Portretfoto Simone Hiemstra van logistiek dienstverlener Punt-uit
  • Logistiek
  • Investeren

Een groen vinkje voor logistiek dienstverlener Punt-uit

Je werkt 13 jaar voor een bedrijf dat studieboeken verzendt. Samen met een hecht team zet je een goedwerkend logistiek systeem op en richt je magazijnen en een verpakkingsstraat in. Tot het bedrijf besluit de werkzaamheden te verhuizen naar een ander deel van het land. Het overkwam Simone Hiemstra. Ze besloot de kennis en kunde van het team en de locatie en technische inrichting niet verloren te laten gaan. Ze richtte twee BV’s op en startte haar eigen fulfilment center. Voor de financiering klopte ze aan bij het MKB Fonds Drenthe.

Simone Hiemstra kreeg met de nieuwe perspectieflening van het MKB Fonds Drenthe de mogelijkheid haar logistieke droom in Emmen op te zetten. ‘Ik had nog nooit van het MKB Fonds Drenthe gehoord tot een collega-ondernemer mij erop wees. Het bleek de perfecte oplossing voor mijn financieringsvraagstuk.’

Kansen zien

Simone werkte voor een logistiek bedrijf in studieboeken. In de dertien jaar dat ze er werkte bouwde ze een enorme kennis op van de logistiek, e-commerce, automatisering, het inrichten van een magazijn en het opzetten van een verpakkingsstraat. Toen het bedrijf in 2021 besloot de werkzaamheden met ingang van eind 2022 te stoppen zag Simone kansen voor doorontwikkeling. Ze kreeg vervolgens de mogelijkheid en alle medewerking van haar werkgever om haar eigen bedrijf te starten. Ze nam niet alleen al haar kennis en ervaring, maar ook haar collega’s mee in haar nieuwe bedrijf. Op dezelfde locatie, met overname van de inventaris en de website startte ze onder de naam Punt-uit een nieuw fulfilmentcentrum in Emmen.

Studieboeken eruit, andere webshopproducten erin

Simone kreeg ruim de tijd om uit het ene bedrijf en in het andere bedrijf te groeien. In het overgangsjaar jaar bouwde ze het bedrijf uit tot een goedlopend logistiek proces dat niet alleen goed werkt voor studieboeken, maar ook voor allerlei andere producten. ‘Uit onderzoek bleek dat er in Noord-Nederland maar weinig fulfilmentbedrijven zijn. Ik merkte ook dat veel webshops in het Noorden worstelden met het voor 18.00 uur afleveren van pakketjes bij de post en de mogelijkheid om bestellingen tot 22.00 uur aan te nemen. Ik was ervan overtuigd: hier is markt voor in deze regio.’ Sinds oktober 2022 runt ze haar bedrijf zelfstandig, samen met haar eigen ervaren team.

Ik wilde heel graag een onafhankelijke financieringspartner zonder andere belangen. Het MKB Fonds Drenthe bleek zo’n partner te zijn.

Onafhankelijke financieringspartner

Hoe zeker Simone was van de haalbaarheid van dit bedrijfsconcept, zo spannend vond ze het om de financiering rond te krijgen. ‘Ik had een bepaald bedrag nodig voor overname van de inventaris, maar ook werkkapitaal en geld om bijvoorbeeld de voorraad verzenddozen voor te financieren. Een deel kon ik zelf bekostigen, maar ik had als starter nog niet veel vet op de ribben. Ik ging langs bij drie banken, maar dat liep stuk omdat ik nog geen twee jaarrekeningen kon laten zien. Vanuit mijn netwerk kreeg ik aanbiedingen, maar ik wilde heel graag een onafhankelijke financieringspartner zonder andere belangen, zodat ik zonder schuldgevoel de eerste twee jaar mijn eigen plannen kon doorvoeren. Het MKB Fonds Drenthe bleek zo’n partner te zijn.’

Groen licht

Nadat Simone contact opnam met het MKB Fonds Drenthe ging het voorspoedig. Na twee uitvoerige gesprekken met de adviseurs, het beantwoorden van vele kritische vragen en het aanleveren van de benodigde documenten kreeg Simone al snel groen licht. ‘Ik vond het heel spannend. Iemand anders kijkt serieus naar de plannen en beoordeelt je. Er wordt echt werk van gemaakt. Het groene vinkje dat daaruit kwam was echt heel fijn,’ zegt Simone. ‘Niet alleen vanwege de benodigde financiering, maar ook omdat een extern onafhankelijk bedrijf het vertrouwen in je uitspreekt.

Robotisering versus flexibiliteit

‘Een bedreiging waarvoor ik werd gewaarschuwd is robotisering. Automatisering is iets dat ik als verse ondernemer het allerleukst vind. Ontdekken hoe je stappen kunt zetten en waar het beter kan. In het geval van veel producten van ongeveer hetzelfde formaat is een geautomatiseerd proces zeer interessant. Wij ervaren echter dat er kansen zijn voor veelzijdige producten en er is vraag van verschillende webshops die we kunnen aansluiten. Het is een kracht dat we daarbij niet zijn gehouden aan vaste formaten. We kunnen namelijk alle producten versturen. Daarbij hebben we voor een bepaald assortiment een geautomatiseerd proces.’

Grote behoefte

Simones voorspelling klopte: de vraag vanuit de markt was zo groot en urgent dat ze al snel verschillende opdrachten binnenkreeg waardoor haar bedrijf met amper vier maanden op de teller al voor 16 webshops de voorraden en verzendingen beheerde. Van gereedschap tot barbecues, van kerstcadeaus tot gripsokken, alle producten kunnen ze versturen. Ook voor andere logistieke vraagstukken kun je bij Punt-uit terecht.

Blijvende ondersteuning

Naast de benodigde financiering kreeg Simone zowel van de adviseurs van het MKB Fonds Drenthe als vanuit de investeringscommissie veel adviezen en tips. ‘Dat is heel fijn, ze denken echt met je mee. Ook gaven ze duidelijk aan dat ik altijd bij ze terecht kan met bedrijfsvraagstukken. Het stopt niet bij het overmaken van het geld.’

Perspectieflening

Punt-uit is een van de eerste bedrijven die een perspectieflening kreeg van het MKB Fonds Drenthe. De perspectieflening is een nieuw product waarbij niet alleen gekeken wordt naar de resultaten uit het verleden, maar vooral de nadruk wordt gelegd op de toekomstige mogelijkheden, op het perspectief.

Financiering nodig?

Beantwoord 4 simpele vragen om snel te achterhalen of je eventueel in aanmerking komt voor financiering via de NOM.

Doe de financieringscheck