JB Besturingstechniek legt de focus op klant en machine
  • HTSM
  • Innoveren

JB Besturingstechniek legt de focus op klant en machine

Een zilveren jubileum wordt er dit jaar gevierd; JB Besturingstechniek bestaat 25 jaar. JB staat voor Jan Bos, de man die in 1993 besloot dat de tijd rijp was voor een eigen onderneming. Dat werd een bedrijf waar besturingssystemen voor speciaalmachines worden gemaakt. Speciaalmachines zijn er in alle vormen en maten; van reuzenraden tot machines voor de vleesverwerkende industrie. Daarnaast werkt Jan Bos samen met de NOM mee aan de Fabriek van de toekomst.

“Mijn onderneming bestaat uit een club mensen met een voorliefde voor complexe opdrachten. Onze klanten zijn machinebouwers, die ons in de regel in een vroeg stadium al benaderen. Zij bouwen een machine, wij de besturing. We leveren de software en de hardware. Waar nodig doen we het hele proces, inclusief het plaatsen en installeren van de besturingskast.”

Slaapkamer als kantoor
Het ondernemerschap van Jan Bos begon in een duplexwoning in Drachten, alwaar zijn groeiende bedrijf steeds meer ruimte in nam. De slaapkamers werden opgeslokt, Bos en zijn vrouw woonden en sliepen in de woonkamer. Toen het onmogelijk werd alle materialen en besturingskasten de trap op en weer af te tillen, werd het tijd voor een nieuwe locatie.
Dat werd Oosterwolde, in 1996. Een woning en bedrijfspand ineen. Inmiddels, een kwart eeuw verder, zijn er ook vestigingen in Oldenzaal en Winschoten en werken er zo’n veertig mensen bij JB Besturingstechniek.

Groeispurt
Die groei ging gestaag op enkele grote sprongen na; de groeispurten. Bos: “Zo’n spurt is altijd lastig, dan heb je mensen nodig en ben je dus minder kritisch op het personeel. Dat komt de kwaliteit en de focus op het werk niet altijd ten goede.”

Daarom koos Jan Bos een aantal jaar geleden juist voor meer focus op machinebouwers. “Tot die tijd werkten we in principe voor iedereen, nu willen we een specialist zijn. Daardoor hebben we ook meer landelijke bekendheid. Om onze klanten goed te blijven bedienen, houden we de groei in toom.”

Werknemers weten zelf het best hoe ze hun werk moeten doen

Smart Factory
JB Besturingstechniek is een van de partners in de Region of Smart Factories, een initiatief van de NOM. Binnen dit netwerkprogramma werken veertig ondernemingen samen aan de Fabriek van de toekomst. Een fabriek die gekenmerkt wordt door intelligente, op maat gemaakte, productieprocessen. Bos: “Binnen dit netwerk ontstaan allerlei samenwerkingen. Ook met onderwijsinstellingen. Ik ken de NOM al een jaar of vijftien, we deden eerder ook aan een ander programma mee. De NOM staat voor mij garant voor een goed netwerk en waardevolle contacten.”

Zelfsturende teams
Met de snel ontwikkelende technologie komen Smart Factories steeds dichterbij. “We zorgen dat we bijblijven, schaffen nieuwe spullen aan en proberen ze uit. Dat is ook belangrijk voor werknemers. Je moet zorgen dat het werk uitdagend blijft, de sfeer goed en vertrouw erop dat mensen zelf het best weten hoe ze hun werk moeten doen.” Bij JB Besturingstechniek wordt vanuit dat vertrouwen gewerkt met zelfsturende teams. “We werken met twee projectleiders. Zij zijn eindverantwoordelijk, maar niet de baas over anderen. Als mensen zich kwetsbaar op durven te stellen en goed communiceren, heb je geen managementlaag nodig.”