plastiek tas in de oceaan
  • Circulair
  • Investeren

‘Groningen’ investeert in groot fonds voor plasticrecycling

Investeringsfonds Groningen (IFG) neemt deel in Infinity Recycling. Onlangs is besloten te investeren in het Circular Plastics Fund (CPF) van dat platform, dat is opgericht om de circulaire economie te ondersteunen. Het fonds stimuleert technologische ondernemers om plastic afvalstromen om te zetten in nieuwe grondstoffen. Het Nederlandse fonds haalde al 135 miljoen euro op, waarmee bedrijven worden ondersteund die willen opschalen van een demofabriek naar een commerciële productiefaciliteit.

Voor IFG is de investering voor de hand liggend, zegt fondsmanager Jan Timmer. ,,We willen in Groningen van fossiel naar circulair en duurzaam en zoeken altijd de beste manier om dat doel te bereiken. Het opzetten van productielocaties in de groene chemie is enorm kapitaalintensief, dus is het logisch dat we kijken naar fondsen als het CPF. Zeker ook omdat daar niet alleen geld is, maar ook expertise en advies waarvan ondernemers in Groningen gebruik kunnen maken.’’

Het CPF investeerde de afgelopen jaren al in succesvolle bedrijven, zoals Pryme NV. Dat opent dit jaar de grootste fabriek in de geavanceerde recyclingindustrie in Rotterdam waar plasticafval wordt omgezet in groene, petrochemische producten. En ook Clariter, dat in Delfzijl een grote fabriek wil bouwen die plastic afval omzet naar duurzame oliën, waxen en oplosmiddelen, toepasbaar in onder meer printerinkt, schoonmaakmiddelen, verf en cosmetica, wordt ondersteund door het fonds.

We zijn ervan overtuigd dat de Eemshaven een belangrijke rol speelt in recycling van plastic en in de hele groene industrie.

Jeroen Kelder, managing partner bij Infinity Recycling

,,Noord-Nederland is voor ons een belangrijke regio’’, vertelt Jeroen Kelder, managing partner bij Infinity Recycling. ,,Daarom is de investering van het IFG heel welkom. Daarmee hebben wij een directe link met het gebied, en hebben we kansen en uitdagingen beter in beeld. We zijn ervan overtuigd dat de Eemshaven een belangrijke rol speelt in recycling van plastic en in de hele groene industrie, niet in de laatste plaats omdat daar nog groene energie voor handen is.’’

Samen denken de fondsen meer meters te kunnen maken in het vergroenen van de industrie. Het Investeringsfonds Groningen krijgt met de deelname meer armslag en de mogelijkheid kansrijke projecten direct door te verwijzen naar het grotere Circular Plastics Fund. Andersom heeft het CPF nu een locale partner met een groot netwerk in de regio.