Zebra zet stappen op Hollandse bodem
  • HTSM
  • Internationaliseren

Zebra zet stappen op Hollandse bodem

Het Amerikaanse Zebra Technologies is wereldleider in markerings-, tracking- en computerafdruk-technologieën en staat bekend om haar streepjescodeprinters en scantechnologie. In 2019 bestaat het bedrijf 50 jaar en volgend jaar is het 15 jaar geleden dat het Europese distributiecentrum verhuisde van Engeland naar Heerenveen. Een verhuizing die een stuk soepeler verliep door de steun van de NOM.

In 2004 bevond het Europese distributiecentrum van Zebra Technologies zich in Preston, Groot-Brittannië. Het was een klein magazijn en de jaarlijkse omzet was minder dan 250 miljoen Amerikaanse dollars. Operations Director Europe Lester Arts vertelt: “Het bedrijf wilde groeien en wilde het distributiecentrum op het vasteland van Europa plaatsen. We wisten dat er een site in Heerenveen was die eerder werd gebruikt door Tektronics en later Xerox en we kenden enkele belangrijke mensen die de site konden opzetten.” Maar voordat we de stap konden nemen, hadden we essentiële informatie nodig. We namen contact op met de NOM in Groningen en de lokale overheid.”

Toegang tot lokale informatie

Eén persoon in het bijzonder bleek van onschatbare waarde bij het verstrekken van de benodigde informatie: Wubbo Everts, project manager Foreign Direct Investments bij de NOM. “Er was een vertrouwensrelatie en hij was geweldig in het verstrekken van informatie op nationaal niveau over zaken als de arbeidsomstandigheden en het politieke klimaat en op regionaal niveau over onderwijs en levenskwaliteit”, legt Lester uit. “Het was heel belangrijk om de lokale infrastructuur te begrijpen en ook hoe de toegang was naar Schiphol en de haven in Rotterdam. Voor essentiële informatie zoals deze hebben we een betrouwbare bron nodig. Wubbo en de NOM zijn die bron voor ons.”

De stap naar Heerenveen

Met de uitgebreide informatie van de NOM besloot Zebra Technologies in 2005 naar Heerenveen te verhuizen. “Het is meermaals bewezen dat dit de juiste beslissing was, zegt Lester. “Vandaag is de Europese omzet van Zebra één derde van de wereldwijde miljoenenomzet van het bedrijf. In 2014 namen we Enterprise Business van Motorola Solutions over. Het was een grote coup, omdat Motorola een groot en succesvol bedrijf was, terwijl Zebra veel kleiner was. Maar het bleek een grote uitdaging om dit bedrijf te integreren.” Motorola had echter wel distributiecentra in Duitsland en destijds werden alle Europese locaties aan een volledige assessment onderworpen om te bepalen wat de beste toekomstige locaties zouden zijn. Lester: “Er was natuurlijk enige nervositeit dat Heerenveen niet geselecteerd zou worden. Maar toch! En uit de beoordeling bleek eens te meer dat de overstap naar Heerenveen de juiste keuze was. “

Verhuizen, handel en tarieven

Tot op de dag van vandaag is de relatie tussen Zebra en de NOM van groot belang en hebben beide partijen er voordeel van gehad. Zo heeft Lester Arts het succesverhaal van zijn bedrijf gedeeld met andere Amerikaanse bedrijven die naar Nederland willen verhuizen. En dan met name naar het noorden van het land. En voor Zebra blijft de NOM een betrouwbare bron van informatie. Lester: “Er zijn veel uitdagingen voor bedrijven met betrekking tot de veranderende handelstarieven en de Brexit. De NOM nodigde me uit voor een lunch met de Amerikaanse ambassadeur en het was een fantastische gelegenheid om de situatie écht te begrijpen. En bijvoorbeeld om een open discussie over tarieven te houden. Ik beveel bedrijven met internationale ambities van harte aan om met de NOM te werken en ik kijk nu al uit naar onze voortdurende relatie met hen in de komende jaren.”