Studenten en professionals buigen zich over de challenges
  • Innoveren

Geslaagde eerste editie ‘Get Challenged’

Wat is jouw grootste marketinguitdaging? Die vraag stond centraal tijdens Get Challenged, een initiatief van NIMA Regio Noord, de Hanze en de NOM. De NOM vroeg haar portfoliobedrijven naar hun marketinguitdaging en selecteerde twee organisaties om hun challenge te delen én te bespreken met een frisse mix van hbo-studenten en ervaren marketeers. Het resultaat? Nieuwe inzichten, scherpe discussies en verrassende ideeën die bedrijven direct kunnen meenemen.

Voor wie er niet bij kon zijn, volgt hierbij een kort verslag van de middag en alvast een uitnodiging om de volgende keer mee te doen: ‘Een middag sparren tussen studenten en professionals. Connecties leggen voor stageplekken én toekomstige werknemers. Brainstormen en met creatieve oplossingen komen. Dit biedt zoveel kansen!’, aldus Annemarie Atema, initiatiefnemer vanuit de NOM. 

Kuneke Schraagen, directeur Instituut Business Marketing & Finance, is enthousiast: ‘Voor onze derdejaars studenten commerciële economie is het een mooie kennismaking met het werkveld.’ En de studenten zelf? ‘Misschien houd ik er nog een leuke stage aan over!’, aldus een deelnemer. 

Woorden geven aan je uitdaging 

Elke organisatie, ondernemer en medewerker loopt tegen marketinguitdagingen aan. Zowel op het gebied van sales als het aantrekken van nieuw talent. Aan de basis van de oplossing ligt het vaststellen van de challenge: wat is de grootste uitdaging? Voor deze middag formuleerden Spark Narrowcasting en de Hanze hun challenges: van het succesvol doorlopen van de salesfunnel en het bereiken van de juiste decision makers tot het vermarkten van duurzaamheid in het mkb. 

Kortom, échte vraagstukken die baat hebben bij een brede blik. Daarom was het juist goed dat de deelnemers vanuit verschillende invalshoeken meedachten: studenten, docenten, onderzoekers en communicatie- en marketingprofessionals uit diverse sectoren. Annemarie vond het juist een voordeel dat de deelnemers er blanco in gingen: ‘Ik geloof in de kracht van brainstormen. Ook wanneer je dit doet met mensen die niet bekend zijn met jouw vraagstuk of organisatie. Dat levert relevante én onverwachte inzichten op.’ 

Brainstormen met studenten en marketingprofessionals 

In kleine groepen gingen de aanwezigen aan de slag. Waar in het begin nog wat aarzelend werd gezocht naar de kern van het vraagstuk, begon het gesprek al snel te stromen. Wij mochten deze middag meekijken bij Spark Narrowcasting, een portfoliobedrijf van de NOM. Voor wie Spark Narrowcasting niet kent: ze leveren software achter beeldschermcommunicatie in onder andere de zorg, het onderwijs en de overheid. ‘Dit was voor ons een mooie kans om met een frisse blik naar onze marketing te kijken en ons netwerk uit te breiden’, vertelt Karin Meijers. 

De mix van studenten en professionals bracht waardevolle inzichten. ‘Studenten kijken onbevangen en stellen vragen die je zelf niet meer stelt. Dat gaf ons meteen inzicht in wat er op onze website ontbreekt’, zegt Karin. Ook de professionals brachten scherpe punten in. ‘Zitten we eigenlijk wel met de juiste decision makers aan tafel? Dat zette ons echt aan het denken.’ Met alle enthousiasme en kennis, mocht de brainstorm wat Karin betreft nog wel langer duren: ‘Het vliegt natuurlijk voorbij’, lacht ze. ‘Maar de quick wins pakken we gelijk op.’ Naast de uitdagingen van Spark Narrowcasting werd ook stilgestaan bij een breder maatschappelijk thema. Harald Pol, Lector Marketing & Entrepreneurship bij de Hanze, besprak zijn tweejarige onderzoek over duurzame waardeproposities in het mkb. ‘Get Challenged is een mooie manier om een actueel vraagstuk in een bredere groep te toetsen en om te netwerken, zowel met studenten als organisaties.’ 

Veel bereikt in korte tijd 

Voor NIMA Regio Noord draait Get Challenged zowel om het oplossen van marketingvraagstukken als het samenbrengen van marketingprofessionals en jong talent. ‘We willen jonge marketeers betrekken bij het vak, professionals met elkaar verbinden en zowel de kennis als het plezier van het vak hooghouden’, licht bestuurslid Folkert van der Heide toe. ‘Het mooie is dat zo’n sessie niet alleen waardevol is voor de bedrijven, maar ook voor de deelnemers zelf. Studenten doen praktijkervaring op, professionals krijgen frisse inzichten en bedrijven krijgen concrete actiepunten mee. Samen bewijzen we hoeveel je kunt bereiken in zo’n uur!