Van werkplaatsmedewerker tot eigenaar: Romke Groeneveld van FlexHydro is met de wind meegewaaid
  • Exits
  • Investeren

Van werkplaatsmedewerker tot eigenaar: Romke Groeneveld van FlexHydro is met de wind meegewaaid

Op de vraag of hij trots is, antwoordt Romke Groeneveld zonder schroom bevestigend. Hij begon ooit als medewerker van een rioolreinigingsdienst, belandde daarna in de werkplaats van FlexHydro, producent van mechanische en hydraulische systemen. In de jaren daarna klom hij op tot bedrijfsleider, toen directeur en sinds 2015 mag hij zich eigenaar noemen van het Winschoter bedrijf. De NOM maakte de overname mede mogelijk. “Vooral trots op de mensen hier en de groei die we doormaken” voegt hij toe. Groeneveld blikt terug op het avontuur van de afgelopen jaren.

Meewaaien is niet hetzelfde als aanwaaien

“De markt goed kennen en dan vooral met de wind meewaaien” beschrijft hij zijn visie op ondernemerschap. Het schetst tegelijk ook zijn carrière. “Meewaaien is niet hetzelfde als aanwaaien. Als ik een kans zie, dan pak ik die ook. Hard werken en risico durven nemen, dat is mijn recept voor succes geweest en dat is het nog steeds.” Groeneveld heeft het uitstekend naar zijn zin als eigenaar. “Ik kan nu veel sneller schakelen en beslissen over investeringen, bijvoorbeeld. Dat ik niet meer afhankelijk ben van anderen daarin, is echt heel erg fijn.”

Liquiditeit is leidend

Maar: elk voordeel heeft een nadeel. Bij het ondernemerschap horen veel meer verantwoordelijkheden dan toen hij nog directeur was. Met name het financiële aspect van het eigenaarschap heeft Groeneveld onderschat, zegt hij zelf. “Als directeur bemoeide ik me uiteraard ook met het reilen en zeilen van de geldstromen, maar toen speelde ik met andermans geld en nu met mijn eigen euro’s. Als er een keer iets aan de hand was, dan meldde ik dat en werd het opgelost. Nu is het 100% aan mij om het op te lossen.” Vanaf dag één stortte hij zich daarom volledig op het financieel management. En dat viel niet mee. “Ik had vrij snel door hoe het werkte, als ik me eenmaal toeleg op zoiets, dan laat ik ook niet meer los. Wat ik onderschatte van te voren is hoe belangrijk liquiditeit is. Ik snapte nooit hoe bedrijven die nog grote orders hadden lopen konden omvallen. Nu zie ik dat dat helemaal niet moeilijk is.”

Het spel van het geld in de lucht

Eigenlijk zou Groeneveld graag een ander systeem zien in zijn branche. “Alles gaat op rekening. Bij ons wordt ingekocht op rekening, wij kopen in op rekening. Officieel mogen we een deelfactuur sturen bij het aannemen van de opdracht, maar niemand doet dat dus wij ook niet. Dat betekent dat er continu geld in de lucht hangt. Ik zie dan wel de balans, ik zie de orderbedragen, ik zie de rekeningen die we moeten betalen, maar ik zie nergens geld. Dat is een spel waar je echt bovenop moet zitten omdat je anders ondanks mooie omzetten en groeicijfers gewoon omvalt.“ Dus begint zijn dag altijd met het financieel dashboard. “Dat had ik van te voren niet voorspeld, maar ik wil er echt bovenop zitten en kan er ook wel eens wakker van liggen. Ik voel me heel erg verantwoordelijk voor mijn mensen.”

Luisteren naar collega’s is essentieel

Zijn mensen zijn de ruim vijfentwintig collega’s. Een hecht team waarin veel wordt overlegd. “Toen we laatst machines wilden kopen, zijn we daar met het hele team mee bezig. En door te overleggen komen we tot betere oplossingen. Ik deel graag waar ik mee bezig ben en waar ik soms over twijfel. Mijn collega’s zijn allemaal vakmensen en je kunt gewoon niet overal alles van weten. Dat moet je ook niet willen, vind ik. Juist het samenbrengen van kennis en kunde maakt je als onderneming succesvol. Luisteren naar je collega’s is essentieel.”

Zeldzame vliegvakantie

Zo verraste het team hem onlangs nog met een vraag waar hijzelf nog niet bij stil had gestaan. Groeneveld maakte zich op voor een zeldzame vakantie. Nog zeldzamer was dat hij zou gaan vliegen. “Ineens vroegen ze: wat gebeurt er eigenlijk met ons als dat vliegtuig neerstort? Ik had altijd bedacht dat mijn kinderen de boel zouden kunnen overnemen, maar die vlogen met mij mee. Een terechte vraag dus, maar niet een die ik zelf had bedacht. Ik stelde ze gerust: mijn pa zou dan wel inspringen. Later besprak ik dit ook maar even met mijn vader. Hij zou dan de jongens bij elkaar roepen en het bedrijf verdelen onder hen. Daar kon ik mij prima in vinden.”

Het roer bevalt prima

Aan het roer staan bevalt Groeneveld prima. “Het is hard werken, maar dat heb ik altijd al gedaan. Toch vind ik het ook belangrijk om te ontspannen. Ik speel al jaren korfbal en dat zorgt ervoor dat ik alles even vergeet. Dat geeft me nieuwe energie die ik weer kan gebruiken in mijn werk. Het gaat uitstekend met het FlexHydro, we groeien in omzet en mensen, we investeren in nieuwe machines en technieken. Ik heb nog regelmatig contact met de mensen van de NOM en ze zijn altijd bereikbaar als ik vragen heb of even wil sparren. Ik vind het geweldig dat ik deze kans heb gekregen en vermaak me hier echt nog een hele tijd prima mee.”