Leren delegeren: een onmisbare kwaliteit

Leren delegeren: een onmisbare kwaliteit

Als ondernemer die succesvol een bedrijf heeft opgebouwd, heb je waarschijnlijk erg veel werkzaamheden zelf uitgevoerd. Misschien doe je nog steeds veel meer dan noodzakelijk, waardoor je mogelijk minder tijd hebt om je bezig te houden met de verdere groei van je bedrijf, innovatie of andere zaken die je energie geven. Daarom is het tijd om te leren delegeren, zodat je meer werk kunt loslaten. We bespreken in dit artikel een aantal strategieën.

6 tips om te leren delegeren

Er zijn allerlei manieren om te leren delegeren. WIj hebben 6 tips voor je op een rijtje gezet.

1. Delegeer op maat

De manier van delegeren die je toepast, moet goed passen bij degene aan wie je iets delegeert. Zorg daarom dat je over meer dan één techniek beschikt om taken te delegeren. De ene persoon heeft misschien genoeg aan een beschrijving op hoofdlijnen, terwijl de ander meer begeleiding nodig heeft. Om op maat te delegeren, moet je je medewerkers goed kennen en daar je manier van delegeren op afstemmen.

2. Delegeren op het goede niveau

Je kunt praktisch alle werkzaamheden delegeren, mits je het bij de juiste persoon neerlegt. Daarom is het belangrijk dat je de specifieke kwaliteiten van je medewerkers goed kent. Zo kun je per taak bekijken wie de meest relevante kwaliteiten heeft. Dit lijkt erg logisch, maar het komt vaak voor dat degene met de meeste tijd een klus toegewezen krijgt. Als deze persoon vervolgens niet over de juiste competenties beschikt, duurt het langer om de klus te klaren en laat de kwaliteit misschien ook te wensen over.

Tegelijkertijd is het belangrijk dat de klussen die je delegeert ook goed bij het niveau van je medewerkers passen. Laat je managers bijvoorbeeld geen gegevens overkloppen uit een Excel-sheet en vraag je productiemedewerker niet om een strategisch document op te stellen.

3. Prioriteer de werkzaamheden

Door werkzaamheden te prioriteren, krijg je inzicht in wat er moet gebeuren en welke taken het beste gedelegeerd kunnen worden. Hoewel het verschilt per bedrijf, kun je de werkzaamheden ruwweg opdelen in vier categorieën, op basis van de benodigde kwaliteiten en de hoeveelheid werk. Complexe taken blijf je misschien het liefst zelf doen, terwijl een relatief eenvoudige taak die veel tijd kost prima uitbesteed kan worden. Deze prioritering helpt je ook in het kiezen van de juiste persoon voor de taak.

4. Schets het ideaalplaatje

Sommige ondernemers vinden het prima om zo veel mogelijk zelf te doen. Maar soms staat dat de verdere groei van je bedrijf in de weg. Als je zaken wilt gaan delegeren om meer tijd voor jezelf vrij te maken, is het belangrijk dat je een ideaalplaatje schetst. In dit plaatje bepaal je wat je zelf kunt en wilt blijven doen, zodat je ook weet waar je anderen voor nodig hebt. Wil je bijvoorbeeld onderzoek naar nieuwe product-markt-combinaties uitvoeren, maar vind je dit zelf niks? Dan kun je gericht op zoek naar werknemers die zich hiermee bezig willen houden.

5. Geef altijd instructies

Hoe vanzelfsprekend een taak ook voor je lijkt: als je wilt leren delegeren, moet je altijd instructies aan een taak toevoegen. Geef het bijvoorbeeld aan als je specifieke ideeën hebt over hoe een taak uitgevoerd moet worden, of als er een strikte deadline geldt. Deze proactieve benadering voorkomt communicatieproblemen en komt de kwaliteit ten goede.

6. Vertrouw je medewerkers

Een van de moeilijkste dingen als het aankomt op delegeren, is vertrouwen in je medewerkers. Want als je gewend bent om alles zelf te doen, zul je de neiging hebben om continu te checken of alles goed verloopt. Maar dat is niet de manier om succesvol te delegeren, want dan ben je er alsnog erg veel tijd aan kwijt. Geef je medewerkers daarom het vertrouwen, al is er niks mis mee om af en toe even poolshoogte te nemen.

Leren delegeren als ondernemer betekent loslaten

De belangrijkste kwaliteit die je jezelf eigen moet maken als je wilt leren delegeren, is loslaten. En dat is voor veel ondernemers niet makkelijk. Omdat je zo toegewijd bent of omdat je er niet van overtuigd bent dat anderen het werk net zo goed kunnen doen. Begin daarom klein, met het delegeren van kleine, simpele klussen. Vanaf daar kun je steeds meer uit handen geven.

Loslaten is ook een belangrijke eigenschap als je gaat samenwerken met investeerders. Wil je weten wat de impact is van investeerders op je bedrijf? Lees dan onze whitepaper!

Een financiering helpt bij een snelle start van je bedrijf of om het verder te laten groeien. Maar het krijgen van financiering is niet per se makkelijk, er komt veel bij kijken. Welke soort financiering heb je bijvoorbeeld nodig? En hoe zit het eigenlijk met aandelen?
Bekijk de financieringsmogelijkheden van de NOM