Verduurzaming 03
Watertechnologie

Noord-Nederland watertechregio

Water is vanzelfsprekend, toch? Dat verandert snel in de wereld. Te vies water, te weinig water, te veel water, te zout water. Uitdagingen genoeg. Noord-Nederland is koploper op het gebied van watertechnologie.

De belangrijkste vloeistof op aarde verandert niet.

Daaromheen verandert alles. Innovaties lossen problemen op, verbeteren bestaande technieken en veranderen processen. Allemaal om water op kwalitatief niveau te houden, om het te verbeteren, beschikbaar te krijgen, in te zetten voor andere doelen, of gewoon om het te behouden zoals het is.

Nergens in de wereld is zo’n ecosysteem rond deze thema’s te vinden als in Noord-Nederland. De Watercampus weet de ogen van de wereld op zich gericht vanwege de vindingen en innovaties die er vandaan komen. Het ecosysteem zorgt ervoor dat de ideeën direct de praktijk in gaan. Juist dat opschalen is wat de Watercampus uniek maakt.

De scope is er zo breed, dat startups, ondernemingen en organisaties vanuit heel verschillende invalshoeken hun plek weten te vinden in Noord-Nederland. Juist omdat het speelveld door het krachtige ecosysteem daarnaast relatief klein is – de lijntjes zijn kort – komen talrijke multidisciplinaire initiatieven tot stand.

Noord-Nederland is de regio waar kennis geconcentreerd is.

Van water naar meer

A.I. komt zo terecht in watertechnologie, de chemische industrie werkt samen met watertechbedrijven; de energiesector, ontwikkelaars van waterstoftechnologie, biotech en de slimme maakindustrie doen hetzelfde. En dat levert unieke pareltjes op. Zoals North Water dat erin slaagt met behulp van micro-organismen zoutig industrieel afvalwater in Delfzijl te zuiveren.

In het verlengde daarvan wordt in Emmen Ultrapuur water gemaakt van rioolwater. Dat van mineralen ontdane water blijkt ideaal voor de productie van waterstofgas. Of wat te denken van Red Stack, de startup die energie haalt uit de menging van zout en zoet water. Capilix heeft een bijzondere methode om waterkwaliteit te meten die internationaal gewaardeerd wordt. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden.

Noord-Nederland is de regio waar kennis geconcentreerd is, waar startups de ruimte krijgen en scale-ups aan groeigeld komen. Water is overal te zien. Letterlijk. Op de hogescholen en universiteit zijn speciale onderwijs- en onderzoekstrajecten ontwikkeld om de kennis en kunde te verbeteren en te behouden. De bedrijven profiteren daarvan, van startups tot volwassen ondernemingen.