De Beer-o-meter geeft kleine brouwers duw in rug

De Beer-o-meter geeft kleine brouwers duw in rug

Het Groningse SG Papertronics zorgt er met de Beer-o-meter voor dat ambachtelijke bierbrouwers de hoogste kwaliteit bier kunnen leveren. Met dit eenvoudige maar kwalitatief hoogstaande plug-and-play testsysteem kan de startup binnen enkele minuten vele waarden ter plekke registreren en analyseren, zoals kleur, bitterheid, zuurgraad, suikergehalte en alcohol.

Voor de snel groeiende sector van ambachtelijke bierbrouwers is het testsysteem haast een gamechanger, zo duidt de oprichter van SG Papertronics Maciej Grajewski. Voor een continue kwaliteit van het bier is normaal gesproken een laboratorium en opgeleid personeel nodig. De kosten daarvan zijn te hoog voor kleine(re) brouwerijen.

Dit testsysteem, de Beer-o-meter, scheelt immens in kosten en zal de brouwers ook in staat stellen om sneller nieuwe speciaalbieren te ontwikkelen. De analyses zullen de groeiende schare van ambachtelijke brouwers helpen een innovatief bier van hoge en bovenal continue kwaliteit te produceren.

De Beer-o-meter geeft kleine brouwers duw in rug

Van links naar rechts: Daan Zillen, Richard Rushby en Maciej Grajewski (Papertronics)

Vroege-fase-financiering

De Beer-o-meter heeft grote potentie, zo zien ook de NOM en RUG Houdstermaatschappij die gezamenlijk een vroege-fase-investering doen in de ontwikkeling van het systeem. Algemeen directeur Dina Boonstra van de NOM: ,,Juist in de allereerste fase wordt er geen geld verdiend, maar wel een mooi product neergezet. Straks, als de eerste betalende klanten komen, volgen andere investeerders ook. Wij helpen SG Papertronics nu door een lastige periode heen. Het risico van dergelijke vroege-fase- investeringen is hoog en daarvoor is weinig kapitaal beschikbaar in de markt. Hierin zien we een belangrijke rol voor de NOM; het aanjagen van innovatie.’’

De NOM en RUG Houdstermaatschappij (RHM) zien de grote potentie van SG Papertronics, want de techniek van de Beer-o-meter is in veel markten inzetbaar. Corina Prent, directeur van RHM: ,,Maciek Grajewski heeft hard gewerkt om het investeringstraject klaar te krijgen. Dat was lastig voor hem want als techneut moest hij een concept verkopen. Maar Grajewski levert wel.’’ Prent wijst erop dat het testsysteem na elke analyse beter wordt door het zogenoemde ‘machine learning’.

Grajewski is zeer ingenomen met de steun van NOM en RHM. ,,We hebben dankzij hen een competent team kunnen bouwen dat ambachtelijke brouwers helpt het beste bier te brouwen dat binnen hun bereik ligt.’’

Startup SG Papertronics werkt op dit moment al samen met twee lokale brouwers uit Groningen; Martinus en BaxBier. Het nut van de Beer-o-meter wordt ook herkend door de ambachtelijke bierbrouwers. Meerdere partijen hebben al interesse voor de Groningse technologie.

De startup zal zich vestigen in Innolab Agrifood, een open-innovatielab op Campus Groningen. Het ecosysteem van de Campus bewijst zich daarmee weer, want investeerders en faciliteerders geven de ondernemers steun in de rug.