Smart,Robot,Installed,On,Melon,Greenhouse,For,Care,And,Assist

€4 miljoen extra voor bovenregionale samenwerking regionale ontwikkelingsmaatschappijen

De Tweede Kamer heeft op 24 oktober 2023 besloten om eenmalig €4 miljoen beschikbaar te stellen aan de negen regionale ontwikkelingsmaatschappijen om hun bovenregionale samenwerking te versterken. Met een meer gezamenlijke aanpak van de ROM’s kunnen innovatieve mkb’ers en startups in de regio’s die werken aan een duurzame toekomst zich sneller ontwikkelen. Zo komen innovaties die nodig zijn voor de noodzakelijke transities eerder op de markt en werken we aan het duurzaam verdienvermogen van Nederland.

Wendy de Jong, voorzitter van het samenwerkingsverband van de negen regionale ontwikkelingsmaatschappijen ROM-Nederland: “Wij geloven dat de innovatieve bedrijven in de haarvaten van de regio’s – samen met grotere ondernemingen – echt het verschil kunnen maken in de ontwikkeling van Nederland. We zijn blij met de eenmalige toekenning van €4 miljoen om de bovenregionale samenwerking een extra impuls te geven. Dit onderstreept het belang van de ontwikkelingsmaatschappijen om met ontwikkel- en financieringsactiviteiten diep in de regio’s innovatie en transities aan te jagen, in lijn met het missiegedreven innovatiebeleid. We slaan hiermee een brug tussen Rijk en Regio.”

Het besluit van de Tweede Kamer stimuleert de samenwerking van de ROM’s op nationale thema’s zoals Smart Industry, mkb-digitalisering, groene chemie, batterijtechnologie en duurzame voedselketens Bovendien geeft het een impuls aan het versterken van regio-overstijgende innovatieketens, netwerkstructuren en het delen van kennis en ervaringen.

Regionale ontwikkelingsmaatschappijen al tientallen jaren aanjagers van innovatie

Regionale ontwikkelingsmaatschappijen zijn al tientallen jaren katalysatoren van duurzame en economische groei in verschillende provincies in Nederland. Ze spelen een cruciale rol bij het verstrekken van kapitaal, kennis en toegang tot buitenlandse markten aan innovatieve mkb-ondernemers.

Verbinder van vooruitgang

Iedere provincie telt vele innovatieve mkb-ondernemers die slimme en passende antwoorden hebben op de grote maatschappelijke vragen van vandaag. Voor het oplossen van de maatschappelijke uitdagingen waar Nederland voor staat, zijn de innovaties en slagkracht van het innovatieve mkb en startups in de regio hard nodig. Zo tellen krachtige regio’s op naar een mooier Nederland. De Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen hebben de slagkracht om heel Nederland vooruit te brengen.

ROM-Nederland is het samenwerkingsverband van de regionale ontwikkelingsmaatschappijen: BOMHorizon FlevolandImpuls ZeelandInnovationQuarter, LIOF, NOM, Oost NLROM InWest en ROM Utrecht Region

Financiering nodig?

Beantwoord 4 simpele vragen om snel te achterhalen of je eventueel in aanmerking komt voor financiering via de NOM.

Doe de financieringscheck