Bioclear earth zet de kracht van de natuur in

Bioclear earth zet de kracht van de natuur in

Een missie om de kracht van de natuur te benutten voor het vinden van een goede samenhang tussen welvaart en milieu. Dat dreef Sytze Keuning toen hij in 1988 begon met het Gronings advies- en innovatiebureau Bioclear earth, als spin-off van de Rijksuniversiteit Groningen. “Je moet als ondernemer nooit denken dat je weet hoe het zit”, zegt Keuning. Het verklaart waarom pionieren en uitvinden in het karakter van dit bedrijf zit. “Dan stoot je weleens je neus, maar daar leer je van in de zoektocht naar partijen met wie je wél verder komt.”

Nu werkt hij met een team van gemiddeld 35 mensen – inclusief onderzoeksstudenten – aan innovatieve oplossingen die bijdragen aan natuurlijke kringloopprocessen. “Onze inzet is gaandeweg verschoven van het biologisch opruimen van bodemvervuiling, denk aan benzineresten, naar het werken aan de bodem en waterkwaliteit. Bij dat laatste gaat het bijvoorbeeld om het opruimen van medicijnresten of pesticiden. Biologie is een belangrijke schakel voor een circulaire economie.”

Watercorridor
De bodem- en waterkwaliteit kan op een natuurlijke wijze worden verbeterd en beschermd door middel van een watercorridor; een groene zone met poelen, planten, struiken en bomen. Door een samenwerking tussen planten, bacteriën en schimmels wordt het water dan gefilterd. “In Nederland is het steeds meer in opkomst om de kracht van de natuur te gebruiken. Het ziet er mooi uit én het werkt”, legt Keuning uit.

Bioclear earth zet de kracht van de natuur in

 

Missiewerk
Toen Keuning begon met zijn werk moest er nog een markt gecreëerd worden voor het biologisch opruimen van bodemvervuiling. “Het was nieuw, missiewerk, we moesten mensen overtuigen.” Nu is er een grotere bewustheid. “De snelheid waarmee dat ontstaat, is mooi. In dertig jaar tijd is het een begrip geworden. Inmiddels wordt meer dan de helft van alle bodemsanering biologisch uitgevoerd.”
De samenwerking met de NOM is in het verleden belangrijk geweest en is dat nu nog steeds. Keuning: “Ze gaven ons vertrouwen. De NOM draagt actief bij aan het stimuleren van een biobased economie. Noord-Nederland profiteert ervan als zij energie en geld in bepaalde ontwikkelingen steken. Via de NOM volgden we recent een positioneringstraject. Daarbij ging het bijvoorbeeld om social media; helder maken waar we voor staan en extra groei realiseren. Daar profiteren we nu van.”

Ondernemen blijft altijd pionieren

Investeren in innovatie
Keuning: “Soms moet je die dynamiek weer wat aanjagen, zeker als je al wat langer gevestigd bent als bedrijf. We hebben de tijd mee nu: duurzaamheid is mainstream geworden. Al praten we dan vooral over de mindset, want in de uitvoering is nog veel te doen. Wij blijven daarom doelbewust investeren in innovatie. Denk bijvoorbeeld aan het benutten van reststromen, bio-energie. Door te leren van de intelligentie van de natuur kunnen we nieuwe mogelijkheden creëren voor de wereld.”

Lef en verantwoordelijkheid
Bioclear earth laat zien dat het mogelijk is om bij te dragen aan vooruitgang door rendement te creëren op economisch én ecologisch vlak. De grootste uitdaging daarbij is volgens Keuning het maken van onderscheid. “Hoeveel kennis en ervaring je ook hebt, hoe goed je ook onderzoekt en toetst: in zekere zin blijft ondernemen altijd pionieren. Het past bij ons bureau om lef te tonen, eigen verantwoordelijkheid te nemen en te blijven ontdekken en leren. Want we weten waar we het voor doen: een gezonde aarde doorgeven aan de volgende generaties.”