Pra Health Peter Ketelaar
  • Life Sciences & Health
  • Internationaliseren

PRA HS test nieuwe medicijnen in Noord-Nederland

Als ondernemer kun je niet alles alleen. Als bedrijf net zo min. De hulp, ondersteuning en het netwerk van anderen komt altijd van pas als je wilt groeien en innoveren. Peter Ketelaar, directeur van PRA Health Sciences in Assen weet dat als geen ander. Regelmatig werkt hij samen met de NOM. “Zij weten wat ze voor ons kunnen doen. En doen dat ook.”

PRA Health Sciences is een internationaal en beursgenoteerd bedrijf op het gebied van geneesmiddelenonderzoek. Farmaceutische bedrijven uit alle werelddelen kloppen er aan om nieuwe medicijnen te testen. Alleen al in Nederland werken er ongeveer duizend mensen. Peter: “Het testen gebeurt in onze kliniek in Groningen en in het laboratorium in Assen. Daar onderzoeken we, met behulp van gezonde vrijwilligers, medicijnen tegen allerlei ziektes en aandoeningen. Voorbeelden daarvan zijn hart- en vaatziekten, auto-immuun ziekten, kanker en hersenaandoeningen.”

Breed netwerk
Waar veel bedrijven voor financiële ondersteuning aankloppen bij de NOM, is dat voor PRA Health Sciences anders. “Voor gezondheid hebben mensen veel geld over”, legt Peter uit, “dus over het algemeen zijn inkomsten en financieringen voor ons bedrijf geen probleem. Wij werken juist graag samen met de NOM omdat zij een breed netwerk hebben in de wereld van de gezondheidszorg en wetenschap. Daar ligt voor ons de échte winst.”

Doorverwijzing als we die nodig hebben
Peter noemt een aantal voordelen van zijn samenwerking met de NOM. “Voor ons is de NOM een goede adviseur als het gaat om zakendoen in Noord-Nederland. Zij kennen de markt, de mensen en de instanties. Zo hebben we in het verleden tips gekregen over goede vestigingslocaties. Ook kunnen we altijd rekenen op een doorverwijzing naar een ander bedrijf als we die nodig hebben, of een introductie bij andere ondernemers. Recent heeft de NOM ons nog geholpen om te lobbyen bij overheidsinstanties, waardoor de nodige vergunningsprocessen sneller verliepen.

De samenwerking met de NOM is er één zonder bijwerkingen

Iets voor je betekenen
Peter kent inmiddels verschillende mensen bij de NOM en vertelt dat zijn ervaringen over het algemeen positief zijn. “Met de meeste adviseurs heb ik een goed contact. Een aantal van hen springen eruit. Ik heb eigenlijk een hekel aan dit woord, maar zij zijn ronduit proactief. Regelmatig krijg ik een berichtje of telefoontje om te informeren hoe het gaat en of ze nog iets voor PRA HS kunnen betekenen. Vaak is dat zo. Het voelt heel prettig om specialisten achter je te hebben die weten wat ze voor je kunnen doen en daar plezier in hebben.”

Voor ondernemers in het Noorden
Eigenlijk kan Peter weinig redenen verzinnen om géén contact op te nemen met de NOM. “Als je ondernemer bent in het Noorden en je wilt vooruit met je idee of bedrijf, is het zeker waardevol om te kijken of je je kunt aansluiten bij het netwerk van de NOM.” Als specialist op het gebied van geneesmiddelenonderzoek durft hij met een gerust hart te stellen: “Het is een samenwerking zonder bijwerkingen. Het baat misschien niet in alle gevallen, maar het schaadt nooit.”