Groep ondernemers kijkt naar een presentatie tijdens de Hannover Messe
  • HTSM
  • Innoveren

‘Schoolreisje’ Hannover Messe: waardevolle dag

De één kwam voor elektrotechnische innovaties, de ander wilde zich vooral laten inspireren, een derde meldde zich aan voor de onderlinge verbinding. Veel opsteken deden ze allemaal, de deelnemers aan de georganiseerde reis van NOM, EDIH NN, SIH en Top Dutch naar de Hannover Messe.

Tienduizend stappen telden de smart watches van de deelnemers na afloop. Tienduizend stappen om heel veel inspiratie op te doen, bakken vol kennis te vergaren, en simpelweg verwonderd te worden. Op de Hannover Messe wordt op een ongelooflijk oppervlak de laatste stand van de industriële technologie getoond.

,,Voor mij is van belang waar commercieel een gat zit. Industrie 4.0 kun je niet kopen, je zult zelf de onderdelen moeten verzamelen. Ik ben hier vooral om te weten welke beloftes de industrie doet en wat ik mijn klanten kan beloven.’’ Frank van Sleen is manager bedrijfsontwikkeling en verkoop bij Demcon. Hij zet juist zijn koptelefoon op om een rondleiding van vier uur over de immense beurs te beginnen.

Puur inspiratie is voor de meeste deelnemers aan de groepsreis (uit bedrijfsleven, onderwijs en overheid) de belangrijkste reden om de bus naar Hannover te nemen. En inspiratie kregen ze in overvloed. ,,Dit is waar het gebeurt. Dit is waar je ziet wat ons op korte termijn te wachten staat’’, vertelt Chris Postma. Hij is mede-eigenaar van detacheerder van technisch personeel Part Techniek in Grou.

Autodesk met stip op één

Postma bezocht de vorige editie van de Messe (vanwege corona vier jaar geleden) ook. ,,In vergelijking met toen is er nu een veel grotere praktische toepasbaarheid van de innovaties. Het werkt allemaal al en is te koop. Ik ben vooral geïnteresseerd in de steeds grotere rol van data. Waar gaat het heen?’’

Als hoogtepunten van de beurs noemen de deelnemers unaniem een paar innovaties. Generative Design van het Duitse Autodesk (bekend van Autocad) staat met stip op één. Uitgekiende software, voorzien van slimme algoritmes, keert het proces van product engineering om. Simpel gezegd: je voert in het programma in welke afmetingen je zoekt, welke sterktes op welke plekken, welke specificaties en de tool engineert in een paar seconden verschillende producten die aan al je eisen voldoen. Jij hoeft alleen nog maar te kiezen.

,,Dat heeft heel veel toekomst, lijkt me’’, zegt bestuurder van Samenwerking Noord Wijnand Aalderink. Hij is in Hannover samen met erevoorzitter Fred Hassert. ,,Alles draait om technologie op deze beurs, maar ook in de industrie. Daaraan zitten allemaal stekkers en wij zijn meer van de behoeftes daarachter. Samenwerking Noord verbindt organisaties en mensen die strategisch met IT werken. Voor hen liggen allerlei uitdagingen, ook door de technologie die zich zo razendsnel ontwikkelt. Daarom is deze beurs voor mij interessant.’’

Waardevolle ideeën

Ook financieel directeur van De Vries Trappen Jan Middel ziet veel in Generative Design. ,,Trappen worden bij ons nu van A tot Z ontworpen door onze specialisten. Die zijn heel goed, maar zo’n tool zou ze wel eens heel veel tijd kunnen besparen. Ik heb een briefje gemaakt met ontwikkelingen op de beurs die ik verder wil onderzoeken. Dat zijn er meer dan ik van tevoren had gedacht.’’

Ralph Steenbergen denkt graag groot. De multi-ondernemer, kansenziener en vastgoedexpert ziet op de beurs veel waardevolle ideeën. Of liever: mogelijkheden om waardevolle ideeën uit te laten groeien tot projecten. ,,Een voorbeeld? STW (Duitse technologiereus) liet wagentjes zien die samenwerken en verschillende taken kunnen vervullen. Tot en met gezamenlijk complete productielijnen opzetten en in stand houden. Zulke modulaire fabriekjes zouden best passen, bijvoorbeeld op het Groninger land.

,,Misschien heb je op den duur wel hallen, of omgebouwde bestaande panden, waarin bijna geheel autonoom productielocaties draaien. Die zijn modulair, zodat ze snel kunnen schakelen als de markt daarom vraagt. Dat is een kans voor het Noorden, waar meer ruimte is. En zo is er nog veel meer moois te bedenken op basis van de technologie en het slim omgaan met data. Volgende keer ga ik twee dagen naar de beurs om nog meer goede ideeën op te doen.’’