informal investor groeien met mijn bedrijf nom investeringen
  • Investeren

Is een informal investor interessant voor jouw bedrijf?

Je timmert al een tijdje aan de weg, het gaat goed met je bedrijf en nu is de tijd gekomen dat je verder wilt groeien. Dan kan het interessant zijn om een (extra) investeerder aan te trekken. In eerste instantie denk je misschien aan een bank of investeringsmaatschappij als kapitaalverstrekker. Maar je zou ook kunnen kiezen voor een informal investor. Deze particuliere investeerders brengen specifieke voordelen met zich mee om jou te helpen je ambities te realiseren.

Wat is een informal investor?

Een informal investor is een investeerder die eigen kapitaal investeert in één of meerdere ondernemingen. Het zijn dus particuliere investeerders, anders dan een bank of investeringsmaatschappij. Ze hebben meestal veel praktijkervaring als ondernemer en beschikken over een eigen kapitaal waarmee ze andere ondernemers verder willen helpen. Informal investors kunnen uiteenlopende redenen hebben om in een bedrijf te investeren. Ook de geïnvesteerde bedragen variëren. Gemiddeld moet je denken aan een bedrag tussen de 50.000 en de 200.000 euro, verdeeld over investeringen in meerdere ondernemingen. Informal investors staan ook wel bekend als ‘business angels’ , hoewel deze benaming vooral wordt gebruikt bij investeringen in startups of de vroege groeifase.

Verschil met andere investeerders

Wat een informal investor onderscheidt van andere investeerders is met name hun kennis en ervaring als ondernemer. Daarnaast zijn ze als aandeelhouder meer dan gemiddeld betrokken bij de bedrijven waarin ze investeren. Dat is mogelijk omdat ze meestal in een beperkt aantal ondernemingen investeren. Het feit dat ze hun eigen geld investeren in het bedrijf, brengt bovendien een groter persoonlijk belang met zich mee dan bijvoorbeeld het geval is bij een bank of investeringsmaatschappij.

Wanneer kiezen voor een informal investor?

Informal investors zijn vooral interessant als je behoefte hebt aan een ervaren partner die jou kan helpen om een (volgende) stap te zetten die met de nodige risico’s gaat gepaard. Zoals gezegd, brengen ze veel kennis en expertise met zich mee die je kunt gebruiken om jouw onderneming verder te ontwikkelen. Ook beschikken ze doorgaans over een groot netwerk. Hun betrokkenheid kan echter ook een keerzijde hebben: deze investeerders hebben vaak een duidelijke mening en daar moet je als ondernemer wel voor openstaan. Maar als je hun hulp en advies op waarde weet te schatten, dan kun je zeer veel profijt hebben van een informal investor.

De besluitvorming

Het besluitvormingsproces voorafgaand aan de investering is bij een informal investor vaak informeler en minder tijdrovend. Dit type investeerder gaat vaker af op zijn onderbuikgevoel, laat zaken even bezinken en neemt dan een besluit. Door de snellere besluitvorming kun je als ondernemer ook sneller schakelen.

Hoe vind en kies je een particuliere investeerder?

Het is verstandig om bij het vinden van de juiste particuliere investeerder na te gaan welke specifieke expertise hij of zij meebrengt. Denk goed na of dit de kennis is die je nodig hebt voor jouw bedrijf. Gezien het partnerschap dat je aangaat, is ook de persoonlijke klik heel erg belangrijk. Ga niet over één nacht ijs, maar neem voldoende tijd om kennis te maken en te bespreken wat je van elkaar verwacht. Kies daarnaast voor een investeerder met voldoende risicospreiding. Het klinkt misschien prachtig dat iemand al zijn geld in jouw onderneming wil stoppen, maar daarmee loop je wel het risico dat je investeerder te emotioneel betrokken raakt bij je bedrijf. Vooral bij tegenslag kan een informal investor onvoorspelbaar reageren als er te veel afhangt van die ene grote investering.

Waar vind je deze investeerders?

Het is helaas nog niet zo eenvoudig om een informal investor te vinden. Anders dan bij financieringen als crowdfunding zijn de mogelijkheden om online een investeerder te vinden eigenlijk nihil. Je zult dus over de juiste contacten moeten beschikken. Informal investors laten meestal in hun eigen netwerk weten dat ze op zoek zijn naar een bedrijf om in te investeren. Denk daarbij aan een bank, accountant of investeringsmaatschappij. De beste start is dus om bij dit soort organisaties naar de mogelijkheden te informeren.

Hoe kan de NOM je helpen?

Ook bij de NOM beschikken we over contacten met informal investors. Bovendien investeren wij regelmatig samen met een informal investor in een bedrijf. We adviseren je dan ook graag over de mogelijkheden van informal investing.

Wil je meer lezen over de impact van investeerders op je bedrijf? Download dan onze whitepaper.

Whitepaper Impact van Investeerders
De impact van investeerders op je bedrijf

In dit whitepaper leer je:

  • Waar je mee te maken krijgt als je gaat samenwerken met investeerders
  • Verschillen en overeenkomsten tussen bancaire financiering, achtergestelde lening en aandelen kapitaal
  • Op welke manier de NOM als investeerder jou kan helpen