Jan Martin Timmer 2021 02

Er gaat niets boven ……… HET NOORDEN!

Mijn vader is geboren in Oudeschip en mijn moeder in Oosteinde. Iets noordelijker en je stapt zo de Waddenzee in, of het prachtige wad op natuurlijk. Trotse Groningers zijn we in onze familie. Nuchtere, harde werkers en niet te overdreven graag. Nieuwsgierig als ik ben, lonkte de wereld buiten het Groningse ook. Na mijn hotelschoolstudie heb ik enkele jaren in Londen gewoond en gewerkt waarna ik naar Amsterdam ben verhuisd om bij Hotel Okura aan de slag te gaan. Uiteindelijk, zoals dat zo vaak gaat ben ik teruggekeerd op het Groningse nest.

ABN AMRO Bank is vanaf dat moment voor mij een uitstekende leerschool geweest, maar het bancaire jasje begon op een gegeven moment echt te strak te zitten. Teveel systeembeslissingen en te weinig pragmatische omgang met ondernemers. Baan opgezegd en eerst mijn huis (in Drenthe) eens opgeknapt, tot ik een advertentie (serieus) in het Dagblad van het Noorden zag. De NOM (wie?) is op zoek naar een projectmanager voor Flinc. De kenmerken van de job spraken mij toen al aan: ‘iets nieuws neerzetten’, “ondernemerschap’, ‘startups begeleiden’, ‘vrijheid’, ‘creativiteit’, ‘teamprestaties leveren’, ‘samenwerken met het noordelijke bedrijfsleven’, ‘innovatie’, ‘aanjagen’, ‘risicokapitaal zoeken’ en ‘investeren’. Met een enthousiast team hebben we het geflikt, Flinc was nieuw en fris, Flinc was zichtbaar. Dat is het overigens nog steeds en inmiddels niet meer weg te denken. Hoewel mijn werkgebied Drenthe was verhuisde ik wel naar Groningen-stad waar ik mijn Anneke heb leren kennen, en de Friese schoonfamilie die je erbij krijgt natuurlijk. Groningen, Friesland en Drenthe: ik heb alle drie op een andere manier leren waarderen.

De NOM is als werkgever nog niet bij iedereen bekend. Laat ik daar eens verandering in brengen. De NOM draait op kennis, die van de medewerkers maar nog meer op die van het netwerk. Ondernemers voorop. Iedere dag mogen wij ons inlezen- en invreten in ondernemingsactiviteiten, de veranderende wereld en innovaties die de toekomst gaan bepalen. Zij het om bedrijven te verleiden om zich hier te vestigen, samen R&D activiteiten op te zetten of te investeren in noordelijke MKB bedrijven. We zijn allemaal gepassioneerd en kundig.

Inmiddels zijn er veel jonge collega’s ingestroomd dus er is een gezonde mix van een frisse blik en ervaring. Aan diversiteit wordt gewerkt, maar dat mag dan ook wel. Er zijn volop ontwikkelingsmogelijkheden. Sommige collega’s volgen net als ikzelf een master- of bachelor opleiding en anderen korte specifieke cursussen. Iedere maandagochtend trappen we met z’n allen de week af en wie wil kan op de zeepkist haar- of zijn enthousiaste verhaal doen. We zijn buiten onze kerntaken ook maatschappelijk actief en gemiddeld genomen een sportieve club, met zeker veel humor. Inmiddels ben ik druk met mijn vierde functie bij de NOM, als Fondsmanager Investeringsfonds Groningen. Ook in de breedte is er dus van alles mogelijk, maar jij voert de regie. En het belangrijkste: het is bovenal leuk om bij de NOM te werken.