Hydraloop wil standaard waterrecycling in alle huizen
  • Water
  • Innoveren
  • WaterAlliance

Hydraloop wil standaard waterrecycling in alle huizen

Een koelkast, oven of wasmachine zijn niet meer weg te denken uit onze standaard huisinrichting. Als daar over twintig jaar ook een waterrecyclingsysteem naast staat, heeft Hydraloop haar doel bereikt. “Een belangrijk doel, want als gevolg van de snelgroeiende wereldbevolking is er elke dag meer water nodig”, zegt Arthur Valkieser, CEO van Hydraloop. “Tegelijkertijd neemt de waterschaarste toe.”

We gaan gemakzuchtig om met water. Per persoon verbruiken we gemiddeld 120 liter leidingwater per dag. Die bewustwording dreef Valkieser er jaren geleden al toe zijn eigen leefstijl aan te passen. Hij startte met waterrecycling in huis en begon apparaten te ontwikkelen en verbeteren in zijn garage. “Het was een traject van doen, resultaten meten, vallen en opstaan.” Het eindresultaat was de Hydraloop, een waterrecyclingapparaat met het formaat van een fikse koelkast. De eerste Hydraloops worden op dit moment geproduceerd bij Technologies Added in Emmen. Dit is de allereerste Smart Factory van Nederland, een initiatief van onder meer de NOM.

Water als feelgood branche
Er zijn drie goede aanleidingen om aan waterbesparing te doen:

  • Als water duur is. Dit is bijvoorbeeld in Denemarken het geval; een gezin betaalt daar honderd euro per maand aan water- en rioolbelasting. In Duitsland is dat al 80 euro. Dan heb je een duidelijke economische reden om water te besparen.
  • Als water schaars is. Bij een tekort aan water, zoals bijvoorbeeld in landen rondom de Middellandse Zee, draait waterbesparing om het herstellen van het leefcomfort.
  • Voor het feelgoodgevoel. We zijn ons steeds meer bewust van de waterschaarste en het voelt goed om voor een duurzame levensstijl te kiezen.

Hydraloop wil standaard waterrecycling in alle huizen

Water is in Nederland nog niet zo prijzig en de schaarste is nauwelijks voelbaar, maar dat zal in de toekomst veranderen. In het Noorden van Nederland wordt volgens voorspellingen van de EU binnen vijftien jaar schaarste verwacht.

Innovatieprijs
De Hydraloop staat nog niet bij witgoedzaken in de etalage. Valkieser: “We zijn nu volop bezig het systeem in de markt te zetten. We staan op beurzen en we wonnen in Abu Dhabi de innovatieprijs op de jaarlijkse International Water Summit (IWS). Dat geeft een enorme boost.” Het eerste project voor Hydraloop wordt het leveren van installaties voor een aantal nieuwe, energieopwekkende huizen in Leeuwarden. De Hydraloop past in een duurzame én comfortabele leefstijl omdat het water bespaart er zorgt dat er meer water beschikbaar is. Een rekensom: Met de Hydraloop gebruik je maar 74 liter in plaats van 120 liter en kan men tot 63 liter recyclen. De totale beschikbaarheid is dus 137 liter water per persoon terwijl je maar 74 liter leidingwater afneemt. Per jaar kan een gezin van 4 personen ongeveer 92.000 liter recyclen.

Overmatig watergebruik tegengaan, voelt als een roeping

Primaire levensvoorwaarde
Hydraloop is gevestigd op de WaterCampus in Leeuwarden en is inmiddels van eenmansbedrijf uitgegroeid tot een onderneming met zeven mensen. De WaterCampus is het knooppunt van de Nederlandse watertechnologiesector. Overheden, onderwijsinstellingen, ondernemers en wetenschappers werken hier samen en de netwerkorganisatie Water Alliance versterkt die bedrijvigheid.

“Het is de hoogste tijd dat we hier zo mee bezig zijn. Water is een van onze primaire levensvoorwaarden en het raakt op. Het voelt voor mij bijna als een roeping om hiermee bezig te zijn. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Het zou fantastisch zijn als Hydraloop over vijf jaar volop apparaten verspreid waarmee het voor iedereen mogelijk wordt gemaakt om water te besparen.”