Terug naar het overzicht

Bij FlexHydro is ondernemen op tijd je kansen pakken

Soms zijn er beslissende momenten waarop je weloverwogen risico moet nemen. Nu uitbreiden of over een paar jaar? Bij de overname van FlexHydro in Winschoten wist Romke Groeneveld: het moet meteen, de markt vraagt erom. “De bank was voorzichtig, de NOM zei: gáán! Achteraf blijkt dat we net op tijd waren, anders hadden we de slag gemist.”

Als voormalig bedrijfsleider en directeur van FlexHydro was Groeneveld – die ooit als monteur in de werkplaats begon – al gewend om aan het roer van de onderneming te staan. “Toch is eigenaar en ondernemer zijn een totaal ander gevoel”, ervaart hij sinds de overname in 2015. “Het was spannend om meteen extra geld in het bedrijf te stoppen voor uitbreiding, maar ik wist dat het moest. De vorige eigenaren hadden te lang niet geïnvesteerd, terwijl we extra ruimte en nieuwe machines nodig hadden om in te spelen op de toenemende vraag naar grotere cilinders.”

Verschuiving in de markt
FlexHydro maakt hydraulische en mechanische systemen die overal ter wereld worden gebruikt in onder meer de offshore, scheepsbouw, chemische industrie, mobiele branche, sluis- en bruggenbouw en de voedingsindustrie. “Door een verschuiving in de markt halen onze klanten de kleinere cilinders steeds vaker uit landen als China, India of het Oostblok. De grote cilinders zijn een ander verhaal; daar tellen de prijs en vooral de kwaliteit veel zwaarder, maar ook de levertijden en flexibiliteit. Precies waar wij ons mee onderscheiden! En met dank aan de uitbreiding hebben we nu de benodigde ruimte, machines en hijskranen voor het maken van grote cilinders.”

Bij FlexHydro is ondernemen op tijd je kansen pakken

Jonge jaren
Het verhaal van Romke Groeneveld klinkt als The American Dream. Hij begon 27 jaar geleden als monteur in de werkplaats, vervulde vrijwel alle functies binnen het bedrijf en twee weken voor zijn vijftigste verjaardag kwam de vraag of hij FlexHydro over wilde nemen.

Dat hij als ondernemer zelfstandig beslissingen kan nemen, bevalt Groeneveld prima. “Als directeur moest ik altijd eerst overleggen met de hoogste bazen, nu kan ik meteen schakelen als het nodig is. Al vind ik sparren nog steeds belangrijk. We hebben een open cultuur waarin het team aangeeft wat beter kan, we zijn alert op wat we horen bij klanten en ik ben altijd benieuwd hoe andere ondernemers iets aanpakken. Daarnaast is de NOM een ervaren en betrokken back-up waar ik met al mijn vragen terecht kan. Dat de rente hoger is dan bij een bank was even slikken, maar ze zijn het waard als partner die bereid is mede risico te nemen en onderbouwde raad geeft als het nodig is. Als ik de NOM eerder had gekend, was ik in mijn jongere jaren al voor mezelf begonnen.”

Een verhaal dat klinkt als The American Dream

Investeren in mensen en machines
De wisselwerking tussen mens en machines zorgt bij FlexHydro voor energie en plezier in het werk. “Essentieel”, vindt Romke. “Bijzonder is bovendien dat elke productiemedewerker hier als vliegende keep kan bijspringen waar het nodig is. Doordat mijn werkvoorbereiders en ik vroeger zelf in de werkplaats hebben gestaan, begrijpen wij de dynamiek en dat zorgt voor een goed samenspel. We blijven investeren in mensen en machines om zo veel mogelijk in eigen huis te kunnen doen. De volgende stap is daarom het verder automatiseren van ons machinepark. Het geld waar we hard voor werken, stoppen we graag in de toekomst van ons bedrijf.”

Meer lezen

Gerelateerde verhalen

Bekijk dit verhaal op de kaart