Kijktip: de grondstoffentransitie in 6 minuten uitgelegd
  • Innoveren

Kijktip: de grondstoffentransitie in 6 minuten uitgelegd

Biomassa als alternatief voor fossiele grondstoffen. Misschien heb je erover gehoord, misschien ben je een expert, misschien ben je een voorstander, misschien zie je bezwaren. Het kennisniveau en vooral de meningen over biomassa zijn verdeeld. Toch zijn plantaardige grondstoffen onmisbaar voor een duurzame industrie, vindt Industrietafel Noord-Nederland. 

‘Alleen door ook biomassa te gebruiken, krijgen we een circulaire economie’

Veel CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door de (maak)industrie. Een sector waar we allemaal mee te maken hebben zonder dat we het weten, vertelt Frans Alting, directeur Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta (SBE). ‘De industrie houdt onze maatschappij draaiende. Van het T-shirt dat je draagt tot de medicijnen die je slikt: elke dag heb je met de industrie te maken. Maar omdat alles achter gesloten hekken plaatsvindt, is de sector lastig te begrijpen.’

Wie rook uit schoorstenen ziet of langs de industrieterreinen rijdt, vraagt zich misschien af of de fabrieken niet beter gesloten kunnen worden. Alting begrijpt die redenering. ‘De industriesector ligt onder een vergrootglas. En het klopt dat we veel grondstoffen en energie gebruiken, maar daar krijg je veel voor terug. Dus in plaats van te sluiten, moeten we overgaan op andere en schone productieprocessen. Want de maatschappij kan nu eenmaal niet zonder industrie, en andersom.’

Er is dus veel te doen en uit te leggen. Industrietafel Noord-Nederland neemt dit uiterst serieus: met meer dan dertig bedrijven hebben ze een plan gemaakt om duurzaam te produceren. Met een combinatie van biomassa, recycling, waterstof, hergebruik van CO2 en duurzame energie kan er volledig circulair en dus duurzaam geproduceerd worden. Ook wel samengevat als de energie- en grondstoffentransitie.

Dat klinkt ingewikkeld, en dat is het soms ook, maar de Industrietafel heeft alles al uitgedacht. De kansen liggen voor het oprapen en Noord-Nederland is er klaar voor. Alle bevindingen zijn uitgewerkt in een rapport en in een heldere uitlegvideo. Dat was nodig om biomassa op een laagdrempelige manier uit te leggen, legt Alting uit. ‘Er zijn veel misvattingen over biomassa. En hoe het precies werkt, is niet voor iedereen even duidelijk. Deze video vertelt stap voor stap wat biomassa is en hoe je het op een duurzame manier kan gebruiken.

Wil je begrijpen hoe biomassa de industrie kan verduurzamen? Na zes minuten weet je precies hoe het zit! Deze video is geschikt voor iedereen vanaf 12 jaar oud en dus ook geschikt om te gebruiken in het onderwijs.