Hoe maak ik m’n bedrijf minder afhankelijk van mij als ondernemer?
  • Investeren

Hoe maak ik m’n bedrijf minder afhankelijk van mij als ondernemer?

Heb je als ondernemer een bedrijf opgericht? Dan bestaat de kans dat je bedrijf behoorlijk afhankelijk van je is. Dat is niet per se slecht: dat wat je nu op dagelijkse basis doet, is waarschijnlijk ook datgene wat je succes heeft gebracht. Je hebt risico genomen en dingen gedaan om iets op te bouwen, en dat is alleen maar goed. Maar als je bedrijf te afhankelijk van jou is, kan dat ook nadelen hebben. In dit artikel geven we een aantal tips voor ondernemers om je bedrijf minder afhankelijk van jou te maken.

1: Weet waar je naartoe werkt

Als je niet weet waar je naartoe gaat, kun je nooit de eerste stap zetten. Dus als je het gevoel hebt dat je bedrijf te afhankelijk van je is, is het goed om na te denken wat jouw rol uiteindelijk moet zijn. Wil je jezelf volledig overbodig maken, alleen een adviesrol vervullen of de dagelijkse leiding uit handen geven? Zodra je weet wat het einddoel is, kun je terugredeneren om de eerste stap te bepalen.

2: Zoek naar je kracht en bouw een team

Een goede manier om je bedrijf minder afhankelijk van jou als ondernemer te maken, is om te bepalen waar jij de meeste toegevoegde waarde biedt. Dan kom je er namelijk ook achter waar je nog wel wat ondersteuning kunt gebruiken. Blijf doen wat je de meeste energie geeft, waar je het beste in bent en waarmee je de meeste waarde toevoegt.

Voor de overige werkzaamheden bouw je een team van geschikte managers en andere medewerkers. Hierbij is het belangrijk dat je je medewerkers vertrouwen geeft en de ruimte om zich te ontwikkelen. Je kunt bepaalde zaken ook prima extern uitbesteden, zoals je IT, administratie of huisstijlontwikkeling.

Is je bedrijf voorlopig nog te klein om meerdere medewerkers aan te nemen? Dan kun je in ieder geval een vertrouwenspersoon benoemen, die zaken voor je waar kan nemen als jij langere tijd uit de running bent. Ook dat hoort bij goed ondernemerschap.

3: Automatiseer waar het kan

De derde en laatste van onze tips voor ondernemers: probeer zo veel mogelijk te automatiseren. Dat betekent namelijk niet alleen dat jij er geen of minder tijd aan kwijt bent, maar ook dat je er geen werknemers op hoeft te zetten. Verregaande automatisering is vooral weggelegd voor relatief eenvoudige productieprocessen, maar er zijn voor elk bedrijf wel mogelijkheden.

Waarom minder afhankelijkheid een goed streven is

Als je bedrijf te afhankelijk van je is, heeft dat een aantal nadelen. De twee grootste nadelen die wij vaak tegenkomen, gaan over flexibiliteit en de waarde van je bedrijf.

Want je eigen flexibiliteit komt al gauw in het gedrang als je bedrijf te afhankelijk van je is. Hierdoor wordt het lastig om bijvoorbeeld op vakantie te gaan, tijd te maken voor hobby’s of op andere manieren iets anders te doen dan werken. Dit is niet voor elke ondernemer een probleem, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Soms is het bijvoorbeeld ook onvermijdelijk dat je even niet aan het werk bent, en dan moet het wel zo ingericht zijn dat je die flexibiliteit hebt.

Een ander nadelig gevolg van te veel afhankelijkheid is de invloed die het heeft op de waarde van je bedrijf. In situaties dat de waardebepaling van je bedrijf een issue is, bijvoorbeeld bij verkoop of als je investeerders zoekt, zal jouw rol goed bekeken worden. Op het moment dat je bedrijf te afhankelijk van je is, is dat voor externe partijen een risico. Want als jij besluit weg te gaan of onverhoopt wegvalt, heeft dat grote invloed op hun investering. En voor dat risico willen ze zich indekken, dus dat zie je terug in de waardebepaling.

De conclusie van onze tips voor ondernemers: loslaten is het geheim

We kunnen een belangrijke conclusie trekken uit deze tips voor ondernemers. Als je een bedrijf van de grond hebt opgebouwd, voel je je erg verbonden met het bedrijf. En net als met kinderen is het dan best lastig om los te laten. Toch zul je dat moeten doen als je je bedrijf minder afhankelijk van jezelf wilt maken. Loslaten is een kwestie van vertrouwen, dus zorg dat je je omringt met mensen en partijen die je dat vertrouwen geven. Dan komt de onafhankelijkheid vanzelf.

Je bent niet de eerste ondernemer die met deze uitdaging te maken heeft. Zeker als je op zoek bent naar investeerders, is het interessant om je eigen rol eens kritisch te bekijken. Wil je naast deze tips voor ondernemers meer weten over de impact van investeerders op je bedrijf? Lees dan ons whitepaper!

Een financiering helpt bij een snelle start van je bedrijf of om het verder te laten groeien. Maar het krijgen van financiering is niet per se makkelijk, er komt veel bij kijken. Welke soort financiering heb je bijvoorbeeld nodig? En hoe zit het eigenlijk met aandelen?
Bekijk de financieringsmogelijkheden van de NOM