-Lab in Leeuwarden, dat behandelaren, particulieren, topsporters en bedrijven van dienst is met onderzoek, voorlichting en advies over o.a. het darmmicrobioom. Volgens Jansen ‘explodeert’ de kennis op dit vlak vooral de laatste jaren en dat biedt perspectieven voor onze gezondheid. 

Zo helpt inzicht in de verschillende bacteriegroepen en hun functies om – risico’s op – ziekten aan te pakken, maar ook om gerichter te voeden en daarmee stemmingen en prestaties te beïnvloeden. Daar bestaat geen standaard recept voor, omdat ieders darmen door uiteenlopende volken van mirco-organismen worden bewoond: er zijn al meer dan 1200 soorten onderscheiden in het darmmicobioom. Dit leger van beestjes programmeert ons immuunsysteem en communiceert met alle organen in het lijf. Zo kan het dat ook huid- en longziekten samenhangen met het microbioom in de darmen. Het geldt zelfs voor aandoeningen in ons brein, dat voor 90 procent (!) wordt bestuurd vanuit de darmen. Kortom, onze darmflora biedt food for thought én ondernemerschap. 

Sebo Withoff presenteert darmchip 

Hoe grote ontwikkelingen kunnen samenballen op een piepkleine chip toonde Sebo Withoff van de afdeling Genetica in het UMCG. Hij is één van de onderzoekers die deel uitmaakt van de toonaangevende Microbioom Hub die vorig najaar is gestart. Samen met zijn team creëerde Withoff een minidarm op een doorzichtige chip van amper twee centimeter, die onder het publiek van hand tot hand ging. Met het blote oog was weinig te zien, maar de presentatie maakte helder hoe zich in de chip een darmwand-achtige structuur vormt zodra je darmwandcellen, immuuncellen en bacteriën in de kunstmatige minidarm aanbrengt.  

De chip blijkt een waardevol hulpmiddel bij medicijn- en genetisch onderzoek. Withoff doet specifiek onderzoek naar Coeliakie, een veelvoorkomende en complexe darmziekte die in de volksmond glutenallergie wordt genoemd. Via de minidarm kan het team met stamcellen van patiënten testen welke modificaties de risico’s van darmwandschade kunnen beperken en het immuunsysteem verbeteren. Voor mensen met een glutenintolerantie betekent dit ook dat zij mogelijk een minder streng dieet hoeven te volgen. In de toekomst kunnen veel meer patiënten baat hebben bij de vondst van Withoff en zijn team. Ze zien kansen om de darm-op-chip op bredere schaal toe te passen bij onderzoeken in Life Science & Health sector.  

De Life Sciences & Health sector in Noord-Nederland