Internationaal Ondernemerschap 02 960×641

Puur ondernemerschap met een coöperatieve geest

Ondernemerschap is de economische motor voor elke regio. Voor Noord-Nederland geldt dat zeker. Het MKB maakt er een groot deel uit van het economische landschap, ondersteund door kennisinstellingen.

Het pure ondernemerschap. Dat betekent continu vernieuwen en innoveren, altijd kansen ruiken, pionieren en verder kijken.

Het zijn allemaal werkwoorden die betrekking hebben op de Noord-Nederlandse situatie. Het zijn ook termen die onmisbaar zijn als randvoorwaarde voor een succesvolle economische regio.

In Noord-Nederland is alles relatief dichtbij. MBO, HBO en WO hebben een welhaast natuurlijke band met grote en kleine bedrijven.

Dat zorgt voor interessante onderzoeken aan de ene kant en baanbrekende innovaties aan de andere. Die banden zijn voor buitenlandse ondernemingen ook reden zich in het Noorden te vestigen.

Voor ondernemend Noord-Nederland is zaken doen over de landsgrens voor de hand liggend. Menig bedrijf vindt het gros van zijn omzet in die internationale markten, hoewel de ‘thuismarkt’ nog altijd belangrijk is.

Typisch voor Noord-Nederland is de historisch belangrijke ondernemingsvorm van de coöperatie. Enkele zeer grote bedrijven zijn nog altijd volgens die structuur georganiseerd. Belangrijker voor de Noord-Nederlandse economie als geheel, is dat de coöperatieve gedachte nooit ver weg is. Bedrijven werken samen. Met elkaar, met kennisinstellingen, met investeringsmaatschappijen, met de overheid. Samen sta je sterk.