Hoe ga je als ondernemer om met tegengestelde belangen van investeerders?
  • Investeren

De tegengestelde belangen tussen ondernemers en investeerders

De belangen van een investeerder en een ondernemer zijn altijd gelijk, toch? Hoewel ze meestal hand in hand gaan, zal je waarschijnlijk ook momenten tegenkomen waarop er sprake is van tegengestelde belangen tussen ondernemers en investeerders. Bijvoorbeeld in de startfase van een financieringsproces. Dat hoeft geen belemmering te zijn, maar het is wel goed om je hiervan bewust te zijn.

Stel, je hebt een eigen onderneming. Het loopt goed en je ziet volop kansen in de markt. Je wilt verder groeien, en om dat te versnellen zoek je een externe financier. Een intensief proces volgt waarin je potentiële investeerders overtuigt van jouw toekomstplannen. Tuurlijk, er worden soms kritische en ongemakkelijke vragen gesteld, maar allemaal bedoeld om de robuustheid van je businessplan te beoordelen en te versterken. Alle neuzen staan dezelfde kant op. Of toch niet helemaal?

De pitchfase

Een ondernemer die een investeerder zoekt, wil zijn propositie nog weleens ‘oppoetsen’: de risico’s zijn uiteraard beperkt en er zijn alleen maar kansen. The only way is up, en niet investeren zou een grote fout zijn. Gelukkig kennen investeerders dit spel ook. Zij zullen je prognoses dus kritisch tegen het licht houden. Daarbij letten ze ook op de ‘lucht’ in je begroting. Voorzichtigheid is dus op zijn plaats, want een investeerder aantrekken draait ook om wederzijds vertrouwen. Door de zaken te rooskleurig te presenteren, kun je je hand overspelen en het vertrouwen van je financiers kwijtraken.

Onderhandelen met investeerders over de voorwaarden

Het wordt echt spannend wanneer een investeerder de intentie heeft uitgesproken een investering te willen doen. Wat betekent dit en wat zijn de voorwaarden voor zo’n deal? Als ondernemer heb je natuurlijk al veel kennis in huis, ook als het gaat om contracten en bijbehorende voorwaarden. Je ziet ze immers bijna dagelijks voorbijkomen. Maar hoe zit het met een financieringscontract? Best ingewikkeld, zeker wanneer je nieuwe aandelen uitgeeft. Er staan ongetwijfeld veel bepalingen in zo’n aandeelhoudersovereenkomst die nieuw voor je zullen zijn.

Tegengestelde belangen in de contractfase

Ook in dit deel van het proces is er mogelijk sprake van tegengestelde belangen tussen investeerders en ondernemer. Een investeerder is vanzelfsprekend op zoek naar een goede deal. Niet alleen qua pricing, maar ook tegen de meest gunstige voorwaarden. En jij wenst natuurlijk een goede partner aan boord halen, maar wel met een ‘fair’ deal. Kortom, beide partijen willen het beste uit de investeringsovereenkomst halen. Goed beslagen ten ijs komen is dus van groot belang.

Sparren met een onafhankelijke partij

Afhankelijk van je kennis en achtergrond en het type investeerder, is het prettig om te kunnen klankborden met een onafhankelijke partij. Dit kan een adviseur zijn, maar ook een bevriende ondernemer die al eens eerder met het bijltje heeft gehakt. Een investeerder aantrekken doe je niet elke dag, comfortabel zijn met de keuzes die je maakt, is dus erg belangrijk.

Hoe gaat de NOM om met de belangen van investeerder en ondernemer?

De NOM is als investeerder betrokken bij veel mooie Noord-Nederlandse mkb-ondernemingen. Als minderheidsaandeelhouder willen wij de ondernemer de ruimte geven om te floreren. Daar hoort openheid en transparantie bij, ook over de diverse (soms tegengestelde) belangen. In een financieringsproces nemen we de ondernemer dan ook uitgebreid mee in de overwegingen en impact van bepaalde keuzes. Uiteraard zullen we als investeerder soms een andere voorkeur of inzicht hebben. Kritische vragen stellen we ook. Maar altijd met als doel om er gezamenlijk uit te komen en een goede basis te leggen voor toekomstig succes.

Wil je weten wat de impact is van investeerders op je bedrijf? Download dan ons whitepaper.

Een financiering helpt bij een snelle start van je bedrijf of om het verder te laten groeien. Maar het krijgen van financiering is niet per se makkelijk, er komt veel bij kijken. Welke soort financiering heb je bijvoorbeeld nodig? En hoe zit het eigenlijk met aandelen?
Bekijk de financieringsmogelijkheden van de NOM