Ondernemen in Oekraïne, Rusland of Belarus

Ondernemen in Oekraïne of Rusland

De situatie in Oekraïne is ook van invloed op Noord-Nederlandse ondernemingen die internationaal zakendoen. Bedrijven kunnen onder meer te maken krijgen met hick-ups in de supply chain, zoals de aanvoer van grondstoffen tot logistieke uitdagingen. Momenteel inventariseert de NOM onder haar portfoliobedrijven of zij hinder ondervinden van de situatie. Waar mogelijk ondersteunen we en zoeken naar oplossingen.

Op deze pagina vind je als ondernemer informatie over onder meer de geldende sancties en andere praktische informatie.

Advies Nederlandse overheid

De NOM volgt ten aanzien van de crisis het kabinetsbeleid en de richtlijnen van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken & Klimaat. De Nederlandse overheid adviseert het volgende als het gaat om contacten met Russische bedrijven:

  • Benader Russische bedrijven niet actief;
  • Indien Russische zelf contact zoeken verwijs hen dan vriendelijk doch beslist door naar de Russische ambassade in Den Haag.

Q&A Oekraïne / Rusland: invloed op zakendoen

Op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) vind je antwoorden op veel gestelde vragen in verband met de situatie tussen Rusland en Oekraïne.

Actuele sancties Rusland

De Europese Unie heeft verschillende sancties ingesteld tegen Rusland. Deze hebben gevolgen voor ondernemers die zakendoen met dit land. Op de site van de RVO is meer informatie te vinden over het sanctiepakket. De informatie op deze site wordt (vrijwel) dagelijks geactualiseerd. Ook kunnen ondernemers contact opnemen met het ondernemersloket van RVO op nummer 088 042 42 42.

Praktische informatie

Ben je als ondernemer actief in Oekraïne of Rusland dan vind je op de volgende sites praktische informatie.

Vragen?

Heb je verder nog vragen? Neem dan contact op met jouw contactpersoon binnen de NOM of stuur een e-mail.