SG Papertronics wil laboratoriumonderzoek democratiseren

SG Papertronics wil laboratoriumonderzoek democratiseren

Of het nu gaat om de bitterheid, de zuurgraad of het alcoholpercentage, het Groningse SG Papertronics ontwikkelde een speciale technologie voor bierbrouwers om makkelijk, snel en betrouwbaar de kwaliteit van hun speciaalbier kunnen testen. Met een tweede financiering van de NOM wil het bedrijf volgend jaar haar eerste product lanceren: de Beer-O-Meter. ‘Uiteindelijk willen we labonderzoek voor iedereen toegankelijk maken.’

De markt voor speciaalbier is nog steeds hartstikke booming en brouwerijen schieten als paddenstoelen uit de grond. Maar waar de grote biermerken hun kwaliteitscontrole makkelijk kunnen stroomlijnen en automatiseren, is het voor de vele kleinere brouwerijen een stuk lastiger om constante kwaliteit te kunnen garanderen. ‘Kleine brouwerijen hebben vaak niet het geld, de middelen of de kennis om de kwaliteit van hun bier echt goed en consistent zelf te kunnen testen’, zegt CEO Maciej Grajewski. ‘En vaak is het ook niet rendabel om het steeds uit te besteden aan een laboratorium. Daarom hebben we een mobiel lab ontworpen, waarmee je makkelijk en snel verschillende dingen kunt testen, zonder dat je een scheikundige achtergrond nodig hebt.’

De Beer-O-Meter

Dit mobiele lab, genaamd de Beer-O-Meter, werkt volgens COO Richard Rushby ongeveer hetzelfde als een koffieapparaat: ‘We werken met verschillende cups of pods, waar je verschillende dingen mee kunt testen, zoals de zuurgraad, bitterheid, suikergehalte of alcoholpercentage. Het afgelopen jaar hebben we ons prototype samen met de Groningse brouwerijen Bax en Martinus uitvoerig getest, om ervoor te zorgen dat het niet alleen heel accuraat is, maar ook echt intuïtief in gebruik is. We willen de Beer-O-Meter in het tweede kwartaal van 2022 lanceren als abonnementsvorm, zodat brouwers zelf de vrijheid hebben om te kiezen waar ze op willen testen.’

Van wetenschap naar ondernemerschap

Zoals bij veel producten die simpel in gebruik zijn, het wetenschappelijke principe erachter is vaak een stuk ingewikkelder. Voor Maciej kwam het idee tijdens zijn PhD onderzoek in microfluidics aan de RuG: “Ik was altijd al geïnteresseerd in commerciële toepassingen van onderzoek, want dat gebeurt in de wetenschap toch te weinig.’ Toch was de stap naar ondernemerschap in het begin even wennen. ‘Je hebt niet meer het vangnet en het comfort van alleen onderzoek doen en het voelde in het begin als een hele nieuwe taal leren.’ Richard beaamt dit: ‘Dat, terwijl je tegelijkertijd op een eenwieler fietst en met borden jongleert, haha.’

‘Alle stappen die je zet, moeten niet alleen in de basis en op het moment zelf werken, maar straks in de toekomst ook schaalbaar zijn. Je bent daarnaast bezig met je patent, een product in de markt zetten en je moet zelf ineens nieuwe mensen aannemen’, vervolgt Richard. ‘En vaak weer terug naar de tekentafel gaan’, vult Maciej aan. ‘Onderzoekers denken soms dat ze dit wel alleen kunnen doen, maar dat is niet zo. Het kost veel tijd. Je hebt een team nodig met mensen die elkaar aanvullen.’

Technische puzzel

Dat Maciej en Richard elkaar goed aanvullen, was voor de NOM ook een van de doorslaggevende factoren. ‘Maciej is één van de meest analytische mensen die ik ken’, zegt Investment Manager Ytsen van der Meer. ‘En Richard is echt super hands on en werkt nauw samen met brouwerijen om het product echt goed in de markt te zetten. Het is daarnaast een heel schaalbare toepassing, met ook potentie in bijvoorbeeld de medische sector.’

‘Bij de eerste financiering wisten we al dat Maciej alle stukjes van de technische puzzel al wel heel goed in zijn hoofd had. Dat had gewoon tijd en geld nodig, zodat ze samen die puzzel konden oplossen en daar hadden we vertrouwen in. Voor deze niche is het toch lastiger om andere investeerders aan te trekken, dus hebben wij en RUG Ventures bewust zelf wat meer risico genomen en hierin een voortrekkersrol gepakt. Nu kunnen we met een tweede financiering het product ook echt lanceren en het bedrijf verder uitbouwen.’

Voorbij bier

Voor Richard en Maciej is de Beer-O-Meter het startpunt voor SG Papertronics, maar zeker niet het eindpunt. Die is een stuk ambitieuzer: ‘Het principe erachter kan ook worden gebruikt voor het controleren van de kwaliteit van het grondwater in de landbouwsector bijvoorbeeld, of voor het testen van de kwaliteit van het drinkwater in ontwikkelingslanden of rampgebieden’, zegt Maciej. ‘Uiteindelijk willen we labonderzoek voor iedereen betaalbaar en toegankelijk maken.’

De eerste stappen daarin zijn ook al gezet, volgens Richard: ‘Vorig jaar en begin dit jaar hebben we twee MIT R&D subsidies ontvangen. De eerste is samen met EV Biotech, waar we glucose sensors ontwikkelen voor micro-organismen. Dit was ook de hoogst scorende aanvraag in Noord Nederland. En voor de tweede werken we samen met Levels Diagnostics en Omnigen, om een test te ontwikkelen die snel en eenvoudig vroege aanwijzingen van leverschade kan herkennen. Maar allereerst willen we natuurlijk kleinere brouwerijen gaan helpen met het maken van heerlijk speciaalbier, zonder de hoge kosten.’