Stressjam: “Investeerders in Noord-Nederland mogen meer lef tonen”
  • Life Sciences & Health
  • Investor ready worden

Stressjam: “Investeerders in Noord-Nederland mogen meer lef tonen”

Katherina Martin Abello was CEO bij Jamzone: een innovatielab in Leeuwarden dat onderdeel uitmaakt van Maarsingh & Van Steijn. Het innovatielab is gespecialiseerd in de combinatie van techniek, psychologie en innovatie.

Vanuit dit lab werd de virtual reality game Stressjam gelanceerd. Wie deze game speelt, waant zich op een exotisch eiland waar verschillende opdrachten moeten worden uitgevoerd. Doel? Meer inzicht in en regie over het reguleren van stress en een vernieuwde mindset ten aanzien van stress. Want: stress kan ook versterkend werken! De game werd vlak na de lancering in 2017 al bekroond met een Computable Innovation of the Year Award. Martin Abello en haar team waren helemaal klaar voor een volgende stap en gaven de voorkeur aan een investering uit Noord-Nederland. Maar dat liep anders.

Momentum uitnutten

“Mede door de award, maakten we een vliegende start. We kregen veel media-aandacht, ook internationaal. Stressjam is hoog-innovatief en kan echt het verschil maken voor heel veel mensen in Nederland en daarbuiten, omdat het mensen leert aan de thermostaat van hun stresssysteem te draaien en effectiever te schakelen tussen stress en ontspanning. Stress kan versterkend werken, de uitdaging is alleen om het stressysteem op een goede manier te gebruiken. Dat maakt gezonder, productiever en gelukkiger. Stressjam helpt daarbij legt Martin Abello uit. “Alles ging ineens zo snel, we wilden dat momentum uitnutten om het bedrijf verder te laten groeien en het liefst met een investeerder uit Noord-Nederland. Dat was ook het moment dat we met Flinc in contact kwamen.”

Er is durf voor nodig om innovatie echt een kans te geven

De samenwerking verloopt goed, het business plan van de Friese onderneming wordt aangescherpt en klaargestoomd voor potentiële investeerders. Flinc maakte vanuit hun netwerk een long list en short list met geïnteresseerde partijen. Flinc heeft ons toen onder andere in contact gebracht met het Aanjaagfonds van de NOM en met provinciaal investeringsfonds FOM (de Friese Ontwikkelingsmaatschappij). Martin Abello: “Het was een intensieve samenwerking met Flinc, want we moesten snel.

Wat er bij een start-up in een week gebeurt, gebeurt bij sommige bedrijven nog niet eens in een kwartaal. Enerzijds wilden wij misschien wel te snel, anderzijds vroegen de potentiële investeerders veel.

Stressjam: “Investeerders in Noord-Nederland mogen meer lef tonen”

Ze wilden een compleet, rond verhaal, op papier. Op zich terecht, maar soms heb ik gedacht dat iets pragmatischer wellicht handiger was geweest. Je kunt een start-up bijvoorbeeld niet naar kwartaalcijfers vragen, ze bestaan pas net en banken vragen dat juist vaak als eerste. Er is soms ook gewoon durf voor nodig om innovatie echt een kans te geven.” We hebben met de FOM een aantal goede gesprekken gehad, maar parallel aan het traject met de FOM hebben wij ook een beroep gedaan op ons eigen netwerk.

Beloon de parels die hun nek uitsteken
De ambitie van het team om met geld uit het Noorden verder te groeien is nooit verdwenen, maar toen er een landelijke partij in beeld kwam, moest er vanuit Stressjam een belangrijke keuze worden gemaakt en die keuze wat niet zo moeilijk, omdat de investeerder veel meebracht, naast kapitaal, o.a. een groot distributienetwerk, een marketingtool van jewelste door FC Utrecht aan Stressjam te binden, een landelijke campagne en toegang tot extra mogelijkheden om geld te lenen. En zo vinden ze groeigeld voor hun Stressjam. “Misschien zat het ook wel in de branche waarin wij opereren, eHealth is voor veel partijen nog lastig en ongrijpbaar, of too good to be true. We zijn via Flinc in gesprek gekomen met interessante partners, maar moesten meer uitleggen, werden misschien minder goed begrepen. Toen er een kans kwam, hebben we die gegrepen. Niet te voorzichtig zou mijn boodschap aan investeerders zijn: beloon de parels die hun nek uitsteken door daad bij het woord te voegen.”

Stressjam als training en behandeling
Martin Abello is geen CEO meer, ze werkt inmiddels voor een ander bedrijf : “Mijn droom voor Stressjam is dat het door veel partijen en organisaties wordt toegepast voor het aanpakken van stressklachten, maar ook als onderdeel van programma’s voor de meest voorkomende psychische klachten zoals angst en depressie. Veel mensen, in alle lagen van de bevolking, kampen met dit soort problemen en door virtual reality in te zetten op deze manier, maken we de interventies toegankelijker. Al van jongs af aan, trouwens. Ik zou echt graag zien dat jongeren straks op school leren hoe ze bepaalde emoties of systemen kunnen herkennen en regisseren. Dat is een leven lang waardevol en bovendien op deze manier heel speels gebracht, zelfs leuk. Werkgevers die willen investeren in amplitie, stress-management en op een positieve manier bijdragen aan het welzijn van hun mensen, zouden dit ook echt moeten overwegen.”

Denk groots
Martin Abello: “Wat ik de huidige start-ups in Noord-Nederland graag wil meegeven: denk groots. Denk ver. En laat je niet iets anders wijsmaken. Online technologie vaagt alle grenzen weg. Alles is mogelijk. Ga ervoor.”

Wil je weten hoe je investor ready kunt worden?

Wil je meer weten over Stressjam?