Syncom Andre Heeres001
  • HTSM
  • Innoveren

Syncom: succesvolle spin-off van de Universiteit Groningen

Kent u dat verhaal over die professor die niet met pensioen wilde gaan? Nee? Nou, het gebeurde in 1987. Professor Wijnberg werkte aan de Rijksuniversiteit Groningen, in de organische chemie. De professor bereikte de pensioengerechtigde leeftijd, maar wilde blijven werken. Binnen de universiteit kon dat niet, de regels waren streng. Toen richtte Wijnberg zelf een bedrijf op: Syncom. Inmiddels een van de succesvolste spin-offs van de universiteit.

“Wat wij precies doen? Het chemisch omzetten van moleculen in andere moleculen”, legt Andre Heeres, projectmanager bij Syncom, uit. “Oftewel: organische chemie. Dit is vooral belangrijk voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Het werk van Syncom draait voor bijna 90% om die geneesmiddelen. We krijgen opdrachten van de farmaceutische industrie.”

Trechter
Die opdrachten draaien om het ontwikkelen van nieuwe chemische stoffen, moleculen, voor onderzoek naar geneesmiddelen. Zodra het werk van Syncom gedaan is, gaan alle resultaten naar de klant. Daar wordt vervolgens getest op muizen en ratten. Werkt het medicijn goed? Dan volgt het testen op mensen. Heeres: “Het ontwikkelen van een medicijn gaat volgens een trechtermodel. Syncom staat aan het begin, bij de brede kant. We zijn eigenlijk een servicebedrijf, een dienstverlener, voor de medicijnontwikkelaars.”

 

 

Bio-economie in de Non-Food
Syncom is een schoolvoorbeeld van een innovatieve onderneming. Om de innovaties bij dit soort bedrijven op gang te houden, startte de NOM in 2016 met het project ‘Bio-economie in de non-food sector’. Ook Syncom werkt hierbinnen met anderen samen. Bijvoorbeeld aan een project met Tagetes, oftewel Afrikaantjes. Een plant die werkt als een natuurlijk bestrijdingsmiddel.
“Ook op andere manieren werken we samen met de NOM. Zo richtten we samen met hen, de provincie, Triade en Life Coöperative een fonds op: Pharma Connect Capital. Dit fonds investeert onder meer in de zeer vroege fase van medicijnontwikkeling. En we zijn net als de NOM betrokken bij Chemport Europe. Dit is een initiatief om de chemische industrie in Noord-Nederland te vergroenen. Het samenwerken is Noord-Nederland is plezierig, de coöperatieve gedachte is hier groot. We delen eenzelfde mentaliteit en gunnen elkaar iets.”

Met organische chemie ontwikkelen we nieuwe geneesmiddelen

Mercachem-Syncom
De toekomstvisie van Syncom? Blijven groeien. Op dit moment werken er zo’n 130 mensen bij het concern in Groningen en eerder dit jaar fuseerde Syncom met het Nijmeegse Mercachem. Ook Mercachem is een Europese onderzoeksorganisaties voor het ontdekken van geneesmiddelen. Een vakgenoot dus. Na de fusie staat het totaalaantal werknemers op bijna 300. De toekomst ziet er mooi uit. “De vraag om onderzoek vanuit de farmaceutische industrie wordt steeds groter en samen met Mercachem zien we goede kansen om flink te groeien.”