UMCG Joram Krol Custom
Gezond leven

Tracer visualiseert de werking van nieuwe potentiële medicijnen in de mens

Nabijheid, expertise en ondernemerschap. Het zijn drie termen die uitstekend passen bij het ‘medische ecosysteem’ Noord-Nederland. TRACER is daarvan een sprekend voorbeeld. Wat begon als onderzoeksproject binnen het UMCG is nu een internationale onderneming met kantoor in New York.

Speurstoffen. dat is de benaming die go van dam, ceo en co-founder van tracer, regelmatig gebruikt om uit te leggen wat zijn bedrijf doet. 

Want Van Dam mag dan van origine chirurg oncoloog zijn, sinds een aantal jaar is hij eerst en vooral ondernemer. Samen met zijn team ontwikkelde hij een methode om de werking van nieuwe potentiële medicijnen al in een vroeg stadium van het ontwikkelingsproces zichtbaar te maken in de mens.

Dit doen ze door het gebruiken van zeer innovatieve moleculaire beeldvorming technieken, ook wel molecular imaging genoemd.

Simpel uitgelegd werkt het zo: kankercellen zijn iets zuurder zijn dan gezonde cellen. De vloeistof die TRACER naast andere gebruikt, houdt van een zuurdere omgeving en zoekt de kankercellen dus op. Lichtgevende moleculen in de vloeistof werken als wuivende vlag zodra daar een speciale camera op gericht wordt. Hierdoor kan een chirurg veel preciezer kankercellen wegsnijden. Het gebruik van speurstoffen kan ook worden ingezet in andere ziektebeelden zoals chronische darmziekten, hart- en vaataandoeningen en infectieziekten.

Ik ben nu ondernemer, maar heb het gevoel dat ik in deze rol nog meer kan betekenen voor mensen.

De animo voor het werken met deze methode is zeker ook aanwezig bij partijen buiten de operatiekamer. 

De voordelen van werken met onze methode zijn evident. In de farmaceutische wereld wordt ze gebruikt om medicijnontwikkeling aanzienlijk te versnellen. Door de speurstof aan een geneesmiddel te koppelen zie je direct de werking daarvan in de mens. Met deze informatie kunnen geneesmiddelenontwikkelaars snelle beslissingen maken of ze het medicijn verder willen onderzoeken. Doordat alleen efficiënte middelen verder worden ontwikkeld, worden er miljoenen euro’s bespaard.’’

TRACER bespaart farmaceutische bedrijven ook tijd. Door in een vroege fase van het onderzoek imaging data over de werking van het medicijn in de mens te genereren kunnen vaak grote en onnodige proefdierstudies worden overgeslagen.

Een jaar of vier geleden stopte Van Dam helemaal met zijn werk als oncologisch chirurg, om samen met zijn compagnon, Ari Aminetzah, TRACER op te richten. ,,Ik ben nu ondernemer, maar heb het gevoel dat ik in deze rol nog meer kan betekenen voor mensen.

Onze technologie bewijst continu dat het ontwikkelen van nieuwe medicijnen vele malen efficiënter kan. Iets wat uiteindelijk patiënten ten goede komt. Dat is waarvoor ik werk.’’

TRACER gebruikt haar expertise om farmaceutische bedrijven te ondersteunen met het ontwikkelen van medicijnen door middel van moleculaire beeldvorming. ,,In de kern levert TRACER kwalitatief projectmanagement, hoogstaande internationale expertise, en genereren we snel nauwkeurige data die onze opdrachtgevers helpt om betere beslissingen te nemen’’, vat Ari Aminetzah bondig samen. ,,Dit alles doen we in nauwe samenwerking met onze subcontractors, waarvan veel zich ook in het Noorden bevinden. Wij managen het hele project van A tot Z. Uiteindelijk komt hier een compleet rapport uit waarmee opdrachtgevers, zoals grote farmaceutische bedrijven, hun file kunnen opbouwen en eerder strategische beslissingen kunnen maken.’’

TRACER doet dit allemaal met één onderliggend doel: een zo groot mogelijk verschil maken.